Ekonomisk ojämlikhet – varför hamnar kvinnor i kölvattnet?
Vi lever i tron om att Sverige är världens mest jämställda land och på många sätt är vi best in class. Men hur stor roll spelar det egentligen, om utgångsläget är skevt? I Sverige finns det en jämlikhet initialt, när män och kvinnor tar sig in på arbetsmarknaden. Men vad händer sen?
Hur ser det ut egentligen?
Sverige ligger i framkant när det gäller jämställdhetsarbete jämfört med många andra länder, men ändå hamnar kvinnor efter ekonomiskt under sin livstid.
Jämställdhet kan även uttryckas i ekonomiska termer. Genom att titta på fördelningen av ekonomiska resurser framgår det tydligt att män har det bättre ställt än kvinnor. Hur kan ett av världens mest jämställda länder fortfarande ha så stora ekonomiska skillnader mellan könen? För att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till det kikar vi närmare på arbetsfördelning, löneutveckling, arbetsmarknad och andra faktorer.
Vad är arbete?
Många tänker endast på det avlönade jobbet som arbete, men en stor del av det utförda arbetet är oavlönat. Ekonomisk statistik visar att kvinnor utför en större andel av det obetalda arbetet, som inkluderar hushållsarbete, omsorg om egna barn, underhållsarbete, omsorg om andra familjemedlemmar, inköp av mat och annat till hushållet. Med andra ord är det vanligare att kvinnor tar ansvar för mycket inom hemmet utan att de blir ekonomiskt kompenserade.
Statistik visar att större delen av det arbete som kvinnor i åldern 20–64 år utför är oavlönat. För män i samma åldersgrupp är dock den större delen av det utförda arbetet avlönat. Det är framför allt småbarnsmammor som utför den största delen av obetalt arbete.
Varför är det viktigt att uppmärksamma obetalt arbete? Om du utför en hög grad av obetalt arbete så begränsas dina möjligheter att utföra avlönat arbete.
Dygnet har bara 24 timmar och det är svårt att få ihop ekvationen med betalt arbete, obetalt hushållsarbete och allt annat som ska hinnas med. Färre dagar med betalt arbete straffar sig ekonomiskt i framtiden i form av lägre pension och sämre löneutveckling.
Kvinnor arbetar mer deltid
Deltidsarbete är mer utbrett bland kvinnor än bland män, föga förvånande eftersom kvinnor utför större delen av det obetalda arbetet. Deltidsarbete är ett sätt att få livspusslet att gå ihop. En tredjedel av alla sysselsatta kvinnor arbetar deltid, vilket kan jämföras med tio procent av männen.
Kvinnor är överrepresenterade i offentlig sektor
Ungefär hälften av alla sysselsatta kvinnor arbetar inom offentlig sektor och hälften inom privat sektor. Det kan jämföras med männen där 80 procent arbetar inom privat sektor. Det har betydelse för lönenivåerna eftersom löner generellt är högre i privat sektor för de flesta yrkesgrupper.
Kvinnor tjänar mindre
I genomsnitt tjänar kvinnor 92 procent av det män tjänar. Det beror till stor del på att kvinnor ofta har lägre befattningar och oftare arbetar inom yrken med lägre löner.
Sämst för sammanboende småbarnsföräldrar
Statistik visar att den största inkomstskillnaden mellan könen är i gruppen sammanboende med småbarn. Kvinnor med småbarn tar en betydligt större del av det obetalda arbetet, vabbar oftare och tar ut flest dagar av föräldraledigheten. Att kvinnor tar större delen av föräldraledigheten kan bland annat bero på inkomstskillnader som gör att familjen förlorar mindre om det är kvinnan som är hemma med barnet. Minst sagt en moment 22-situation.
De flesta får barn i 20- eller 30-årsåldern. Då är det inte många som tänker på pensionen, men kvinnor som tar majoriteten av föräldraledigheten och vabben kommer tyvärr att bli straffade senare med lägre pension.
Så förbättrar du din egen ekonomi
Nyckeln för att skapa en jämställd ekonomisk situation är att antingen fördela det obetalda arbetet jämnt i förhållandet – eller se till att kvinnan blir ekonomiskt kompenserad för det obetalda arbetet, exempelvis i form av pensionssparande. Om möjligt, fördela arbetet jämnt genom att dela upp föräldraledighet, vabb och deltidsjobb.
Sist men inte minst, bygg en ekonomisk buffert genom att investera dina tillgångar i exempelvis aktier eller fonder. Fuck-off kapital is always a good idea!
Vill du nörda ner dig mer i ämnet? Då rekommenderar vi regeringens rapport på ämnet.