Blodbluffen: Techdrottningen som chockade Silicon Valley
För att lyckas som entreprenör krävs en unik idé och kapital för att genomföra den. Men med is i magen och vinnande attityd har flera förbluffande bluffmakare charmat brallorna av Wall Streets mest luttrade investerare.
Silicon Valleys drottning och blodbedrägeriet
19 år gammal jämfördes hon med Microsoftgrundaren Bill Gates. Techentreprenören Elizabeth Holmes hade då startat Theranos, vars affärsidé var att genom den nya maskinen Edison kunna testa en bloddroppe för 240 olika sjukdomar samtidigt – genom ett enda nålstick enligt Holmes. Trots att tekniken hölls hemlig smattrade kända investerare, däribland Rupert Murdoch och Henry Kissinger, ivrigt in pengar i bolaget, som under en tid värderades till över 8 miljarder dollar.
Som Silicon Valleys superstjärna prydde Holmes omslagen till världens mest ansedda affärsmagasin. 2015 var hon enligt magasinet Time en av de mest inflytelserika personerna inom näringslivet med en förmögenhet kring nio miljarder dollar. Men samma år kunde Wall Street Journal, som fattat misstankar kring bolaget då Holmes helt saknade medicinsk kunskap, avslöja att Theranos teknik inte fungerade. Företaget hade i hemlighet använt sig av flertalet vanliga blodprover för att fuska fram resultat. Holmes dömdes i början av januari i år för bedrägeri och riskerar nu flera decennier i fängelse.
15-åringen som lurade sig in på börsen
Hemma i sin familjs garage, år 1982, grundade den då 15-årige Barry Minkow företaget ZZZZ Best som sysslade med mattrengöring och restaurering. Minkow var en fena på att locka investerare från Wall Street till sitt projekt och bara sex år senare blev Minkow den yngsta personen någonsin i amerikansk finanshistoria att ta ett företag till börsen. ZZZZ Best gick som tåget och värderades till motsvarande tre miljarder kronor. Sju månader senare var kollapsen ett faktum. 90 procent av företagets intäkter och kunder visade sig vara påhittade – och nya investerares pengar hade använts till att betala äldre investerare, så att ingen skulle ana oråd. Klassiskt pyramidspel.
När revisorer ville inspektera verksamheten lånade Minkow falska kontor för en rundtur. ZZZZ Best höll just på att förvärva sin största konkurrent, bolaget KeyServ – vilket skulle ha gett ZZZZ Best lagliga riktiga kunder – när bedrägeriet avslöjades. Inte nog med att verksamheten inte existerade, företaget saknade också licens för att utföra tjänsterna. Kollapsen kostade investerare runt 100 miljoner dollar. Ynglingen Minkows drag betecknas som ett av de största investeringsbedrägerierna som begåtts av en enda person. Minkow dömdes till 25 år i fängelse.
Den veganska majonnässkandalen
För att få investerare i den tuffa livsmedelsbranschen gäller det att kunna påvisa produktens popularitet. Något som Hampton Creeks, miljöprofilerad tillverkare av veganska matprodukter, hanterade genom en egen approach. 2016 visade det sig att företaget anställt ett helt nätverk av oberoende entreprenörer som fick i uppdrag att i hemlighet köpa företagets produkter från butikshyllor på stormarknader över hela USA och lämna tillbaka dem till företaget – för att driva upp försäljningssiffrorna. Entreprenörerna ska också ha ringt mataffärer för att fråga om Hampton Creeks produkter, för att ytterligare spä på illusionen av ett stort köpsug. Kärnan i skandalen var Hampton Creeks kronjuvel och flaggskeppsprodukt, den veganska majonnäsen Just Mayo.
När allt uppdagades hävdade vd Josh Tetrick att återköpen var en del av Hampton Creeks kvalitetskontroll, en förklaring få köpte. Företaget klarade sig dock och säljer fortsatt veganska mejeriprodukter i USA – nu under det nya namnet Just.
Psst, du har väl inte missat vår fact nugget Bomber på börsen – gisslan, kupper och sjuka twists