Bli snällare- häng bland träd
Träd bidrar till världens skönhet, ger skydd och mat till både människor och djur, producerar livsnödvändigt syre och är en av jordens viktigaste koldioxidsänkor. Men visste du att…
…träd är våra längst levande komplexa organismer?
De dör aldrig av ålder. Kalifornien har rekordet för de äldsta levande träden och några av delstatens tallar och gigantiska sequoias är omkring 4 000 år gamla (det högsta just nu levande är drygt 115 meter, lika högt som ett 35-våningshus). Ett av de äldsta levande träden i världen är Methuselah, med uppskattningsvis 4 852 år på nacken.
I Sverige har vi dock världens äldsta kända trädklon vid namn Old Tjikkos. Genetiskt är den samma “individ” som 9 550 år gamla döda rester av ett rotsystem på samma plats.
…träd kan kommunicera – och försvara sig?
Träd kan utsöndra en stor mängd kemikalier som kallas fenol när insekter angriper. De kan också signalera fara för andra träd i närheten – så att de kan starta sitt eget försvar. Pilträd avger till exempel kemikalier när de attackeras av nätmaskar. Andra pilar i närheten registrerar detta och producerar sedan i sin tur tannin, vilket gör deras löv svårare för skadedjur att smälta.
…träd är bra för hälsan?
Vårt psykiska och sociala välbefinnande ökar av att vara nära träd. En studie gjord vid University of Illinois och University of Hong Kong visar också att ju tätare skog man befinner sig i – desto lägre stressnivåer. Forskning visar också att naturupplevelser hjälper oss att vara vänligare mot andra. Det beror delvis på att träd släpper ut ämnen som kallas fytoncider, när vi andas in dem sänks blodtryck och ångestnivå.
…kan hjälpa dig att navigera?
Vilse i skogen? Don’t worry, träden visar dig rätt. I norra tempererade klimat växer mossa på trädstammens norra sida, där det finns mer skugga. Trädets ringar kan också hjälpa dig i rätt riktning. På norra halvklotet kan du se trädets ringar växa något tjockare på södra sidan eftersom det får mer ljus där. På södra halvklotet gäller motsatsen, med ringar som är tjockare på norra sidan.
…vi behöver vara rädda om våra gröna vänner?
Trots att det går över 400 träd på varje människa så har den totala mängden träd nästan halverats sedan starten av den mänskliga civilisationen. Vi fortsätter samtidigt avverka omkring 15 miljarder träd per år. Det finns 60 000 trädarter i världen och många hotas av utrotning. Mer än hälften av alla världens trädsorter finns i ett enda land – Brasilien.