Därför har “tjejkläder” usla fickor
Har du någon gång dragit på dig en skjorta eller byxa som är tänkt för det motsatta könet och känt att något inte stämmer? Du har rätt! Det finns flera skillnader but why?
För att hitta svaret måste vi tillbaka till 1800-talet, när välbeställda kvinnor sällan klädde sig själva. Eftersom de flesta är högerhänta var det enklast att sätta knapparna till vänster för att underlätta för tjänarna som skötte påklädningen. Männen fick knapparna till höger så att de snabbt själva kunde knäppa sin kavaj eller skjorta. Traditionen fick helt klart fäste – knalla in i vilken klädbutik som helst även idag så får du se!
Fick-fail ingen slump
Som tjej kan det också vara svårt att hitta byxor med bra fickor (om de överhuvudtaget finns är de ofta så små att det inte går att ha någonting i dem). Samtidigt får du leta rätt länge efter herrbyxor UTAN fickor. Hur blev det så?
Även här bär historien svaret. Länge ansågs det olämpligt för kvinnor att bära byxor överhuvudtaget. I delar av Sverige fanns det kvinnor som aldrig burit byxor långt in på 1950-talet och när byxor väl blev accepterade som tjejplagg var det fortfarande otänkbart med fickor. En teori är att man inte ville att kvinnor skulle få för stor frihet genom att bära runt på personliga saker och hemligheter i fickorna. Om ett plagg saknade fickor blev kvinnan begränsad.
Varför lever det kvar?
Enligt många beror det på att modebranschen länge varit mansdominerad. Idag är den främsta anledningen att man vill främja väskindustrin. Till och med Christian Dior har sagt att kvinnor bara bär fickor som dekoration.
Dragkedjor på fel sida
Ytterligare en detalj du kan reagera på är att dragkedjan kan sitta på olika håll. Det gäller inte bara tjej- vs. killkläder utan också i vilket land du köper plagget. Om du köper en jacka på semester i USA kan blixtlåset sitta på fel sida, vilket i sin tur leder till att förvirrade amerikanska turister tror de köpt en damjacka av misstag utomlands.
I USA slog dragkedjor inte igenom förrän efter andra världskriget. Amerikanarna har också länge haft en tradition av att dela upp kläder i dam och herr. Europeiska designers gjorde ingen skillnad på kön – de satte dragkedjan på den sida som var snyggast.
Size matters – för kvinnor
Många kvinnor upplever att det är svårt att hitta storlekar som passar. Mycket ska stämma. Ett plagg i storlek 40 kan vara väldigt stort vid axlarna men supertajt i midjan. Enligt undersökningar upplever män inte alls lika mycket problem när de shoppar kläder. En förklaring kan vara att det finns otroligt många fler plagg att välja på som kvinna.
Nu då?
Skillnader mellan herrplagg och damplagg handlar alltså om gamla traditioner som verkar svåra att bryta för många varumärken. Modebranschen har dock utvecklats mycket de senaste åren. En hel del kläder idag räknas som unisex – och att leka med ”typiska” könsuttryck som kjolar och slips är vardagsmat bland allt från rappare till skådisar och även oss ”vanlisar”.
Kanske kommer även de allra mest inbitna konservativa modeskaparna kasta loss till slut! Eller åtminstone låta tjejer ha fickor som faktiskt funkar som fickor.