Forskarens upptäckt: “Jag är psykopat”
Medan vissa psykopater blir kriminella lyckas andra galant i livet. Mängder av forskare försöker reda ut vad som gör att vissa blir psykopater och andra inte. En av dem har forskat så bra att han upptäckt att han själv är psykopat.
Man har kunnat konstatera vissa gemensamma drag i psykopaters familj och uppväxt, som att en individ behandlats dåligt eller likgiltigt. Vissa gener och hormonella störningar har också kopplats till aggressivt beteende, men det är långt ifrån bevisat. Det finns också tecken på att psykopati kan ha med hjärnans mekanismer att göra.
När neuroforskaren James Fallon, i en dokumentärfilm för BBC, började jämföra PET-scannade hjärnor som tillhörde en salig blandning människor – från helt friska till gravt psykopatiska mördare – upptäckte han mer än han önskat. Efter att ha identifierat ett antal gemensamma mönster i psykopaternas hjärnor, bland annat bristande samverkan mellan delarna som är kopplade till känslor, jämförde han sin egen hjärna med patienternas. Till sin stora förvåning upptäckte han – och tittarna – att han själv hade ”psykopathjärna”.
Fallon, en trevlig och lyckligt gift man i 70-årsåldern, trodde först att det var något fel på maskinerna. Eller kanske att hans hjärn-scan förväxlats med någon annans? Men, inte bara var bilden korrekt, han låg dessutom i den genetiska kategori som psykopater ofta tillhör. Det visade sig också att han hade hela sju dömda mördare i sin familj.
Så, hur kan en person som alltid fungerat normalt samtidigt vara psykopat? Vi återkommer till Fallon.
20 egenskaper
När man ska fastställa psykopati används ibland en lista vid namn PCL-R, Psychopathy Checklist Revised, som utvecklades på 40-talet och omarbetades på 70-talet. Den listar 20 olika karaktärsdrag och beteendemönster; exempelvis att personen ljuger utan problem, inte kan känna empati och aldrig tar ansvar för vad hen gör. Personen har ofta svårt att kontrollera sitt beteende redan som liten.
Alla kan känna igen sig i listan, men för att vara psykopat måste du uppfylla en majoritet av kriterierna. Varje punkt ger ett värde på 0, 1 eller 2, så maxpoängen är 40. Den amerikanska seriemördaren Aileen Wuornos, spelad av Charlize Theron i filmen Monster, hade exempelvis 32 poäng av 40 möjliga. En annan berömd seriemördare, Ted Bundy, hade hela 39.
Finns det goda psykopater?
Forskaren Fallon har accepterat att han kan klassificeras som psykopat. I Skavlan berättar han hur han alltid varit extremt tävlingsinriktad och manipulerat människor för att nå sina mål. Han säger sig aldrig ha varit fysiskt aggressiv, men konstaterar att han många gånger sagt sårande saker med flit. Att han inte blivit en psykopat som skadar andra på ett mer allvarligt sätt tror forskare beror på att han vuxit upp under kärleksfulla och trygga förhållanden. Med en tuffare barndom hade utfallet kunnat bli helt annat.
Framgångsrika psykopater
Ungefär 1 procent av alla människor ligger inom ramarna för psykopati, men det finns en yrkesgrupp där siffran kan vara så hög som 4 procent. Inom näringslivets övre skikt kan personlighetsdragen på psykopatlistan vara fördelaktiga; som att vara slug, manipulativ och kunna avskeda folk utan att bry sig om känslor. Det är ingen tillfällighet att många framgångsrika ledare betraktas som samvetslösa, eller att det är personer som “tar för sig” som klättrar högst på karriärstegen.
Cersei Lannister, Hannibal Lecter och Dexter är exempel på psykopater i filmer och serier, men det finns många exempel i verkligheten. Till de mest uppenbara, historiska fallen hör Jack Uppskäraren, Hitler och Charles Manson. En idag levande person som har påstådda psykopatiska drag är Anders Breivik. Under presidentkampanjen i USA 2016 anklagade både Hillary Clinton och Donald Trump varandra för att vara psykopater, och faktum är att politiska ledare ofta uppvisar psykopatiska egenskaper. Hur det ligger till med Mr Trump och Mrs Clinton lämnar vi dock upp till experterna.