Framtidens yrken – på riktigt
På väg ut i arbetslivet, eller sugen på att byta karriär? Här är de bästa och sämsta jobben att satsa på! Bonus: svar på den eviga frågan – kommer robotar ta över våra jobb?
Planera för jobb, som inte finns?
Att sia om framtidens hetaste yrken är inte lätt – många av dem existerar nämligen inte ännu. 85 procent av de jobb som kommer att finnas om tio år gör inte det nu, enligt en rapport från Trygghetsrådet. Mycket beror förstås på teknikens framsteg och de nya behov som kommer att uppstå, främst inom AI.
Systemutvecklare, IT-testare och andra jobb inom data kommer fortsätta vara stort. Och anställda inom utbildning, vård och bygg behövs alltid. Inom de närmsta åren är dessa branscher, tillsammans med socialarbetare och transport, bra val att utbilda sig inom för den som vill ha lätt att få jobb.
Andra yrken som beräknas ha låg konkurrens ett par år framåt är svetsare, arkitekt, fritidspedagog, slaktare, personlig assistent, bagare och studievägledare. Blandad kompott, med andra ord!
Drömmer du däremot om att bli fastighetsmäklare, hudterapeut, musiker eller banktjänsteman får du dessvärre räkna med hög konkurrens om jobben.
Kunskap vi behöver i framtiden
Allt fler yrkesroller innefattar internet och datorer. Med AI-boomen kommer hantering av artificiell intelligens bli en viktig kompetens. Enligt Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, innebär det också att de flesta som redan har jobb kommer behöva ta till sig nya kunskaper.
Anpassningsförmåga är centralt på arbetsmarknaden, både relaterat till ny teknologi och att fler kommer hoppa mellan jobb, särskilt om den så kallade “gig-ekonomin” fortsätter växa. Att jobba hemifrån blir också vanligare. En frihet tycker många, som dock kräver självdisciplin och planeringsförmåga.
Enligt Kerstin Eriksson är social kompetens och samarbete alltmer nödvändigt. Många arbetsgivare tittar nämligen mer på “mjuka” kompetenser som sociala skills än “hårda”, mer specialiserade, kompetenser.
Kommer maskinerna sno jobben?
Oron över att tekniska framsteg leder till färre arbeten är gammal, men har fått en extra dimension i och med utbredningen av AI. Enligt Google kommer AI ha lika stor påverkan framöver som upptäckten av elektricitet och eld. Enligt en studie från Oxford riskerar runt 35 procent av jobben i Storbritannien att helt datoriseras inom de närmsta tjugo åren. Så, behöver vi oroa oss?
Enligt BBC:s “Will a robot take my job?” är telefonförsäljare, bartenders, sekreterare, receptionister, lagerarbetare och rörmokare arbeten som löper hög risk att ersättas av maskiner. Alltså: yrken där mycket går på rutin och skulle kunna hanteras av algoritmer.
Mer oförutsägbara arbetsmiljöer är inte i riskzonen enligt BBC. Inte heller yrken som kräver hög social kompetens, empati eller kreativitet. Är du sugen på att bli psykolog, lokalvårdare, personlig tränare, musiker eller veterinär kan du kanske andas ut.
Dessutom: även om AI tar över vissa arbeten så kommer nya också skapas. Maskiner och programvara behöver tillverkas och underhållas.
Affärsstrategen Kye Andersson, som har lång erfarenhet av att jobba med AI, jämför det med Excel. Programmet hjälper människor att göra kalkyler snabbare och enklare; Excel gör inte jobbet åt – eller istället för – människan.
AI skulle också kunna genomföra administrativa uppgifter åt exempelvis vårdpersonal så att de istället kan hjälpa fler människor.
Så, AI kommer förändra många yrken i framtiden, men i många fall till det bättre! Och i de allra flesta fall kommer den mänskliga inblandningen inte försvinna.