Guide: Investera i märkesväskor – och krossa börsen

Guide: Investera i märkesväskor – och krossa börsen

Att köpa en dyr väska kan för många verka överflödigt. Men visste du att vissa märkesväskor har ökat så kraftigt i värde att de nu håvar in mer än fastigheter och aktier i avkastning – och till och med kan vara en bättre investering än guld?

Väskor av värde

När Coco Chanel lanserade den nya handväskan 2.55 för över sextio år sedan satte hon ett rejält avtryck i modehistorien. Affärskvinnan skapade med den geniala designen ett nytt sätt för kvinnor att bära handväska; men vi tror ändå inte att hon själv räknat med att hennes väska skulle bli en investering mer värdefull än guld.

På 50-talet hade du fått betala runt 2 000 kronor för Chanels handväska, ungefär 20 000 kronor i dagens pengavärde. Idag  får du betala minst det tredubbla för en ny. Tycker du att det låter dyrt för en handväska? Well, då bör du ha i åtanke att märkesväskor blivit en mycket lukrativ investering.

CUT

Undersökningar har visat att märkesväskor har stigit i värde mer än aktier och fastigheter. En lycklig ägare av en autentisk Chanelväska kan tillgodoräkna sig en ökning på 2,130 procent! När Baghunter jämförde 500 aktiebolag med guld och Hermés Birkinväskor under de senaste 35 åren,  fann man att väskornas värde ökat med hela 14.2 procent – jämfört med guldets 1.9 procent och bolagens 11.66 procent. Tycker du att det är svårt att sätta dig in i aktier och börsnoteringar kan du med andra ord använda väskor som ett alternativt och stilfullt sätt att göra investeringar!

Ständigt ökande värde

Med lite tur kan den väska du köpt öka med 500 procent under de kommande tre årtiondena. Det finns dessutom flera exempel på märkesväskor som ökat enormt i värde på kortare tid än så.

Hade du till exempel köpt en Chanelväska år 2010 är den idag värd 70 procent mer!  Det beror dels på märkets ikoniska status och dels på att företaget höjer sina priser flera gånger per år. Håller du väskan i gott skick kommer du inom bara några år kunna sälja den till ett högre värde än du köpte den för, samtidigt som köparen gör ett kap i relation till det rådande priset. En intressant aspekt är att Chanelväskor som investeringsföremål inte enbart involverar den klassiska 2.55:an utan även nyare modeller som Karl Lagerfelds “Boy bag” – som kom ut så nyligen som 2011.

Satsa på lyxmärken

Hemligheten är att satsa på lyxmärken, som exempelvis Birkin och Louis Vuitton. Väskorna är inte bara vackra och välgjorda, de har en gedigen brandstory och förknippas med många av mode- och filmvärldens största namn. Hermèsväskor har ökat i värde med  83-129 procent det senaste årtiondet – mer än de flesta konstverk!

Du kan också investera i mindre kända märken, så länge de har ett visst renommé och hög kvalitet i kombination med att du satsar på unika exemplar. Maison Goyard tillverkar väskor med karaktäristisk stil och i likhet med de redan nämnda namnen handlar det alltid om begränsade utgåvor och/eller samarbeten med kända designers. Det mest välkända exemplet är när Karl Lagerfeld på 80-talet blåste nytt liv i då stagnerande Chanel. Med det blev den uppdaterade versionen av 2.55 svårare att få tag på – och ökade markant i värde.

Så investerar du rätt

Precis som med aktiehandel är det viktigt att läsa på. Hur ser den rådande ekonomin ut? Hur det går för olika företag och vad ligger börsindex på? För dig som tycker att det är roligare med mode kan du på liknande vis hålla dig á jour med vad som gäller. Följ modehusens visningar, läs reportage om nya modeller och samarbeten och följ trender om vilka väskor som är populära och varför. Kom dock ihåg att väskan inte får bli för ”hypad” och massproducerad.

Louis Vuittons klassiska “Speedy”-väska designades exklusivt på förfrågan av Audrey Hepburn och värdet sköt – av förklarliga skäl – genast i höjden. Trogen sin affärsidé att inte tillverka allt för många exemplar har Louis Vuitton lyckats hålla väskans värde på topp. På liknande vis blev väskan “Baguette” från Fendi enormt populär efter att den synts i “Sex and the City”, men här blev marknaden dessvärre mättad med exemplar.

Tänk också på att du inte är ensam om att köpa väskor! Vill du satsa på en ny modell gäller det att vara snabb – de kan ta slut samma dag som de lanseras.

Undvik skador och bedrägerier

För att din väska ska öka i värde krävs det att den hålls i toppskick. Förvara den gärna högt i ett torrt utrymme, dit klåfingriga inte når. Var också noga med att försäkra dig om att det inte är en kopia du köper. Handla i butik, på auktoriserade auktionshus som Bukowskis eller sajter som garanterar äktheten, exempelvis Vestiaire. Behåll kvittot och se till att få ett äkthetsbevis.

Du kan också hålla ögonen öppna efter vissa detaljer som är unika för just det varumärke du köper, vilket kan kräva lite efterforskningar. Chanelväskor har till exempel alltid sitt ikoniska spänne, ett svart id-kort med hologram, insydda loggor på insidan samt är märkta med ett serienummer som har 7 eller 8 siffror.

Oavsett om du är en modenörd, bara vill äga en åtråvärd märkesväska eller hitta ett nytt sätt att investera dina pengar utan att lära dig allt om aktier och fonder, så är Bublicationredaktionen övertygad om att väskinvesteringar är the way to go.  It’s always a good idea to combine business with pleasure!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now