Hångla mer – lev längre!
Tjat om att träning, nyttig mat och frisk luft får dig att leva längre står dig förmodligen upp i halsen. Men visste du att det finns en hel del mer oväntade – och betydligt trevligare – småknep som kan förlänga din vistelse här på jorden?
Var tacksam
Vi tar mycket för givet idag som fortfarande är en dröm för många människor på jorden. Rent dricksvatten och varma bostäder, bra kost, tillgång till medicin och god hygien är avgörande faktorer för din livslängd. Sedan 1950-talet har världens barnadödlighet sänkts med 75 procent – och i Sverige lever vi nu 30 år längre än för hundra år sedan. Om du levt på medeltiden hade det varit en annan femma – då hade du hunnit dö flera gånger om vid det här laget. Varje gång du behövt antibiotika har ditt liv förmodligen räddats, för att inte tala om akut tandvård, behandling av brutna ben och förlossningshjälp. Så, låt oss börja med tacksamhet!
Kela mera
Gos är inte bara mysigt, det är också bra för hälsan! När du kelar med din katt, dina barn eller din partner frigörs “lyckohormonet” oxytocin, som får dig att må bättre både fysiskt och psykiskt. Det kan sänka ditt blodtryck och fungera avstressande, motverkar smärta och ger ditt immunförsvar en boost.
Det sitter i tänderna
Från dag ett tjatas det på oss att borsta tänderna morgon och kväll. Men varför är det så himla viktigt? Jo, forskning har visat att dålig munhygien kan förkorta livet avsevärt eftersom det påverkar immunförsvaret och kan sprida bakterier vidare till livsviktiga organ. En människa som använder tandtråd regelbundet beräknas kunna leva hela sex år längre i genomsnitt!
Ge blod
Varje gång du donerar blod gör du en mycket god gärning. Men det finns också fysiska fördelar, som exempelvis att ditt blodtryck sänks och att din kropp bildar “färskt” blod med mindre risk för blodproppar. En teori bakom varför män oftare drabbas av hjärtinfarkter är att kvinnor menstruerar och därmed förnyar blodet naturligt – därför kan blodgivning vara särskilt fördelaktigt för män. Genom att göra dig av med blodfetter och för höga järnhalter kan regelbundna bloddonationer dessutom minska risken för diabetes och cellskador. Med andra ord är det inte bara andras liv du räddar genom att donera ditt blod, det är också ditt eget!
Frys dig frisk
Boosta ditt immunförsvar, håll vikten och sov bättre; alla är viktiga faktorer för ett långt liv – som du kan få genom att huttra. Det finns flera olika metoder att frysa sig frisk på, exempelvis genom isbad där du sänker ner hela kroppen eller “cryo chambers” där du står i en slags kabin medan temperaturen snabbt sänks. En ny trend på ingående är också att träna i kalla miljöer.
Det pågår mycket forskning runt kyla och man har bland annat upptäckt att våra kroppar delvis består av så kallade bruna fettceller som får fettförbränningen att gå igång, och att de ökar i mängd när kroppen är kall. Kyla motverkar också inflammationer och svullnader och har sedan länge använts av atleter när de skadat sig. Vid låg temperatur ökar även produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket får dig att sova bättre. Det är därför det brukar vara bra att hålla sovrummet lite kallare än resten av hemmet.
Offra Netflix and chill?
I en undersökning i Australien tillfrågades 11 000 personer hur länge de såg på tv varje dag och sedan jämfördes det med hälsostatistik. De som inte såg mycket på tv levde i snitt nästan fem år längre! Nu är det inte själva tv-apparaten som är farlig utan hur vi beter oss när vi tittar på den; att vi sitter stilla länge och att många väljer sämre kost när de äter framför rutan. Du behöver alltså inte ge upp din favoritserie i hälsans namn – men det kan vara en bra idé att dra ner lite grann på soffsittandet.
Sov, sov, sov
Trots att det är något alla gör är sömnen fortfarande ett mysterium för vetenskapen. Att det är viktigt är dock alla överens om, annars hade evolutionen inte låtit oss ligga i ett komaliknande tillstånd under en tredjedel av våra liv. När vi sover får kroppen tillfälle att återhämta sig. De flesta behöver runt 7-8 timmar men sover mindre på grund av stress och tidsbrist. Vill du leva länge bör du dock göra vad du kan för att förbättra din sömn. Grundtips: stäng av alla skärmar minst en timme innan läggdags, håll sovrummet svalt och ät inte för sent.
Kan vaccin stoppa tiden?
Runtom i världen försöker forskare ta fram mediciner som motverkar åldrandets konsekvenser. Genom att injicera eller ta särskilda “anti ageing-vaccin” stimuleras cell- och vävnadsförnyelse är tanken, vilket skulle kunna bromsa eller till och med vända på hela åldrandeprocessen. Än så länge är det bara på experimentell nivå men vem vet vart det kommer leda? Tills vidare håller vi oss till enklare saker som tandtråd, kel och kalla sovrum.