Cancel culture – folkmakt eller skadlig censur?

Cancel culture – folkmakt eller skadlig censur?

Folkmobb som skadar mer än hjälper, eller ett effektivt sätt att stå upp för viktiga värderingar? Häng med Bublication in bojkottens tid – här är “cancel culture” på 3 minuter!

Trodde du att cancel culture var nytt som begrepp? Tja, hyfsat, men uttrycket användes första gången för över trettio år sedan. I filmen “New Jack City” från 1991 säger en karaktär om sin flickvän: “Cancel that bitch, I’ll buy another one”. 

Tjugotre år senare hade Cisco Rosado, från realityserien “Love and Hip-Hop: New York”, just sett filmen – och inspirerats. Under ett bråk med sin flickvän Diamond Strawberry slängde han ur sig “You’re cancelled” och begreppet spred sig vidare på sociala medier där det började leva sitt eget liv.

Vad betyder det?
CUT

Uttrycket innebär uthängning, utfrysning och bojkott av någon som gjort eller sagt något socialt oaccepterat. Vem som blir cancelled och varför kan variera stort: från privatpersoner som förlorar jobbet på grund av opassande inlägg i sociala medier, till någon som dömts för grova brott som våldtäkt, som i fallet med Harvey Weinstein.

Varför cancellar vi?

Ofta kan det drivas av en önskan om rättvisa och upprättelse för eventuella offer, åtminstone när det gäller någon som behandlat någon illa. Att vara en del av cancel culture är också att snabbt visa var man själv står i olika frågor.

Filosofen Jonas Ahlskog problematiserar cancel culture, och kallar det för en slags “pöbelrättvisa” driven av vår tids överflöd av snabb information – som vi människor också är snabba att haka på, utan att känna till hela bilden. Ahlskog tror också att många undermedvetet ser det som en quick fix på orättvisor och förtryck.

Vad får det för konsekvenser? 

De som drabbas kan få dåligt rykte, bli av med jobbet eller dras inför rätta. Men vad “cancel” innebär kan variera stort. Vissa kändisar kan bojkottas hårt för något uttalande i vissa kretsar, samtidigt som de fortsätter dra in miljonbelopp och dyrkas av sina fans.

På samhällsnivå har fenomenet öppnat för viktiga diskussioner. Är det rätt att hänga ut en våldtäktsman exempelvis, eftersom de så sällan blir dömda? En sådan typ av “folklig rättegång” innebär många risker, exempelvis att de grundas på falska anklagelser och att den anklagade inte får möjlighet till försvar – grundpelaren för ett demokratiskt rättssamhälle. 

När drevet väl drar igång kan ett mindre genomtänkt inlägg på Twitter leda till att privatpersoner plötsligt får tusentals arga internetmänniskor efter sig. Kort sagt kan cancel culture, även när det svingas mot sådana som anses “förtjäna” det, vara ett ganska trubbigt vapen.

Bra eller dåligt?

En del menar att cancel culture är en slags häxjakt som skadar mer än hjälper, att det leder till självcensur och skrämmer till tystnad – och kväver utrymmet för nyanser och diskussion. 

Andra menar att det är ett sätt att uttrycka missnöje, att vissa saker inte är värda att debattera, och att de som är kritiska mest är gnällspikar som inte vill ta ansvar för sina handlingar.

Eftersom cancel culture innefattar mängder av olika fall, kan kanske båda ståndpunkterna stämma?

Inget nytt under solen

“Cancel culture” må vara ett modernt begrepp, men folk har blivit “cancelled” genom större delen av vår historia. Påtvingad exil från stammen eller hembygden är ett straff som bland annat användes i antikens Grekland.

Att forskare och tänkare, vars upptäckter hotar den allmänna ordningen, blir hånade och utfrysta har också varit vanligt genom historien. Ett exempel är Ignaz Semmelweis, som sa att färre skulle dö av infektioner om doktorerna började tvätta händerna innan de behandlade patienter. Det antydde ju att doktorerna var smutsiga, och en gentlemans händer är aldrig smutsiga! Resultat? Semmelweis sparkades från sjukhuset där han jobbade och fick leva resten av sitt liv på mentalsjukhus.

Efter andra världskriget rådde kommunistnoja i USA. Filmindustrin granskades då hårt och personer som misstänktes ha vänsterradikala åsikter hamnade på den bojkottade “Hollywood Blacklist”. Inte nog med det, enligt advokaten Wendell Willkie använde vissa rörelsen som en front för att istället driva en antisemitisk agenda. 

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now