Framtidens yrken – på riktigt

Framtidens yrken – på riktigt

På väg ut i arbetslivet, eller sugen på att byta karriär? Här är de bästa och sämsta jobben att satsa på! Bonus: svar på den eviga frågan – kommer robotar ta över våra jobb?

Planera för jobb, som inte finns?

Att sia om framtidens hetaste yrken är inte lätt – många av dem existerar nämligen inte ännu. 85 procent av de jobb som kommer att finnas om tio år gör inte det nu, enligt en rapport från Trygghetsrådet. Mycket beror förstås på teknikens framsteg och de nya behov som kommer att uppstå, främst inom AI.

Systemutvecklare, IT-testare och andra jobb inom data kommer fortsätta vara stort. Och anställda inom utbildning, vård och bygg behövs alltid. Inom de närmsta åren är dessa branscher, tillsammans med socialarbetare och transport, bra val att utbilda sig inom för den som vill ha lätt att få jobb.

Andra yrken som beräknas ha låg konkurrens ett par år framåt är svetsare, arkitekt, fritidspedagog, slaktare, personlig assistent, bagare och studievägledare. Blandad kompott, med andra ord!

Drömmer du däremot om att bli fastighetsmäklare, hudterapeut, musiker eller banktjänsteman får du dessvärre räkna med hög konkurrens om jobben.

Kunskap vi behöver i framtiden
CUT

Allt fler yrkesroller innefattar internet och datorer. Med AI-boomen kommer hantering av artificiell intelligens bli en viktig kompetens. Enligt Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, innebär det också att de flesta som redan har jobb kommer behöva ta till sig nya kunskaper.

Anpassningsförmåga är centralt på arbetsmarknaden, både relaterat till ny teknologi och att fler kommer hoppa mellan jobb, särskilt om den så kallade “gig-ekonomin” fortsätter växa. Att jobba hemifrån blir också vanligare. En frihet tycker många, som dock kräver självdisciplin och planeringsförmåga.

Enligt Kerstin Eriksson är social kompetens och samarbete alltmer nödvändigt. Många arbetsgivare tittar nämligen mer på “mjuka” kompetenser som sociala skills än “hårda”, mer specialiserade, kompetenser.

robot
Kommer maskinerna sno jobben?

Oron över att tekniska framsteg leder till färre arbeten är gammal, men har fått en extra dimension i och med utbredningen av  AI. Enligt Google kommer AI ha lika stor påverkan framöver som upptäckten av elektricitet och eld. Enligt en studie från Oxford riskerar runt 35 procent av jobben i Storbritannien att helt datoriseras inom de närmsta tjugo åren. Så, behöver vi oroa oss?

Enligt BBC:s “Will a robot take my job?” är telefonförsäljare, bartenders, sekreterare, receptionister, lagerarbetare och rörmokare arbeten som löper hög risk att ersättas av maskiner. Alltså: yrken där mycket går på rutin och skulle kunna hanteras av algoritmer.

Mer oförutsägbara arbetsmiljöer är inte i riskzonen enligt BBC. Inte heller yrken som kräver hög social kompetens, empati eller kreativitet. Är du sugen på att bli psykolog, lokalvårdare, personlig tränare, musiker eller veterinär kan du kanske andas ut.

Dessutom: även om AI tar över vissa arbeten så kommer nya också skapas. Maskiner och programvara behöver tillverkas och underhållas.

Affärsstrategen Kye Andersson, som har lång erfarenhet av att jobba med AI, jämför det med Excel. Programmet hjälper människor att göra kalkyler snabbare och enklare; Excel gör inte jobbet åt – eller istället för – människan.

AI skulle också kunna genomföra administrativa uppgifter åt exempelvis vårdpersonal så att de istället kan hjälpa fler människor.

Så, AI kommer förändra många yrken i framtiden, men i många fall till det bättre! Och i de allra flesta fall kommer den mänskliga inblandningen inte försvinna.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now