Här är orden som avslöjar varifrån du kommer 

Här är orden som avslöjar varifrån du kommer 

Tjorvar din dator ibland? Eller klöddar eller krabbar den kanske? Vissa ord möts av frågande blick om du använder dem i någon annan del av Sverige än där de uppstod. Häng med Bublication på en grundkurs – så kan du snart bemästra vilken dialekt som helst! Eller åtminstone förstå vad som sägs…

Rascha i bamba och räligt pjöller 

Norrlänningar är kända för att ogilla pjöller, alltså onödigt pladder. Kanske är det därför kortord som ofare – att ännu inte ha begett sig någonstans – uppstått. Eller vad sägs om okaffedrucken

Prefixet gamm- betyder något gammalt, som gammskjortan; eller före detta, som gammfrun. Men det gäller att se upp: gammpöjk och gammjänta betyder tvärtom ungkarl och ungmö. 

Stockholm är känt för sin tunnelbana, eller tuben/tricken. Bor du i Stockholm, eller Eken som huvudstaden även kallas, känner du till stockholmsslangen. Till exempel är just “slang” slang för varmkorv. Så även wurre, från tyskans “Wurst”. 

CUT

En del stockholmsslang är helt enkelt förkortningar eller förvrängningar av vanliga ord, som repan för receptionen, eller bjussa för bjuda. 

Eken då? Stockholm har ett rikt och omfattande ekbestånd, men det finns också en teori om att smeknamnet kommer från en grupp kringresande försäljare: knallarna. På knallarnas språk månsing kallades Stockholm “Storhäcken”, som med tiden skulle kunna ha förkortats (och fått stockholmifierat uttal) till “Eken”. 

I Göteborg har skolmatsalen hetat bamba sedan 50-talet. En teori är att det är en förkortning av ordet “barnbespisning”.

En annan göteborgsk klassiker är la, som i låten “De va la gött”. Ordet har använts sedan 1800-talet och fyller en liknande funktion som “väl”, “ju”, “liksom”. La har sitt ursprung i orden “fälle” och “fuller”, som betyder “väl” eller “kanske”. 

I Göteborg, Kungälv med mera kan man få rascha, raschan eller rascha-anfall. Man blir helt enkelt tokig! Från början handlade ordet om fylla och darrningar, och tros därför komma från engelskans “rush”, alternativt som en försvenskning av “Russian” efter “Russian Flu”, en sjukdom som ju också kunde ge upphov till darrningar och frossa. 

Kanske får du rascha när något krånglar. Fast bor du i Norrland tycker du kanske att det tjorvar, medan det krabbar i Småland och klöddar/klyddar i Skåne. 

En värmlänning skulle då kunna utropa: “Dret å!” – Skit också! “Dret” kan vi känna igen i norskans “dritt”, som betyder just “skit”. I Skåne finns mög, som likt “skit” kan benämna smuts, gödsel, en struntsak, eller något dåligt (eller “mögigt”). 

Men förhoppningsvis grer det sig – ordnar sig – som man säger i Bohuslän. Det vore ju grett (bra; Jämtland). 

I fornnordiskan fanns ordet “rädheliker” – förskräcklig. Ordet lever kvar i delar av Sydsverige, främst Skåne och Halland, i form av rälig, som betyder otäck, äcklig; något som väcker avsmak. I danskan finns i sin tur “ræddelig”. 

Det som är räligt i syd ger kanske någon i norr hurven (eller hörven) alltså den dåliga sortens rysningar. Möjligtvis är ordet besläktat med utropet “huvvaligen!“, som kan användas ungefär som “usch”, eller “herregud”. I Medelpad finns även varianten “hugaligen”

De tricksiga orden 

I Västerbotten och Ångermanland finns ordet åtabak, som på ett finurligt sätt visar just vad det handlar om: något som är lite skevt, eller bakochfram. 

Ett annat illustrativt dialektalt ord förekommer i Bohuslän, där man tar bort litegrann från ordet “litegrann” och då får egrann

Ibland gäller det att se upp med dialektord. Ett ord som har en betydelse på standardsvenska kan nämligen ha en annan dialektal betydelse: tycker någon i södra Dalarna att du är duktig kallar hen dig kanske galen. I Ångermanland betyder en bortgjord uppgift inte heller att uppgiften på något sätt skämt ut sig, utan att den är klar. Och i värmländskan används “jämt” ofta (eller jämt) i betydelsen “nyss” eller “bara”. 

Andra ord blir så speciella på dialekt att de blir helt nya ord. Ett exempel är “buckla” i Ångermanland, som då uttalas “böglä“. 

På vissa håll i Gästrikland används ordet symmindolla, som hänvisar till den sortens trötthet där ögonen nästan faller ihop av sig själva trots försök att hålla sig vaken. Enligt användaren CocoBahia på Reddit skulle ordet kunna komma från “sömndvala”. 

Fössta tossdan i mass 

Dialekter bör firas! Det tyckte i alla fall Jonas Sveningsson när han 2010 skapade Facebooksidan “Fössta tossdan i mass” som med glimten i ögat hyllar det småländska uttalet, eller som Svenningsson själv beskrev saken: 

“Fössta Tossdan i Mass firas tack vare en ur dialektsynpunkt sällsynt lämplig kombination av ord innehållande det kontroversiella ljudet ”rs”. 

Vad äter man på den här högtiden då? Massipantåta, fösstås!

marsipan massipan

Psst! Mer om det talade språket som fenomen kan du läsa mer om här

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Plastikkirurgi: Från antikens näsor till BBL

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now