Överlevde fritt fall från 10 000 meter
Det finns människor som snubblar, slår skallen i gatan och lämnar jordelivet på momangen. Sen finns det människor som klarar 10 000 meters fritt fall. Kalla det extrem röta eller änglavakt - för den serbiska flygvärdinnan Vesna Vulovic ledde det till både berömmelse och djup depression.
En dröm blir verklighet
Att Vesna över huvud taget lyckades bli flygvärdinna var ett litet under. Hon hade nämligen lågt blodtryck, vilket ansågs vara en säkerhetsrisk av flygbolagen när hon sökte jobbet år 1971. Den 21-åriga Vesna hällde därför i sig kopiösa mängder kaffe innan intagningsprovet – och klarade hälsokontrollen. Nu var världen hennes ostron! Genom att bli flygvärdinna kunde hon äntligen få resa överallt – något som var få förunnat hennes landsmän i det kommunistiska Jugoslavien (som det hette på den tiden). Att hon snart inte bara skulle flyga på 10 000 meters höjd utan även vara med på ett fall på det avståndet hade hon knappats kunnat ana.
Det var Stockholms fel!
Anledningen till att Vesna sökte till det Jugoslaviska flygbolaget i första taget berodde på föräldrarnas fördomar mot Sverige! När hon pluggade på universitetet hade hon och en vän rest till Stockholm för att bo där, vilket föräldrarna betraktade som fasansfullt. “Alla vet ju vad svenskarna har för sig” klagade hennes mamma. Sanningen är att Sverige hade ett rykte om sig att vara extremt frigjort sexuellt på den här tiden, inte minst då porrfilm avkriminaliserats. Begreppet “Swedish Sin” hade blivit vedertaget i mer konservativa länder. Alltså fick unga Vesna vara så god och flytta hem till Belgrad igen – och då bestämde hon sig för att bli flygvärdinna- till varje pris.
Den ödesdigra flighten
Vesna hade bara jobbat som flygvärdinna i åtta månader när katastrofen inträffade. Flyget hade börjat i Stockholm(!), hade en layover i Köpenhamn med slutdestination Belgrad. Så långt kom planet aldrig. En Kroatisk separatistgrupp hade lyckats smuggla in en bombväska i bagageutrymmet och 45 minuter efter take-off från Köpenhamn exploderade den.
En mardröm på hög höjd
Det som följde var en mardröm. Dom flesta passagerare sögs ut ur planet som snabbt bröts itu. Vesna, som befann sig längst bak, kilades fast av matvagnen hon precis skulle rulla ut i kabinen och föll 10 160 meter. Efter drygt 3 minuter kraschlandade bakdelen på en snöbeklädd skogssluttning. Här låg nu den svårt traumatiserade Vesna i -35 graders temperatur och bara skrek.
Tur i oturen
Efter ett fall på 10 000 hittade snart en man vid namn Bruno Honke den blodiga och skrikande flygvärdinnan i vraket. Det låga blodtrycket gjorde också att hon lyckades hålla sig vaken och skrika på hjälp!
Vesnas extrema tur skulle återigen visa sin sida. Inte nog med att hon överlevt en explosion, 10 000 meters fall och extrem frystemperatur – Honke hade arbetat som sjukvårdare under det andra världskriget. Van vid hemska krigsskador visste han precis vad som krävdes, och lyckades hålla Vesna vid liv tills räddningspersonalen kom.
Svåra skador
Oskadad, det var Vesna däremot inte. På sjukhuset trodde läkarna knappast att hon skulle överleva. Hon hade skallfrakturer, tre brutna ryggkotor, var förlamad från midjan nedåt, hade krossat bäcken, brutit de flesta revbenen och både benen. Hon låg i koma i tre dagar. Faktumet att hon vaknade var ett mindre under, och dessutom med minnet intakt fram tills olyckan. Det första Vesna frågade efter var en cigg.
Tiden efter olyckan
Nu följde en lång tids rehabilitering. Det tog Vesna 10 månader att kunna gå igen och även om hon förblev lite halt var hon i princip återställd. Pressen fullkomligen stormade hennes liv och alla ville ha intervjuer. Hon blev inbjuden till fester och fick träffa kändisar, hyllades som nationalhjälte och tilldelades medaljer. Hon kom också med i Guiness rekordbok och håller fortfarande rekordet för högsta fria fall. Enligt läkarna var det återigen hennes låga blodtryck som räddat henne – hade det varit högre hade hjärtat exploderat när hon slog i marken.
Den mörka baksidan
Man skulle kunna tro att Vesna glatt tackat sina lyckliga stjärnor efter att hon tillfrisknat och sedan njutit av sin berömmelse. Hon såg ju så strålande ut på alla tidningsomslag. Sanningen var dock en annan. Vesna själv led periodvis av depressioner och plågades av överlevnadsskuld efter olyckan – 27 personer hade ju trots allt omkommit. Dessutom kunde hon inte fortsätta med sitt älskade jobb eftersom hon fått så mycket publicitet och istället tilldelats ett skrivbordsjobb av flygbolaget.
Inget lyckligt slut
Allt var inte mörkt för Vesna. Efter att hon repat sig fortsatte hon att resa och blev engagerad i politiska frågor. Hon gifte sig, skilde sig och gav enstaka intervjuer då och då. När hon kommit upp i sextioårsåldern började hälsan dala rejält, men trots läkarnas varningar fortsatte hon kedjeröka. Till sist gav hjärtat upp och hon hittades död i sin lägenhet vid 66 års ålder. Vesnas liv blev kanske inte som hon planerat – men det tog inte slut i en snöklädd sluttning år 1972.