Så lyckas du med arbetsintervjun

Så lyckas du med arbetsintervjun

Att gå på intervju för sitt drömjobb är superspännande, men för de flesta känns det också nervöst och läskigt. Var lugn! Med rätt förberedelser går det galant.

Att söka och byta jobb är ofta en känslomässig berg-och-dalbana. Vi spenderar så mycket tid på jobbet att det måste kännas rätt! När du sökt ett arbete följs det ofta av en nervig period, där du går och väntar i hopp om respons. Att sedan bjudas in till intervju blir en lättnad, nästintill euforiskt! När den första glädjen har lagt sig är det dock lätt att återigen bli nervös, så – hur maximerar du dina chanser att visa ditt bästa jag?

CUT
Så lyckas du med intervjun

Det går inte att få för mycket tips och trix. Vissa tips kan såklart kännas mer relevanta än andra beroende på vilken roll du intervjuas för. Men, oavsett jobb finns vissa naturlagar för vad som klassas som en bra intervju!

Sällan handlar ett gott intryck om vad du svarar på en viss fråga. Det viktiga är helhetsintrycket, vilken bild du förmedlar av dig själv. Hur lyckas du sälja in din profil och hur bra flöt det när du konverserade med rekryteraren? 

Till största del handlar kommunikation om kroppsspråk och ögonkontakt. Tänk därför på hur du sitter, ha ett öppet kroppsspråk och le mycket.

När det kommer till själva innehållet i intervjun så prioritera att visa dig nyfiken. Läs på om företaget och rollen så att du kan imponera med lämpliga frågor, du behöver inte råplugga överdrivet, att du demonstrerar äkta intresse räcker väldigt långt! 

Försök vara så äkta du kan, visst vill vi visa vår bästa sida men vi måste också bottna i den bild vi målar upp av oss själva – de flesta uppskattar någon som inte låtsas kunna allting utan känns genuin. Fundera på varför du vill ha rollen och försök hålla en röd tråd genom dina svar.

Så misslyckas du med intervjun

Ibland flyter det helt enkelt inte. De flesta har varit på intervjuer som inte ledde till anställning, konstigt vore det annars. Men, om du tar lärdom av vad som gått fel har du mycket att vinna till nästa gång!

Ett vanligt misstag är att inte vara förberedd, man har helt enkelt inte tänkt igenom vad man ska svara på olika frågor. Om du inte vet vad du söker, eller varför du söker, kommer intervjun inte att gå bra. 

Ett annat viktigt råd: prata inte skit om din nuvarande eller tidigare arbetsgivare, du vill inte verka småaktig eller som att hela världen är emot dig – lyft istället det positiva. 

Att komma i tid och ha passande kläder kan kännas onödigt att nämna, men vi vill ändå understryka dess vikt – ibland är det dessutom bäst om du klär dig i plagg du normalt inte skulle ha, men som passar rollen. Look the part!

Titta inte ner när intervjuaren berättar om rollen du sökt, sök ögonkontakt, nicka instämmande och ställ följdfrågor. Låt intervjun bli en konversation snarare än en utfrågning.

Sist men inte minst, sträck på dig – kom ihåg att de valt ut dig för intervju av en anledning. Lycka till! 

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now