Dolda ägg i filmer och i din telefon – har du märk dem?

Dolda ägg i filmer och i din telefon – har du märk dem?

Hur kunde vännerna i "Friends" alltid sitta i soffan på favoritkaféet, trots att lokalen var full? Svaret finns rakt framför näsan på dig, i form av ett så kallat påskägg. Fenomenet med gömda små överraskningar finns i film, dataspel – och din egen telefon. Följ med på äggjakt!

I många länder ger barn sig ut och letar ägg i buskar och sandlådor under påsk. Steve Wright, mjukvaruutvecklare på Ataris, tyckte att traditionen var så kul att han 1973 integrerade den i ett dataspel. Spelet gick ut på att lyckas landa en rymdraket på månen, och om man landade vid en liten McDonald’s på månytan kunde de små astronauterna knalla in och ta en burgare. Överraskningen blev så uppskattad att fler hakade på. Tanken bakom ett ”easter egg” är alltså gömda överraskningar i form av extraspel, information, hälsningar, skämt och andra godbitar.

Siris hemliga nycklar

Utan att du vet om det finns redan påskägg i din mobil. Säger du Harry Potter-besvärjelser som “Lumos” och “Nox” sätter Siri på och av mobilens ficklampa. Testa att fråga henne “Who let the dogs out?” och få ett skällande svar.

Lady Gagas svenska hemlis
CUT

Kungen av easter eggs i musikvideos är nog Elton John i “This Train Don’t Stop There Anymore”. Sångaren spelas av Justin Timberlake som rör sig genom rum och korridorer proppfulla med referenser till Eltons liv. Man ser hans vänner och föräldrar, kostymer och föremål – alla lätta att känna igen för inbitna fans. För svenskar är Lady Gagas video till “Telephone” extra kul, låtens text drar förbi som en rullande nyhetstext vid 08:45 – på svenska!

Från Nintendo till AI-konsert

I ”Super Mario” planterades tidigt små djur och varelser som hoppade i kapp med hjälten på vissa platser. I ”Call of Duty 2” kunde man inte bara skjuta fiender utan också gå fram till en tv och plötsligt få spela gamla arkadspel. I megasuccén ”Fortnite” dök artisten Travis Scott plötsligt upp i dataspelet och framförde sina nya låtar. 

Googles gömmor

Hos Google kryllar det av easter eggs, förutom alla små “doodles” som syns på loggan för att hedra personer och händelser på särskilda datum.

Skriver du “Blink html” i sökrutan kommer alla fetade bokstäver börja blinka. Känner du för ett retro-spel, skriv “Pacman”. Ett fan av serien “Vänner”? Skriv “Phoebe Buffay” och tryck på gitarren. Vips! Så får du en animerad, smutsig katt till tonerna av kultklassikern “Smelly Cat”. “Monica Geller” ger dig en tvättsvamp som putsar till namnet, och “Chandler Bing” en anka och en kyckling.

baby yoda grogu gömda ägg överraskningar
Illavarslande apelsiner

Alfred Hitchcock kan sägas vara den första påskäggs-makaren – eftersom han alltid dök upp i egen hög person under några sekunder i varje film. Något som även Quentin Tarantino och Peter Jackson har för vana att göra.

Andra regissörer har använt påskägg som en hint om vad som ska hända. I Gudfadern-filmerna ser man till exempel alltid apelsiner i samband med karaktärer som snart ska dö.

Nya ägg i rutan

Äggen lever vidare, i ”Spider-Man: No Way Home” (2021) syns en taxi med siffrorna 1226 på skylten – skaparen Stan Lees födelsedatum. I nya ”Top Gun” ses en av karaktärerna välja låt nummer 86 på en jukebox – året som originalfilmen kom ut. 

Även barnfilmer har gömda ägg. I Disneys ”Herkules” syns hjälten bära på ett lejonskinn som tillhör Scar från ”Lejonkungen”. I Pixars ”Hitta Nemo” finns flera referenser till “Toy Story”, som Buzz i en leksakslåda och den gula Pizza Planet-trucken parkerad på en gata.

Gåtan löst rakt framför näsan på dig

Även i tv-serier finns gömt godis. Hur kunde vännerna i “Friends” alltid sitta i soffan på kafét – trots att lokalen var full? Jo, det står en liten reserverad-skylt på soffbordet!

I “Game of Thrones” föreställer många avhuggna huvuden USA:s före detta president George Bush (något HBO fått be om ursäkt för) och i Bridgerton finns återkommande surrande bin som senare dödar en av karaktärerna.

friends gömda ägg överrraskningar
PR via påskägg

Reklamvärlden har förstås också hoppat på trenden. I en reklam för banken Capital One gör Taylor Swift även PR för sig själv via just påskägg. I en scen tar hon fram en tröja ur en garderob som är omgiven av en discokula, ett fredstecken och siffran 13. Samtliga föremål är referenser till sångerskan: låtarna ”Cardigan”, ”Peace” och ”Mirrorball” samt hennes personliga lyckonummer.

Och nu?

Tja, nu återstår bara att se om du hittar vårt eget easter egg on-site!

En lucky ledtråd: eat our daily fact nugget

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now