“Seelman” och dykartricket – Konfliktknepen du behöver
Hugger du tillbaka direkt när du blir arg, eller har du mer en förkärlek för silent treatment? Oavsett finns det tekniker som kan vända det negativa tjafset med kollegan eller din partner till något positivt. Bublication guidar dig till hur du löser konflikter – eller åtminstone förhindrar att de leder till total katastrof…
Det bråkar vi om
Vad som utlöser en konflikt kan variera, men man brukar dela in konflikter efter kontext – jobb, skola, familj och så vidare – samt ursprung. Typiska exempel på vad en motsättning kan bottna i:
- Roller. Det är oklart vilken roll du har vilket gör att du känner dig frustrerad. På jobbet kan det handla om arbetsfördelning och bland vänner vilka förväntningar som ställs på dig.
- Värderingar. Vi kan ha grundläggande skilda inställningar till rätt och fel, samt olika livsstilar och kulturer.
- Projektion. När vissa mår dåligt kan det leda till ett aggressivt beteende mot personer som inte har med saken att göra. Man har bråkat med sin partner och agerar sedan surt mot medarbetarna, eller tvärtom.
- Metoder. Du har fått en uppgift men andra anser att du utför den på fel sätt. Lika vanligt när det kommer till bilkörning med sin äkta hälft som bland kollegorna.
Din första reaktion
Hur du agerar i en konflikt beror dels på vad som utlöste den och dels på hur väl bevandrad du är i samtalsteknik. Att bara skrika elakheter är såklart inte en konstruktiv metod, inte heller silent treatment med några bitska one-liners här och där. Talesättet “att tala är silver men att tiga är guld” är en bra tumregel som första approach! Eller dykarnas mantra när de hamnar i fara: Stop. Breathe. Think. Act.
Om någon fäller en elak kommentar är det frestande att genast hugga tillbaka. Men det kan lätt eskalera och plötsligt har du sagt något du inte kan ta tillbaka. Istället för att direkt agera i effekt och svara känslomässigt: ta ett djupt andetag.
Förstå problemet
Alla parter behöver visa en vilja att förstå varandra. För att avdramatisera en situation kan du försöka utstråla lugn och ge den som du har en konflikt med all uppmärksamhet. Låt hen tala till punkt och upprepa gärna deras synpunkt. Inom retorik brukar man prata om “steelman”-teknik, där du lyfter fram den andras starkaste argument och sedan frågar om du uppfattat det rätt. Du kan be den andra göra detsamma för dig. På så sätt får båda en rättvis och korrekt bild av vad den andre tycker.
Säg vad du tycker
Nästa del av konflikten består av att visa en önskan att lösa problemet. En fras som “jag tror att vi i grunden vill samma sak, men inte riktigt håller med varandra om hur vi ska gå tillväga” kan vara hjälpsam! Kom med förslag, men låt också motståndaren göra det. Än behöver ni inte kommentera förslagen utan kan skriva ner dem. Det är också viktigt att du ger uttryck för dina känslor. Berätta hur något låtit i dina öron, även om det inte var så det var menat. Kom inte med anklagelser, generalisera hellre. “Jag blir alltid ledsen när jag känner mig missförstådd” låter bättre än det laddade “du tror att jag är en idiot”.
Hitta en lösning
Alla konflikter har inte omedelbara lösningar. Så är det bara. Däremot går det att skapa acceptans och en miljö där alla får vara olika. Helt enkelt: agree to disagree. Det optimala är förstås när ett samtal leder till bra idéer och lösningar. Det näst bästa är att nå ett neutralt läge, där var och en förstår att alla har olika tillvägagångssätt och åsikter.
Värdera efteråt
Efter att en konflikt har lösts, eller neutraliserats, kan det vara bra att göra en utvärdering. Hur uppstod konflikten? Vad bottnade den i? Vad gjorde att ni tog er ur den? Inte bara undviker ni att hamna i samma situation igen, ni kan också dra lärdomar av konflikten.
Extratips!
Vill du ge konflikten optimala förutsättningar att lösas?
- Välj en neutral plats att prata på
- Se till att båda verkligen har tid att diskutera
- Stäng av telefoner och annat som kan distrahera
- Dra inte in personer som inte har med saken att göra