Checklista inför bolån
Att köpa bostad är för de flesta en av de största investeringar vi gör under vår livstid. Vad innebär det att ta ett bolån och vad man bör tänka på innan man belånar sig upp till öronen? Låt oss checka av lite bra att veta-punkter!
Vad är ett bolån?
En låneform specifikt framtagen för köp av lägenhet eller hus, som har anpassade villkor därefter och själva boendet som säkerhet. Innan du ska ansöka finns det en hel del att tänka på. Lånen kräver en god kreditvärdighet, men du måste också kunna finansiera kontantinsatsen. Kontantinsatsen är den del av bostaden som ska finansieras utan bolån, i dagsläget är 15 procent av bostadens pris.
Vad får ditt boende kosta?
Ett bolån går ofta loss på miljontals kronor. Därför är det extra viktigt att du jämför olika lån. Ta hjälp av en lånekalkyl, exempelvis Konsumenternas som du hittar HÄR.
Ta hänsyn till flera aspekter: ränta, amortering och eventuella räntehöjningar. Ett bolån tar lång tid att betala tillbaka – om du ens hinner med det under din livstid. Utgå inte enbart från hur din ekonomi ser ut idag, fundera på om lånet är hanterbart om du skulle förlora jobbet eller bli sjuk. Här tydliggörs vikten av att kontantinsatsen inte är finansierad via privatlån.
För tips om hur du kan komma dit läs vår artiklen 5 steg till en bra privatekonomi
Jämför villkor
En jämförelse går snabbt och enkelt och du behöver inte oroa dig för många kreditupplysningar. Här krävs bara en kreditupplysning för att du ska kunna få svar från flera banker och långivare. I en jämförelse finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Titta på den månatliga räntan och amorteringskravet, men titta också på den effektiva räntan och hur mycket du behöver ha i kontantinsats. Ansöker du om ett belopp som motsvarar mer än 4,5 gånger din årsinkomst (brutto) kommer du exempelvis behöva amortera 1 procent på bolånet varje år.
Fast eller rörlig?
När du ansöker om bolån kan du välja om du vill ha fast eller rörlig ränta. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med rörlig ränta är att du historiskt sett får betala ett lägre räntebelopp varje månad och kan på så vis kan spara pengar. Nackdelen är att räntan också kan gå upp, vilket påverkar ekonomin negativt. Väljer du en fast ränta får du ett lån som är mer förutsägbart – men du får också slåss med ränteskillnadsersättning om du betalar av lånet i förskott. Du väljer själv, men en fast ränta är enklare att planera efter. Vanligast är att binda räntan på 1, 3 eller 5 år.
Få lånelöfte
Här krävs god kreditvärdighet. Du behöver ha en fast taxerad inkomst och kunna uppvisa god återbetalningsförmåga. Betalningsanmärkningar är inte bra, då anses du som en högrisklåntagare och inte alla banker vill låna ut till en sådan. Alternativet blir att gå till andra aktörer på marknaden där räntan är mycket högre.
Se till att du uppfyller de krav som banken eller långivaren har innan du ansöker. Om du exempelvis köper en bostad tillsammans med din partner kan du ha en medsökande på lånet vilket ökar chansen. Var ute i god tid, processen kan vara långsammare än vid ett vanligt privatlån. Skulle du få avslag hos en bank har du dessutom mer tid på dig att testa en annan.
Trygga lånet
I jakt på det perfekta boendet glömmer många att skydda sin ekonomi. Oförutsedda händelser kan inträffa, du kan bli sjuk och få svårt att betala tillbaka. Genom att teckna ett bra låneskydd kan du försäkra dig om att du fortfarande kan betala – även om ekonomin skulle svikta under en längre period.
Ett låneskydd innebär dock också en kostnad som du kommer behöva hantera utöver ränta och amortering. Därför är det lika viktigt att du jämför låneskydd som du jämför bolån.
Sådär ja, nu är du påläst och står på en bra grund för att utforska finansieringen av ditt nästa boende. We wish you the very best of luck!