Så skapar du en enhörning
Vem vill inte bli en sagolik enhörning? Förutom ett mytologiskt djur är unicorns även benämningen på företag som värderats till minst en miljard dollar. Bublication förklarar vad som utmärker dem – och hur ditt företag går från idé till “category king”!
Vilka företag blir unicorns?
Varje år gör CB Insights och Fast Company en lista över startups som spås bli nästa unicorns, och genom den kan man se en del mönster. Föga förvånande dominerar tech-branschen – nio av tio sysslar med mjukvara. Särskilt lukrativa är företag som sysslar med verktyg inom “big data”, exempelvis distribuerade databaser. Teknik och finans är också en vinnande kombination. Är teknik inte din grej? Sjukvård är också en stor bransch.
Företagen har gemensamt att de hittat en stor och bred marknad. De riktiga jättarna bland startups utmärker sig inom nya nischer, där de sedan är relativt fria från konkurrens – de blir så kallade “category kings”. Tänk LinkedIn eller Snapchat.
Om det redan finns en marknad för din idé, utan någon dominerande aktör, är det också ett tillfälle att etablera sig som marknadens nya ledare. Helst bör du ha en fräsch vinkel, lägre kostnader eller någon annan fördel som gör att kunderna väljer just dig. Men, det ska ju inte bara vara en ny idé, utan en idé som faktiskt löser ett problem eller tillfredsställer ett behov som människor har. Kanske har du något på gång som kommande kunder inte visste att de behövde eller ville ha?
Egenskaper som värderas
Vad tittar egentligen CBS Insights och Fast Company på när de förutspår kommande unicorns? Jo, företagen får poäng enligt en modell bestående av fyra M: momentum, market, money, management.
Alltså: hur bra det går för företaget just nu, hur marknaden ser ut för branschen, hur företagets ekonomi ser ut och vem som driver företaget. Dessutom snappar de upp signaler som hur, och hur ofta, företaget omnämns i sociala och traditionella medier.
Vägen från startup till unicorn!
Först och främst, en reality check. Som namnet antyder: unicorns är ovanliga. Väldigt ovanliga! 2023 finns bara 554 stycken på hela jordklotet. Därmed inte sagt att ditt företag inte kan bli nästa – men chansen ligger på runt 0.00006%. Så, för att lyckas gäller det att ligga i och ha en vinnaridé! Tajming ska inte heller underskattas, liksom tålamod: i genomsnitt tar det sju år från uppstart till unicorn-status.
Så, låt säga att du identifierat ett problem och tagit fram en produkt eller tjänst som löser det. Din idé har en stor potentiell marknad. Vad blir nästa steg? Att sätta ihop ditt eget toppteam, förstås! Tillsammans kan ni förfina idén ytterligare och se till att produkten är kostnadseffektiv för företaget och lättillgänglig för kunderna.
Vem är kunden, förresten? Även om du är ute efter en bred marknad har kunden du vill nå ett behov, en anledning att använda just din produkt. Och för att se till att du prickar rätt gäller det att testa, testa och åter testa din tjänst eller vara, samla in feedback och revidera.
Pengar är en annan stor fråga. Förutom att själv investera är det en bra idé att leta investerare med djupare fickor som du kan pitcha till. Lucy Liu, vd för enhörningen Airwallex, rekommenderar att du visar potentiella investerare att du har stenkoll på din bransch och dina konkurrenter. Hon understryker också vikten av att se investerare som affärspartners – “du måste tänka som en investerare“ för att tilltala dem. Du kan också ta ett lån förstås, eller testa crowdfunding.
Tänk också på att spara pengar till marknadsföring. Det spelar ingen roll om du har världens bästa produkt om ingen vet om att den existerar. Här ska sociala medier inte underskattas, inte minst genom den reklam som nöjda kunder kan göra åt dig – helt gratis!
Sist men inte minst: nätverka. Att bygga ett stort kontaktnät är ovärderligt, både för att hitta investerare, kunder och affärspartners. “Invest in people, not in businesses”, som riskkapitalisterna säger. Lycka till!