Forskare: färgen som får fotbollspelare att vinna
Varför gillar banker blått och vilken färg tycktes få intagna på ett fängelse att sluta stöka? Hoppa med Bublication ner i ett bollhav med alla regnbågens färger och få reda på vilken nyans du ska bära – om du vill få en motståndare att darra på knäna.
Färg har alltid kopplats till specifika saker utan att egentligen ha med dem att göra. Kön är ett tydligt exempel – små pojkar och flickor kläs ofta i blått respektive rosa, som om det hade med deras kromosomer att göra. På 1800-talet var det faktiskt tvärtom! Skiftet kom inte förrän på 1900-talet. En teori är att militäruniformer började tillverkas i blå nyanser och därmed blev förknippat med maskulinitet. Andra har pekat på undersökningar som visat att kvinnor föredrog kulörer åt det röda hållet, vilket klädföretagen snappade upp.
Klass och kultur
Färger har också varit en klassfråga i alla tider. Buddhistmunkar, som valt att leva enkelt, färgade tidigt sina kläder med röd jord och blommor. Av den anledningen blev orange och rödbruna kulörer de mest tillgängliga – och så har det förblivit. Den svåraste, och därmed dyraste, färgen har alltid varit purpur. Den rödlila nyansen har därför symboliserat kungligheter och kejsare.
Vad färger symboliserar skiljer sig åt mellan kulturer. I Sverige älskar människor solen och upplever gult som energigivande och glädjande. För egyptier är solen plågsamt stekande och gult känns därmed uttröttande.
I Kina klär man sig i vitt när någon gått bort medan brudar kläs i rött vid bröllop. I Thailand sörjer man i lila och i antikens Egypten bar överklassen guldkläder vid begravningar. I många fall har färgerna med händelser i kulturens historia att göra. Sydafrikaner bär exempelvis rött vid sorg, eftersom det påminner om all blodspillan på grund av apartheid.
Banker gillar blått
Det har länge påståtts att färger påverkar känslor. Rött är inte bara passionens färg, den kan också få människor att känna ilska eller rädsla. De krigiska spartanerna och romerska soldaterna klädde sig i rött och studier har till och med visat att rödklädda fotbollsspelare har större chans att vinna! Färgen utstrålar helt enkelt aggressivitet.
Grönt har istället en lugnande effekt och associeras, medvetet eller undermedvetet, ofta med naturen.
Undersökningar har visat att folk uppfattar blått som seriöst, pålitligt och strukturerat. Inte undra på att banker – som gärna vill hantera alla dina tillgångar – ofta väljer färgen till sina logotyper!
The Pink Effect
Vissa experter säger att färger påverkar ditt sinne, men det finns också forskning som visat det motsatta. Ett berömt exempel är det experiment som utfördes i USA på 70-talet, där ett fängelse målades om i rosa för att se hur det påverkade fångarna. Rosa ansågs vara lugnande och förhoppningarna var att det skulle få lite ordning på de stökiga förbrytarna. Och hör och häpna – alla lugnade sig!
Studier måste ju dock följas upp… När forskarna gjorde ett återbesök på fängelset var det lika bråkigt som innan. Slutsats: “The Pink Effect” stämde inte – fångarna hade blivit lugnare av att man piffat till lokalerna.
Hur är det då?
Färger påverkar oss, men det är kulturellt och personligt. Grönt kan vara lugnande men också associeras med illamående beroende på kontext. Rosa kan stå för styrka i vissa sammanhang men uppfattas som barnsligt i andra. Att det är spännande med färg är dock en universal sanning och därför välkomnar vi gärna alla kulörer i tillvaron! Inte minst vi svenskar, som förvandlas till fnittriga tonåringar så fort vårens färger gör entré efter månader med gråslaskigt mörker.