3D – Framtidens mode eller en galen idé
3D-printandet har tagit världen med storm. Det går att printa allt från verktyg och modeller till mänskliga organ och konstverk. Självfallet har modeindustrin också hakat på.
Så går det till
Till skillnad från en vanlig skrivare kan en 3D-printer skapa tredimensionella strukturer i olika material. I stället för bläck används bland annat termoplast – ett material som blir mjukt när det hettas upp och sedan stelnar när det svalnar. Printern har en laser som styr bitarna att hamna på plats och smälta in i varandra. När de stelnat har du en färdig struktur.
Först på plats
Redan idag har världens stora catwalks haft shower med 3D-kläder. Det allra första alstret var vid Paris Haute Couture Fashion Week 2011 då den nederländska designern Iris van Herpen presenterade en 3D-printad klänning. Okej, i ärlighetens namn var den kanske inte särskilt snygg eller bekväm – men först var den. Klänningen såg ut som en skelett-baddräkt men sedan debuten har van Herpen utvecklat sina designer och skapat fantasifulla och vackra skapelser i 3D. Hennes unika plagg har burits av Lady Gaga, Björk och Beyonce och vid en uppmärksammad visning 2015 lät Gwendoline Christie, Brienne från GoT, få en klänning printad på sig av robotarmar inför publik.
Fler designers hakar på
Självfallet har fler designers följt i Iris van Herpens fotspår, men det var ingen självklarhet. Många i modeindustrin hånade teknologin och menade att den aldrig kommer kunna uppnå samma nivåer som “riktiga” plagg. Men när så Karl Lagerfeld lät tillverka axelvaddar och accessoarer med 3D-printers inför Paris Fashion Week 2015 tystades många kritiker. I reality-serien Project Runway har flera designers tävlat med 3D-printade detaljer i sina kreationer, bland annat kragar och skor. Vid New York Fashion Week 2019 visades klänningar som gjorts med 3D-teknik och här syntes utvecklingen sedan van Herpens debut. Plaggen var tunnare och rörligare men samtidigt inte uteslutet gjorda genom printing.
Vid Met galan samma år visade designern Zac Posen en hel kollektion med 3D-klänningar som gjorts av många smådelar som sedan sammanfogats. Men det tog tid att skapa dem. Katie Holmes dök till exempel upp i en printad krage som ska ha tagit 56 timmar att slutföra.
Myriader av möjligheter
Den kanske främsta anledningen till att 3D-printade kläder kan slå igenom med full kraft i framtiden är möjligheten för människor att designa sina egna plagg, utan att kunna sy eller rita. Tanken är att du som konsument ska kunna välja ut modell, mönster, storlek och detaljer hemifrån och sedan få det utprintat och färdigt på nolltid. Med hjälp av kroppscanning, en redan existerande teknologi, kan du få måtten exakta på millimetern och det kommer ta “skräddarsytt” till helt nya nivåer. Möjligheterna är oändliga.
Ett hållbart alternativ
Förutom fördelarna med att kunna designa egna kläder är 3D också hållbart. När du tröttnat på ditt plagg eller dina accessoarer är det bara att lägga tillbaka dem in printern, som bryter ner materialet och återanvänder det.
Inte riiiiiktigt än
Medan både tekniken och idéerna finns där, är skapande av 3D kläder på den här nivån ännu inte hundraprocentigt genomförbart. Det beror framför allt på materialet. Termoplast må vara ett mycket versatilt material men det är knappast bekvämt att ha på sig. Det pågår experiment med andra, potentiella material som gummi, men än så länge finns inget färdigställt. Textiler är till exempel uteslutna eftersom de skulle brinna upp när lasern sätter i gång. Däremot finns det lovande utsikter när det kommer till textilt spill, där delar av begagnade skor förvandlas till möjliga material som kan printas ut. För närvarande måste dock många printade plagg kläs med tyg efteråt för att kunna bäras, och det kräver personer som både kan sy och designa.
För dig som inte kan vänta
Om du tycker att 3D-printande låter jättespännande och har tillgång till en egen skrivare finns det möjligheter att sätta i gång redan nu. Du kan till exempel skapa roliga detaljer som du syr på existerande plagg, eller experimentera med olika “kedje-prints” som fungerar ungefär som riddarnas gamla ringbrynjor.
Accessoarer i det oändliga
Desto enklare är det däremot med accessoarer. De finns redan i alla möjliga material, inklusive plast. Väskor, örhängen och skor behöver inte vara mjuka och följsamma på samma sätt. Vill du ha en 3D-printad handväska finns det redan att köpa online – men räkna med att få punga ut ganska många tusenlappar.