“Bara” hormoner? Bullshit

“Bara” hormoner? Bullshit

Är skräcken inför hur vi påverkas av hormonella preventivmedel överdriven? Kanske. Men spelar det egentligen någon roll? Större förståelse från läkarkåren efterlyses.

– Jaså, du är en…sån.

Slokande axlar i vit rock. Uppgiven är hon, läkaren. Var kommer alla dessa hippies ifrån och HUR BLEV DET MITT LIVSÖDE ATT FÖRKLARA SAKER DE VÄGRAR BEGRIPA tänker hon. Tror jag.

Vetenskapsvägrande kvinnor som i horder bankar på gynklinikens fönster likt zombies i The Walking Dead – redo att montera ned allt vad modern medicin heter, gynstol för gynstol – är den enda rimliga förklaring jag kan finna till hennes avmätta svar efter att hon föreslagit att jag borde addera p-piller till min redan insatta hormonspiral och jag lite trevande säger att jo… Jo, kanske, jag är bara lite rädd att…Jag är bara lite rädd att bli galen.

Jaså. Du är en sån.

CUT

Nej, det är jag inte! Tonårstrots i varje cell. Klumpa inte ihop mig med “dom där”! Jag är en rationell varelse, jag är inte det minsta moder-jordig, jag älskar medicin, jag slukar glupskt värktabletter innan jag hunnit känna efter om jag har ont i huvudet, jag tror inte på örter eller astrologi. Hell, jag slänger i mig tre sömntabletter varje kväll med lampor och tv på full volle – jag tror uppenbarligen inte ens på att “varva ner”.

Jag har inget emot läkemedel. Jag älskar dem. Jag är bara lite nojig över att mixtra med mina hormoner. Men jag tar pillren. Knaprar lydigt på. Hon borde väl veta bäst, eller?

Fast, de där andra då.Mängderna av gynekologer som genom livets bana också vetat bäst. Som en efter en beslutsamt slagit fast: p-plåster är det rätta, p-stav slår allt annat, VA har du ätit vanliga p-piller när minipiller is the shit, spiral är guds gåva till kvinnan, pssst vet du: hormonerna i just det här pillret är “extra naturliga”. Många har haft rätt, det har funkat toppen.

Men det är något som skaver i de självsäkra läkarnas förväntan på oss. Molande oro som viftas bort: “det värsta går över efter några månader”. Mycket kan ta slut på några månader. En människa, till exempel.

För som tjejer vet vi. Är vi inte ledsna eller arga eller kåta för att vi har ägglossning, är vi ledsna arga eller kåta för att vi har mens eller ledsna eller arga eller kåta för att vi just haft mens. Ingen vill fucka med hormonerna i onödan – hur “naturligt” det än må vara.

Vi är många som brutit ihop för att sedan tveka över våra känslor när vi ser blodet i trosorna. Aha. Kanske är jag inte ledsen på riktigt. Kanske är det bara hormoner?

Min kompis, som just fött sitt första barn, sa inte heller nej. Barnmorskan skrev kvickt ut en spiral – japp, you guessed it, under den välbekanta devisen “det är bara hormoner”. Men det var inte bara hormoner. Det är det aldrig.

Med receptet kom också en illa dold moralisk ståndpunkt om att inget annat kunde komma på fråga “när det väl skulle bli dags för sånt”.

– Vi har knullat utav bara helvete och det har gått asbra, sa min kompis inte till barnmorskan. Blotta tanken på ett så oheligt fenomen som en moder med sexlust efter förlossningen såg ut att kunna få barnmorskan att trilla baklänges med vaginalspekulum i hand.

Nej, liksom vid mina egna erfarenheter, läkaren sa det inte rakt ut. Men vi kan läsa er hörrni.

We’re on to you, vad ni tycker är rätt och fel osar igenom era vita rockar, den ilskna röken pyser från kragen, stiger upp mot den obarmhärtiga lysrörsbelysningen som dundrade röda åskmoln. Nyans: riklig menstruation.

Bara hormoner är heller inte så “bara” när manliga motsvarigheter utvecklas. “Snart är p-piller för män här!” har vi länge kunnat läsa. Vänta lite till bara, säger forskarna. År efter år. Det är visst lite jobbiga biverkningar kopplat till hormoner och grejs vi måste fixa först.

För många är hormonella preventivmedel en stor räddning. Även för mig, som har endometrios och måste stoppa mensen från att överhuvudtaget komma.

Kära läkare. Om jag blir mer eller mindre galen av det ni ordinerar är omöjligt att avgöra. Allt jag begär är lite mer förståelse för att vi kvinnor kan tveka över att slänga in fler ingredienser i vår redan well shaken cocktail of hormones. Hur dumt det än må te sig utifrån er kunskapsbas.

Lyssna på oss, bara lite. För vi lyssnar på er. Det har vi gjort sedan puberteten.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now