Bomber på börsen – gisslan, kupper och sjuka twists

Bomber på börsen – gisslan, kupper och sjuka twists

En snustorr arena för kostymnissar, grafer och meningslösa papper? Nja. Som med andra platser där människor och pengar samlas är även börsen en scen för saftiga intriger. Bublication guidar dig genom skandalerna!

Från att ha varit till för en liten privilegierad grupp kan vem som helst idag köpa och sälja aktier. Hela 20 procent av svenskarna direktäger aktier och handeln sker nu främst över internet, i hastigheter och till belopp som tidigare varit otänkbara. I Sverige omsätts miljarder varje dag och kurserna går att följa i realtid ner till minsta sekund. Att allt fler fattar hur börsen funkar har minst sagt förändrat läget sedan börsens begynnelse på 1300-talet.

Reddit och GameStop

2021 hade användare på nätforumet Reddit tröttnat på börsnissars fulspel. Genom samarbete lyckades de 2021 få aktieexperterna på fall, genom att massköpa aktier och optioner i GameStop. Butikskedjan hade varit på nedgång de senaste åren och så kallade ”short-sellers”, som länge satsat på att GameStop-aktierna skulle sjunka i värde, förlorade nu över en biljon dollar. Ideologin bakom kuppen var att dessa ”short-sellers” tjänar pengar via omoraliska metoder som driver mindre företag i konkurs.

Piratchock för börshajar
CUT

Staden Harardhere i Somalia har i flera år sett piratgäng som ett sätt att undkomma fattigdom och militära angrepp. För att finansiera expeditionerna har man bildat en slags börs, där invånare köper aktier som låter dem ta del av vinsten från piraternas räder och gisslantagande. Systemet har gett resultat – utomstående har de senaste åren förvånats över stadens dramatiska ekonomiska uppsving. Numera kan man investera i över sjuttio piratbolag, som blivit stadens största inkomstkälla.

börsen
Bubblan som sprack

I slutet av 20-talet köpte amerikaner aktier som aldrig förr. Men efter att ha nått sin topp i september 1929 rasade kursen drastiskt. Folk försökte desperat sälja sina nästintill värdelösa aktier, under dagen som fick namnet ”Black Thursday”, den 24 oktober 1929. Trots försök att rädda marknaden gick en tredjedel av börsvärdet, 25 miljarder dollar, förlorat på bara några dagar.

Efter kraschen följde den stora depressionen runtom i världen: lågkonjunktur, arbetslöshet och börskrascher i fler länder såsom Tyskland och Storbritannien. I Sverige led ekonomin under den stora depressionen till stor del av att Kreugerkoncernen, som stod för 64 procent av Stockholmsbörsens omsättning, gick i konkurs och dess grundare Ivar Kreuger tog sitt liv.

börsen
Crowds panic in the Wall Street district of Manhattan due to the heavy trading on the stock market in New York City on Oct. 24, 1929. (AP Photo)
Ekonom avslöjar bomb

1954 hade ett nytt vapen, vätebomben, börjat testas. Vilka material den bestod av var hemligt men kunde snart avslöjas – av en listig ekonom. En man vid namn Armen A. Alchian studerade börsen under veckorna efter provbombningen i Bikiniatollen och noterade en kraftig ökning hos Lithium Corp. Hans rapport, som drog slutsatsen att litium var en central beståndsdel i vätebomben, konfiskerades dock – eftersom den ansågs utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

FAKTA: BÖRSENS BAKGRUND
  • Föddes under 1300-talet. Den belgiska affärsmannen Van der Beurse (Beurse = “börs”) grundade en knutpunkt för auktionshandel med värdepapper. I Sverige byggdes det första börshuset 1778 på Stortorget i Stockholm, där man till en början handlade med livsmedel och sprit.
  • Handeln kretsade alltmer kring värdepapper. Aktiebolagsformen, från början en engelsk företeelse, kom till Sverige i mitten av 1800-talet. Bolag betraktades nu för första gången som en juridisk person och utomstående kunde köpa andelar – aktier – i bolaget.
  • Fram till år 1920 kunde börshandeln liknas vid en traditionell marknadsplats. Sedan införde Stockholmsbörsen ett nytt system där mäklare och köpare kunde bedriva handel utan att själva vara på plats.
  • På 80-talet möjliggjorde ny teknik digitala börser. En av de första var svensken Olof Stenhammars Optionsmäklarna (OM). OM sysslade med “optionshandel”, som i princip rör rätten till framtida aktiehandel. Detta då Stockholms Fondbörs hade haft monopol på aktiehandel fram till dess.
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now