GG-ucci-läder, lyx & lönnmördare
Gucci har påverkat modevärlden så kraftigt att namnet används som adjektiv på engelska: när något beskrivs som "Gucci" fattar alla att det är extremt elegant. Men det räcker att glänta lite på dörren till the House of Gucci för att upptäcka ett djupt mörker under den välputsade ytan. Här är allt du inte visste att du ville veta om det italienska familjeföretaget.
Gucci associeras med lyx – annat var det i början. Grundaren Guccio Gucci föddes i Florens 1881 och som andra familjer i området arbetade man med det naturen hade att erbjuda, pappan tillverkade exempelvis sadlar av läder. När Guccio var 18 åkte han till London för att jobba på lyxhotellet Savoy där han plötsligt fick se eleganta damer och herrar i vackra kläder, med koffertar och väskor av yppersta kvalitet.
Den brittiska överklassens finess imponerade. När Gucci kom hem till Florens igen öppnade han en affär med förstklassiga sadlar och annan kvalitativ ridutrustning i läder.
Ridkläder blev fashion
Guccio experimenterade med olika metoder, exempelvis att prägla läder så att det fick det diamantmönstrade utseende som blivit typiskt för Guccis väskor. Guccio öppnade sedan “G. Gucci” – som även sålde modeaccessoarer som handskar, väskor och plånböcker och senare även skor, sjalar, kläder och parfymer. Affärerna gick så bra att han öppnade filialer i Rom och Milano. Guccio såg till att tillverkningen av ridutrustning, som han själv vuxit upp med, inte gick förlorad. Små detaljer från hästvärlden – som de spännen och remmar som håller allt på plats när man rider – finns kvar än idag, exempelvis den rödgröna rem som löper över Guccis väskor och necessärer och de små metallspännen som pryder Gucci’s skor och plånböcker.
Bild på Guccio Gucci.
Efter döden – en son tar makten
Guccio hade gift sig under skandalösa former 1901. Hustrun Aida var inte bara äldre – hon hade också en utomäktenskaplig son. Guccio och Aida fick flera barn efter att han adopterat hennes son Ugo, men medan sönerna var involverade i affärerna fick deras dotter inte vara med. Familjen ville framstå som en storfamilj där alla höll ihop, men bakom lyckta dörrar bråkade bröderna och adoptivsonen blev familjens svarta får.
Så länge Guccio var vid liv vägrade han öppna butiker utanför Italiens gränser. Men när Guccio dog 1953 tog den äldsta sonen Aldo över som familjens patriark. Nu var det annat ljud i skällan. Aldo började genast sprida “the House of Gucci” över hela världen. Bråket med bröderna fortsatte. Aldos relation till sina egna söner var inte heller direkt tipptopp – han hamnade exempelvis i fängelse för skattebrott efter att en av dem anmält honom.
Bye bye, jet set-liv
Familjemedlemmar köptes ut, avskedades eller dog. Under 70-talet ägde två av Guccios söner hela företaget, dels Aldo, men även brodern Rodolfo. Han hade dock haft en filmkarriär under artistnamnet Maurizio D’Ancora och ansågs inte ha tillfört tillräckligt mycket för att vara en fullvärdig delägare. Familjegrälet fortsatte – och när Rodolfo dog 1983 fick hans 35-årige son Maurizio ärva såväl halva företaget som konflikterna.
Maurizio hade ingen större erfarenhet av företaget men efter flera års rättstvister fick han full kontroll. Vid det laget hade han varit gift med Patrizia Reggiani i elva år och hade två döttrar. Deras liv hade fram till dess fyllts av fester och resor, och de båda levde i en lyxvåning i New York. När paret flyttade tillbaka till Italien för att hänge sig åt Huset Gucci dröjde det inte många år innan Gucci sålts till ett investmentbolag – och Maurizio blivit mördad.
Lejde torped
Maurizios och Patrizias äktenskap gick i kras. Maurizio åkte iväg på en affärsresa och kom helt enkelt inte tillbaka. Vid skilsmässan 1994 hade Maurizio varit tillsammans med sin exfrus kompis, Paola Franchi, i fyra år. Patrizia var ursinnig och anlitade till slut en torped. Ex-maken Maurizio sköts ihjäl på öppen gata året efter skilsmässan och Patrizia dömdes så småningom till 29 års fängelse. Idag är hon på fri fot. Efter att ha sett Ridley Scotts film om familjens liv ska hon ha sagt att Lady Gaga var lik henne men att det “varit bättre om de träffats innan inspelningen”.
Bild på Patrizia Reggiani.
5 Guccilicious Gucci-facts…
…Uppfann medlemskortet
Alla butiker har idag någon form av bonuskort och lojalitetsprogram, men det var Guccio som uppfann det! När hans andra butik öppnades i Rom var kundtrycket massivt bland rika och berömda. För att få dem att stanna upprättade han medlemskort med specialerbjudanden och förhandsinformation.
…Filmstjärnan bakom sjalen
Bland Guccis många kändiskunder var skådespelaren Grace Kelly kanske den mest beundrade av sin samtid. Hon bad Guccio designa en blomstersjal åt henne och idag är sjalen, kallad “Flora”, en av de mest ikoniska.
…GG – for a reason
Guccis berömda logga består av Guccios initialer, GG. De fungerar ofta som spänne i bälten eller som knapp i väskor. Aldo, som designade loggan, lät bokstäverna stå så nära ihop eftersom de på så vis påminde om en guldkedja. Allt för att understryka modehusets lyxiga touch!
…Krig i designen
Under andra världskriget var det svårt att få tag på många råvaror i Italien och Gucci experimenterade därför mycket med andra material. Det gav produkterna en egen look, som handväskor med bambuhandtag – och blandningar av trä, segeldukar och metaller. Det var också en anledning till att Gucci började färga läder! Än idag är Guccis “trademark”-färger rött och grönt, en kombination som Guccio sett aristokratiska ryttare ha på sina sadlar i England.
…Fyller Florens med flärd
Vid Signoria-torget i Florens har Gucci ett eget museum med flera våningar och lyxrestaurang. Här kan du se mängder av föremål och foton från Guccis långa historia. Missa inte heller den roliga museishopen, där du kan köpa allt från köksförkläden till iPad-fodral signerat Gucci!
Psst, du har väl inte missat vår fact nugget om varumärkeskidnappning?