Ha med Britney på festen eller polarna i handväskan – hologramteknologins nya möjligheter
När ABBA gjorde sin omtalade comeback med två nya låtar 2021 var det inte bara musiken och rösterna som fick uppmärksamhet. Med hjälp av så kallad Proto hologram-teknik hade de fyra 70-plussarna dessutom återskapats i unga skepnader som framförde en konsert i London inför en entusiastisk publik. En mindre entusiastisk Mick Jagger ska under sin sista spelning med the Stones ha sagt ”at least we are here in person…”
Vad är hologram?
Själva grundprincipen bakom hologram är att man tar bilder av hela ljusfältet runt en modell och sedan återskapar det på annat plats. Ordet hologram kommer från grekiskans “holos” = hel och “grafi” = skrift/ritning. Det innebär att du ser hela bilden av en person eller ett föremål i 3D. Inte bara ensidig 2D som vid vanliga foton eller ritningar.
Tidiga upptäckter
Redan på 1940-talet började en ungersk fysiker vid namn Dennis Gabor experimentera med olika metoder att ta holografiska bilder. Han insåg snabbt att det inte räckte med vanliga kameror utan att det behövdes något som kunde fånga in hela ljus-fältet runt objekten. Det skulle dröja ett par årtionden men sen kom det stora genombrottet i och med laserns uppfinnande. Vid den här tiden sysslade man bara med att återskapa små föremål i hologramteknik. Men i och med datorernas utveckling blev det lättare att både spara och hantera stora mängder information. Gabor tilldelades nobelpriset i fysik 1971 för hans uppfinning och utveckling av den holografiska metoden.
Med tiden blev “modellerna” allt större och idag kan man skapa rörliga hologram i helt naturlig storlek. Mamma Mia!
De första, virtuella banden
ABBA:s konsert var kanske den mest uppmärksammande, men gruppen var inte först med att experimentera med hologrameffekter on-stage. Ett av de första försöken gjordes av det “påhittade” bandet Gorillaz som tog världen med storm med sina framföranden 1998. Genom att blanda 3D-teknologi, animationer och hologram skapades effekten av att musikerna verkligen stod på scenen. Här var det dock frågan om en slags stora seriefigurer och inte renderingar av riktiga människor.
Ny teknologi
Den hologramteknologi som används idag tar ett steg längre och skapar med hjälp av särskild utrustning en “riktig” avbild av en levande person. Enkelt förklarat står du framför en enfärgad bakgrund där du skannas av en kamera som skickar din bild till en special-projektor via WiFi. Den visar sedan upp dig helt tredimensionellt på annan plats. Med hjälp av mikrofon och högtalare kan du sedan kommunicera med människor som ser dig framför sig – nästan som om du vore där. Tänk bara så Star Trek betondade framtidens zoom-möten kan bli!
Bli medlem i ABBA
När det kommer till ABBA:s Voyager-konsert använder man sig av en kombination av ljuseffekter och verkliga musiker som står på scenen. ABBA själva filmades under flera veckor medan de framförde de olika låtarna. Sedan bearbetades materialet (vi misstänker att ett och annat föryngringsfilter las på) och sänds under showen via speciella projektorer. Resultatet är kanske inte 100% trovärdigt, men nära nog. Skulle du själv vilja prova på att gå med i gruppen är det bara att pallra dig i väg till ABBA-museet i Stockholm. Där du kan sjunga bredvid hologrammen som femte hedersmedlem!
Många användningsområden
Tanken svindlar nästan inför alla möjligheter som hologramteknologin innebär. Allt från enkla samtal och möten med människor på andra sidan jordklotet till spel, filmer, konserter, möten och resor. Du kan sitta på en restaurang i Thailand med din partner som inte kunde följa med. Du kan shoppa själv men visa upp kläderna du provar för kompisarna. Filmer kan spelas in med skådespelare som inte är närvarande. Eller varför inte ha en special guest på eventet – en kändis som sjunger ett nummer eller säger några inspirerande ord utan att faktiskt vara där?
Här finns också möjligheter att undervisa, särskilt saker där du fysiskt måste visa hur man gör, exempelvis spela piano eller hur man håller i ett verktyg. Ännu viktigare är möjligheterna inom medicin och teknologi. Man kan till exempel skicka en hologram-bild på en skadad kroppsdel till en läkare som då kan komma med en behandlingsplan. Funkar inte bilen? Genom att skicka en bild till en mekaniker kan du få hjälp på stubben.
Var beredd att betala
Om du själv vill få hem den här hologram-tekniken går det alldeles utmärkt. Räkna däremot med att få punga ut ca. 750 000 kronor för utrustningen och ytterligare 50 000 om året för mjukvaran. Du behöver också lite plats eftersom hologrammet visas i en två meter hög “låda”, som ser ut ungefär som de förpackningar Barbie-dockor brukar komma i. När ett hologram ska visas krävs nämligen särskilda ljusförhållanden för att det ska synas ordentligt. Belyser man det med en lampa från fel håll försvinner hologrammet eller tunnas ut. “Lådan” skapar perfekta förutsättningar för att hologrammet ska se så verkligt ut som möjligt – och det är faktiskt rätt häpnadsväckande! Har du inte plats för jättelådan, lämpligt döpt “The Epic”, finns det också mindre varianter. De låter dig äta frulle med kompisarna i lilliputt-version på bordet eller helt enkelt ta med dom i handväskan!