Därför failade Nokia och Kodak

Därför failade Nokia och Kodak

Många företag klarar sig genom kriser genom att anpassa sig till samhällets utveckling. Andra klamrar sig fast vid gamla synsätt och går en brutal död till mötes. Att Kodaks ledning dissade en anställd som uppfunnit den första digitalkameran skulle stå dem minst sagt dyrt…

Från fantastiskt till fadäs

Kanske minns du “Kodak moment”? Uttrycket var förr synonymt med ett fantastiskt fotoögonblick. Idag förknippas det främst med företagets misstag att inte hänga med i utvecklingen från analogt till digitalt.

Amerikanska Kodak, grundat 1881, var världsledande inom tillverkning av kameror och fotografisk utrustning. 2012 gick dock Kodak, då ett av världens största multinationella kameraföretag, i konkurs.

Sedan har vi Nokia, ett finskt telekombolag som tillverkar nätverk. Nokias mobiltelefonproduktion såldes till Microsoft 2011, men under tidigt 2000-tal var Nokia en av världens absolut största mobiltelefontillverkare. Många minns deras ikoniska mobil 3310 och företagets slogan “Connecting People”. För att inte tala om spelet snake, som vi var många som fick blödande tummar av.

1979 skapade Nokia världens första mobilnätverk och under 80- och 90-talet vann Nokia andelar på många internationella marknader genom att lansera lätta och bärbara mobiltelefoner och investeringar i GSM. I slutet av 90-talet var Nokia ett av de världsledande företagen för digital kommunikationsteknik.

CUT

De två bolagen har gått från enorm framgång till totalt misslyckande. Kodak såg sin försäljning dala när digitala kameror blev populära. På motsvarande sätt tappade Nokia marknadsandelar när smartphones gjorde entré. Kodak försattes senare i konkurs och Nokia sålde all sin mobiltelefoni till Microsoft. Hur kunde Kodak och Nokia, två marknadsledande bolag inom respektive bransch, misslyckas så totalt?

Tappade takten

För att ett företag ska kunna stå sig i konkurrensen måste det hela tiden utveckla produkter och tjänster som ligger rätt i tiden. Här failade Kodak och Nokia failade big time.

I takt med digitaliseringen var det många företag som anpassade strategi och produkter utifrån kundernas nya behov. Kodak var faktiskt först med att utveckla en digital kamera, men bestämde sig för att hålla fast vid de analoga kamerorna som var deras kärnverksamhet. Ett misstag som skulle stå företaget dyrt.

Nokia var i en liknande situation. De var marknadsledande inom mobiltelefoni och investerade mycket i mobilnätverk. När deras konkurrenter började fokusera mer på internet och data valde Nokia att fokusera på hårdvara. Samhället utvecklades åt ett annat håll och snart togs marknaden över av smartphones med avancerad och bättre mjukvara.

Kontinuerlig innovation

En viktig lärdom från Kodaks och Nokias misslyckanden är att innovation måste ske hela tiden. Det går inte att sluta vara påhittig efter att företaget blivit framgångsrikt med en eller flera produkter. Många bolag som gör succé “stannar av” för att helt fokusera på försäljning av existerande produkter.

Nystartade bolag måste utveckla nya produkter och tjänster för att överleva, medan framgångsrika bolag inte har samma press då de redan genererar en god lönsamhet. Företagsledningen kan också bli för bekväm med de fungerande inkomstkällorna och vill inte ta nya risker. Innovation kan ses som ett hot mot fungerande produkter och därför uppmuntras det inte alltid i väletablerade företag. I fallet med Kodak var det exakt det som hände.

Steven Sasson utvecklade världens första digitalkamera 1975 när han var anställd av Kodak, men företagsledningen ansåg att det var för stor risk att lansera den. Kodak tjänade stora summor på försäljningen av kamerafilm och ville inte riskera den inkomstkällan. Därför beslutade man att fortsätta fokusera på analoga kameror.

Kodak och Nokia är två exempel på vad som händer när företag blir för bekväma och förlitar sig på gamla meriter. De stannade kvar i tiden där deras produkter var aktuella. Under tiden skedde den digitala transformationen framför deras ögon. Till slut behövde de inse att digitalkameran och de smarta telefonerna var här för att stanna. Men då var deras chans att hoppa på det digitala tåget redan förbi.

Därför gick det åt skogen

Att inte prioritera utveckling är ett strategiskt beslut som fattas av företagsledningen. Ledarskapet är med andra ord avgörande för företagets framgång. Både Kodak och Nokia hade problem med ledarskap. I fallet med Kodak var det företagsledningens ovilja att satsa på ny teknik som ledde till företagets konkurs. Nokia, å andra sidan, hade många patent och fokuserade på innovation, dock inte i samma riktning som resten av samhället.

Key learning

Världen är i ständig förändring och företag måste utvecklas i samma takt. Det går inte att luta sig tillbaka och vara nöjd med det som redan finns. För att överleva i konkurrensen krävs det att företagen ligger i framkant. As they say… Den smarta lär sig av andras misstag. Och med det hoppas vi att vi gett ett litet medskick kring hur viktigt det är att våga satsa på innovation!

Fortsätt läs om 5 nya tech-gadgets att ha koll på!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now