Så satte HIV-mannen på Stureplan skräck i Sverige

Så satte HIV-mannen på Stureplan skräck i Sverige

Ett oväntat fynd under en husrannsakan – därefter påbörjades Sveriges största polisjakt. En jakt som tog flera oanade vändningar…

Hösten 1998 gick polisen ut i media med namn och bild på en efterlyst man, något som var ovanligt på den tiden. Mannen skulle ha haft oskyddat sex med flera personer utan att berätta att han hade HIV. Nu var man rädd att folk hade smittats utan att veta om det – och i sin tur kunde smitta ännu fler.

Minglade på Stureplan

1992 kommer en man till Sverige från USA. Han har en svensk flickvän och har därför fått uppehållstillstånd. Mannen är snart ett välkänt ansikte på Stureplans krogar och kvinnor dras till hans glamorösa utstrålning.

Några år senare blir mannen polisanmäld av en 18-årig tjej, som uppger att mannen drogat och våldtagit henne. Polisen gör en husrannsakan – och ärendet tar fart. 

Proppfull adressbok
CUT

I mannens lägenhet hittar polisen två saker som tillsammans ger en helt ny bild av situationen: bromsmedicin för HIV och en adressbok med 190 kvinnonamn. Flera av kvinnorna, ska det visa sig, har mannen haft oskyddat samlag med.

Polisen hittar också mannens pass, som visar att han är den 40 år gamla amerikanen James Kimball. Spårlöst försvunnen häktas Kimball i sin frånvaro och till slut kontaktar polisen pressen.

HIV-mannen på Stureplan
HIV-smittad playboy

Efter larmet i media gick telefonen varm hos polisen. Hundratals oroliga kvinnor hörde av sig och till slut upprättades en särskild tipslinje. I media myntades epitetet “HIV-mannen” och fallet var det stora samtalsämnet på såväl arbetsplatser som skolgårdar.

Folk som träffat Kimball beskrev honom som en playboy, ständigt och målmedvetet raggandes på Stockholms nattklubbar. Men Kimballs flickvän hörde av sig och menade att Kimball i själva verket var “ödmjuk” och “lyhörd”. Långt ifrån medias framställning av honom som en tickande bomb och psykopat.

För att få klarhet letade en journalist upp Kimballs föräldrar i USA. Det gjorde fallet ännu rörigare – enligt dem hade han nämligen varit död i 13 år. 

Ett liv av lögner

Japp, den riktiga James Kimball dog i USA 1985. Men några månader senare hade någon annan hämtat ut ett pass i hans namn. Det var inte första gången som “HIV-mannen” kapade någons identitet.

I USA var han efterlyst under flera namn för bland annat bordellverksamhet, våldtäkt och för att ha blottat sig för en 11-åring. Även i de fallen hade han fört anteckningar om vad han gjort. Till slut kunde Interpol konstatera att mannen från början var iransk medborgare, och – surprise – efterlyst även där (för bedrägeri). Nu identifierades han som Mehdi Tayeb, 45 år gammal.

En strulig utredning

Den svenska utredningen gick det sisådär med. Fallets chefsåklagare sparkades efter att ha utmålat Tayeb som en mördare i media. Dagen före nyår ringde Tayeb (fortfarande under namnet Kimball) till den kända advokaten Peter Althin och ville att han skulle ta över försvaret. När hovrätten gav avslag skrev han till tingsrätten att han var beredd att prövas i svensk domstol om han fick Althin som advokat. Svaret var återigen nej, så Tayeb återvände aldrig till Sverige.

Else-Marie Grönstedt, som var advokat för några av kvinnorna i målet, var en av flera som faktiskt stod på Tayebs sida i just den frågan. För rättssäkerhetens skull måste man enligt svensk lag få välja advokat fritt. Och så länge Tayeb inte kom kunde ju inte heller kvinnorna få upprättelse.

Provsvaren kommer

Hösten 1999 kom äntligen provsvaren till de 130 kvinnor och två män som uppgett att de legat med Tayeb. Antalet HIV-smittade? Noll.

Tayeb själv, då? Sedan hösten 1998 hade han ett nytt liv i Iran, som liknande playboy-livet han fört i Sverige. Men det varade inte länge.

Dömd till döden

2003 greps Tayeb igen. Även denna gång hittade man en adressbok med kvinnonamn och drogade våldtäktsoffer. Eftersom tillgången till bromsmedicin inte var lika god i Iran hade tre personer blivit smittade. Tayeb hamnade slutligen i domstol där han fanns skyldig. Straffet? Han skulle hängas offentligt.

Telefonen ringer

2007 ringer telefonen hos advokat Althin, som knappt tror sina öron när han hör att rösten på andra sidan tillhör Tayeb. Ännu en gång hade han undgått lagens långa arm, för att inte tala om dödsdomen. Hur? Enligt Tayeb själv lyckades han “charma sig ur” situationen.

Hur det gick för honom efter det är okänt. Men sedan 2013 är hans svenska fall preskriberat. Huvudpersonen för en av Sveriges största polisjakter och mediepaniker skulle alltså i teorin kunna återvända till Sverige som en fri man om han ville.

Nytt läge

Det finns fortfarande många myter och missförstånd runt HIV, vem som kan drabbas (vem som helst) och hur det går till (sex, injektioner eller från mor till barn – inget annat!).

HIV-smittade kan idag leva lika länge som alla andra, genom så kallad “välinställd behandling”. Virusnivåerna hålls då så låga att det inte heller finns risk att föra smittan vidare till någon annan, ens vid oskyddat sex.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Moulin Rouges guldgosse: Henri de Toulouse-Lautrec

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now