Ekonomiska utmaningar? Så här boostar du din ekonomi snabbt
När ekonomin känns ansträngd kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men med rätt strategier och lite ansträngning kan du förbättra din ekonomiska situation. Här är några enkla och effektiva tips för att optimera din ekonomi.
Granska dina finanser
Det är avgörande att ha koll på dina inkomster och utgifter, oavsett din sysselsättning. Genom att noggrant granska dina finanser kan du identifiera områden där du kan minska kostnaderna. Använd budgetverktyg eller en enkel anteckningsbok för att spåra dina utgifter. Små besparingar, som att göra kaffe hemma istället för att köpa ute, kan ackumulera över tid. Att ha en klar bild av din ekonomi kan också hjälpa dig att undvika onödiga impulsköp.
Skaffa spar-appar
Förutom en bra budget-app som låter dig ha full koll på ekonomin finns det också smarta spar-appar som låter dig hitta de bästa priserna och erbjudandena. Gratisapparna Matpriskollen och Matspar-appen underlättar shoppandet genom att jämföra priserna i de största livsmedelsaffärerna. Du kan också bevaka vissa produkter och få notifieringar vid prissänkningar och specialerbjudanden. På liknande vis låter appen To Good to Go dig köpa mat som blivit över från restauranger eller som är nära sitt bäst-före-datum i butiker för en extra låg slant. Bra för både bankkontot och planeten eftersom det motverkar matsvinnet. Undertian är en app som låter dig laga god mat med riktigt billiga recept, både till vardags och vid festligare tillfällen.
Rensa i garderoben
Med handen på hjärtat – har du använt den där skjortan under det senaste året? De flesta av oss har massor med klädesplagg, böcker och prylar som vi inte egentligen behöver. Du kan tjäna en ansenlig hacka genom att sälja av dem online, på loppis, till secondhand-butiker och antikvariat. På liknande vis kan du också välja att handla från samma affärer. Idag kan du till och med hitta märkeskläder i snofsiga secondhand-butiker som kostar en bråkdel av originalpriset.
Optimera ditt resande
För dig som pendlar och/eller reser mycket finns det många hundralappar att spara in. Appen Tickital låter dig hyra eller hyra ut biljetter under specifika tider snabbt och smidigt. Ska du besöka Stockholm under en dag eller en vecka kan du till exempel hyra någons busskort i stället för att köpa ett dyrt respass. Tänk också på att de flesta tåg- och flygbolag erbjuder lägre priser om du reser under udda tider eller bokar långt i förväg.
Utnyttja erbjudanden
Många tjänster erbjuder gratis provperioder. Genom att dra nytta av dessa erbjudanden kan du spara pengar på allt från gym till streamingtjänster. Men kom ihåg att avbryta tjänsten innan provperioden löper ut för att undvika oväntade avgifter. Detta kan också vara en bra tid att utvärdera om tjänsten verkligen är värd kostnaden.
Satsa på extraknäck
Några extra timmar i veckan kan ge ett välkommet klirr i kassan. Är du student finns det företag som exempelvis Studybuddy som anställer dig att hjälpa elever med läxläsning. Är du djurvän kan du bli katt- eller hundpassare några dagar i veckan eller månaden genom appen Rover eller någon trevlig granne. Kanske din lokala bagare eller blomsteraffär behöver någon som hjälper till på fettisdagen eller Alla hjärtans dag?
Många bäckar små
Ibland kan det verka lite meningslöst att sitta och kolla in extraerbjudanden för några futtiga kronor. Då är det viktigt att du tänker på helheten. Om du varje vecka lyckas spara in 100 kronor på mathandlandet, sänka resandet med 25 kronor, träna för 25 kronor mindre och tjäna 100 kronor på hundpromenader är du redan uppe i 13 000 på ett år!
Psst.. mer om pengar hittar du i podden och avsnitten Money, money, money och must be funny