Knepet för den ultimata koffeinkicken

Knepet för den ultimata koffeinkicken

Världens mest älskade dryck eller vår mest utbredda drog? Kaffets påverkan på hälsan har diskuterats vitt och brett. Bublication tar ett djupdyk ner i kaffekoppen – där vi bland annat hittar ett koffeinknep som forskare mejslat fram för trötta lastbilschaffisar.

Varför blir vi pigga av kaffe?

På 70-talet upptäckte den svenska forskaren Bertil Fredholm att koffeinets uppiggande effekt är kopplad till ämnet adenosin. Adenosin gör oss trötta och ju längre vi är vakna, desto mer ökar halten. Koffein hämmar adenosinet, vilket gör att vi känner oss piggare!

Vissa kan dricka mugg efter mugg utan problem, medan andra blir uppvarvade i flera timmar. Hur mycket vi påverkas av koffein är till stor del genetiskt. Tvillingar som vuxit upp separerade från varandra har ofta liknande kaffekonsumtion. Vissa läkemedel kan också påverka, precis som åldern – många äldre sover gott efter en kopp kaffe på kvällen.

Vad gör kaffet med oss?

Carl von Linné, själv en flitig kaffedrickare, uttalade sig tidigt om kaffets påstådda effekter. Han sa att det “pigga upp de slöa och skärpa de dumma” (!) men också kan få oss att åldras snabbare eftersom det förtorkar hjärnan och nervsystemet.

Enligt “Kvinnornas petition mot kaffe” från 1674 gjorde kaffet männen “lika sterila som de öknar där det olycksaliga bäret sägs ha inhandlats”.

På 1990-talet sas det att kaffedrickande ökade risken att drabbas av cancer. Men kaffet har också hävdats kunna förebygga demens och Parkinsons.

Vad är sant då?
CUT

I boken “Kaffeologi” från 2021 analyserar Bertil och Lena Fredholm en mängd studier, och kommer fram till att kaffekonsumtion inte är förenat med några större hälsorisker. Däremot finns faktiskt flera positiva effekter, som minskad risk för diabetes typ 2 samt lägre risk att dö av stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. Kaffet höjer visserligen blodtrycket hos en ovan kaffedrickare, men bara efter några dagars konsumtion jämnar det ut sig. Skyddet mot Parkinsons är också belagt av forskningen!

Kaffe är också rikt på antioxidanter, vilka kan skydda mot cancer. Vad handlade 90-talets cancerlarm om då? Jo, den enkla anledningen att många som dricker kaffe också röker. I alla fall på den tiden.

Är det bara att klunka på för glatta livet?

Nja. Dels har vi det uppenbara: många upplever att kaffe gör det svårare att somna på kvällen vilket kan leda till en ond cirkel. Dålig sömn gör en trött nästa dag, man dricker massa koffein för att motverka det och får sämre sömn igen, and on and on and on…

Andra blir illamående eller får yrsel, darrningar och hjärtklappning – symtom som också kan leda till ångest.

Kaffe kan skydda mot cancer, men forskare har också sett ett samband mellan cancer i hals och munhåla och mat och dryck som som förtärs i väldigt höga temperaturer. Alltså: undvik skållhett kaffe.

Slutligen bör den som är gravid minska sitt koffeinintag eller sluta helt – hög konsumtion kan leda till minskad födelsevikt på barnet eller i värsta fall missfall. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag på högst 200 mg om dagen.

I kaffefällans klor?

I början är kaffe en uppiggande mirakelkur, men snart behöver du en kopp (minst) för att överhuvudtaget komma upp på morgonen. Lite skämtsamt kallas kaffet ibland världens mest använda drog. Enligt Bertil Fredholm är det en sanning med modifikation.

Koffein är ett beroendeframkallande ämne som kan leda till abstinensbesvär som trötthet, irritation, huvudvärk och influensaliknande symptom. Abstinensen är dock oerhört mild jämfört med tyngre droger. Och, bortsett från dåligt morgonhumör, ger koffeinberoende inte negativa sociala konsekvenser som andra beroenden.

Om du vill du bli av med kaffeberoendet går det dessutom fort. Kör du “cold turkey” kan du räkna med en till två veckor. För att slippa abstinensbesvär kan du minska koffeindosen gradvis genom färre koppar, mindre mängd kaffe per mugg eller svagare brygd. Du kan också varva dina kaffekoppar med koffeinfritt kaffe, eller med te som har lägre koffeinhalt.

Vill du istället maxa kicken?

Det tar 20-30 minuter för koffein att verka i kroppen. När brukar din energinivå dippa? Ungefär en halvtimme innan dess är den bästa tidpunkten för en stärkande kaffe.

Behöver du ännu mer energi? Använd tricket som engelska forskare tog fram för att pigga upp trötta lastbilschaufförer. Drick ett par koppar kaffe, sätt ett alarm på tjugo minuter och ta en tupplur. Tjugo minuters vila på kaffe gör att du inte kommer för djupt in i sömnen och riskerar att vakna ännu tröttare, tvärtom får du energin du behöver samtidigt som kroppen har hunnit ta upp koffeinet till fullo. Dubbel kick, alltså!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now