Vad gjorde Bowie till Bowie?

Vad gjorde Bowie till Bowie?

Nyskapande, stilsäker och musikalisk som få. Världen hade aldrig sett en artist som David Bowie före David Bowie och har inte heller gjort det sedan han lämnade oss. Ett av Bowies signum var att ständigt återuppfinna sin image, men genom hans långa karriär finns ändå en kärna - faktorn som gör Bowie till Bowie.

Början på Bowie 

David Bowie släppte sitt första album 1967, men sitt första riktiga avtryck i musikhistorien kom 1969 med låten “Space Oddity” från albumet med samma namn. Att säga att den drömska folkrocklåten låg rätt i tiden är en underdrift – den släpptes nio dagar före månlandningen. I övrigt var både Bowies sound och stil rätt konventionella, och det dröjde tre år innan nästa hit, “Starman”, kom ut. Bowie framförde låten på Top of the Pops, nu iförd vad som kom att bli några av hans främsta stilkännetecken: röd hockeyfrilla, blekpudrat ansikte och färgglad sparkdräkt. 

Bowies signaturstilar 

Bowie testade flera stilar genom decennierna, men oavsett om det var glittrande sparkdräkter eller sleeka kostymer gick han alltid all in med ett helt eget sinne för stil. 2013 utsågs han av BBC History Magazine till tidernas bäst klädda brittiska man. Ofta tänjde han på gränser, inte minst gällande könsnormer och sexualitet. Eftersom han och tidigare frun Angie gillade att crossdressa på 70-talet fick han smeknamnet “The Dame”. 

Bowie sminkade sig gärna, och var noggrann i sitt val av smink. Inspirerad av japansk kabuki-teater använde han gärna rispuder och kraftigt färgat rogue. 

CUT

Bowies ögon är ett annat kännetecken, då hans ena pupill var märkbart större än den andra. Effekten kom inte från linser, som många tror, utan var resultatet av ett slagsmål i tonåren. 

Så känner du igen en Bowielåt 

Även musikaliskt har Bowie experimenterat och förnyat sig, från de första folkrockiga albumen till glamrocksperioden och vidare till funk, dansrock och synth. Men ändå låter det alltid som just Bowie. Hur? 

För det första har David Bowie en röst som är lätt att känna igen, med sin speciella klang i kombination med en utpräglad londondialekt, och ofta med en rå power som musikern Brian Eno beskrivit som “gloriously open-throated”. 

Bowies musik utmanar också normer inom pop och rock. Till skillnad från de flesta artister nöjde sig inte Bowie med fyra ackord utan lekte med hela registret, vilket ger hans musik en sällan skådad variation och komplexitet som överraskar öronen. 

Vill du höra en parodi på Bowiemusik behöver du inte leta längre än Disneys Vaiana. Låten “Shiny”, som i originalversionen sjungs av Jemaine Clement, är just en sådan. 

Bowies personas 

Under sin karriär skapade Bowie en rad alter egon. Hans kanske mest kända Ziggy Stardust, var en glamrockande alien som kommit till jorden för att varna om dess undergång. Inget konstigt i Bowieland. Det är dock Ziggy själv som går under enligt låten som bär hans namn på skivan The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. 

Ziggy Stardust

Aladdin Sane kan ses som en slags uppföljare till Ziggy Stardust och har beskrivits som “Ziggy Stardust gör Amerika”. Omslaget till albumet med samma namn visar Bowie i sin kanske mest ikoniska look någonsin, men röd och blå blixt målad över ansiktet. Blixten var inte bara ett fashion statement utan hade en djupare innebörd: den representerade det inre kaos han kände inför sin stjärnstatus och dess toppar och dalar. 

En något mer kortlivad persona var den piratklädde, ögonlappsprydde Halloween Jack på albumet Diamond Dogs. Bowie ville från början göra albumet till ett konceptalbum baserat på 1984, men lyckades inte erhålla rättigheterna. 

The Thin White Duke uppstod under mitten av 70-talet då Bowie vara nere i ett gravt kokainmissbruk. Med en blond backslick och stram kostym var han betydligt mer slätstruken, men inte mindre iögonfallande än sina föregångare. Möjligen kan man ana en del influenser från Bowies dåvarande flirt med fascism och fascination med Adolf Hitler. 

The Thin White Duke

En sista slags persona kan anas i två av musikvideorna från Bowies sista album, en persona med bandage och svarta knappar som täcker ögonen, och därför kommit att kallas “the Blind Prophet”. 

Arvet från Bowie 

Musik- och modevärlden hade inte varit sig lik utan Bowie, och bland andra Rolling Stones’ frontfigur Mick Jagger och modeskaparen Jean Paul Gaultier har uttalat sig om hur Bowie inspirerat dem, men hans kanske viktigaste inflytande var, och är, på de miljontals fans som inspirerats av hans kreativa anda och normbrytande. Inte minst HBT-personer, som kunnat känna igen sig och hämta mod ur Bowies lek med könsnormer och uttalade bisexualitet. 

Spåren efter Bowie är många, och har gjort honom till något larger than life. Som han själv en gång uttryckte det: “jag hade alltid ett motbjudande behov av att vara något mer än människa. Jag kände mig väldigt ynklig som människa. Jag tänkte: ‘fuck it. Jag vill vara en supermänska’.”  

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now