Framtidens sparande: ISK-konton, guld och svenska spartrender

Framtidens sparande: ISK-konton, guld och svenska spartrender

Investeringslandskapet förändras ständigt, och i takt med detta växer intresset för olika sparformer. Från det populära ISK-kontot, introducerat 2012, till det tidlösa värdet av guld, utforskar vi hur svenskarna väljer att placera sina pengar. Vi dyker även ner i aktuella spartrender, hållbarhetsfaktorn och vikten av att kombinera olika sparstrategier för en balanserad ekonomisk framtid.

Så funkar ISK-konton

En av fördelarna med investeringssparkonto är att du kan spara flera olika sparprodukter på ett ställe – alltså aktier, fonder, warranter etc. Vilka sparprodukter som ingår beror såklart på vilka tillgångar du fyller just din ISK med. ISK-konton introducerades 2012 med tanken var att förenkla för privatpersoner att spara i värdepapper. Företag kan alltså inte äga ISK-konton, och du kan inte äga aktier i egna bolag på det kontot.

Sparprodukterna på kontot ägs direkt av dig, mot en avgift som varierar dels beroende på vilken bank du väljer, och dels vilka sparprodukter du har. Dessutom betalar du varje år en så kallad schablonskatt, som baseras på det sammanlagda värdet av dina besparingar. Det är inget du behöver räkna ut själv, utan hamnar automatiskt i din deklaration.

CUT
Borde du spara via ISK-konto?

ISK-konto är ett av de mest populära sparalternativen, av den anledningen att det är enkelt att komma igång och all administration runt omkring sköter i princip sig själv och du behöver inte lägga tid och huvudbry på att deklarera försäljningar, vinster och förluster.

Så, är det en bra idé att starta ett ISK-konto? Ja, om du:

  • Är nybörjare i investeringsvärlden, eller bara vill slippa krångel
  • Vill spara som enskild privatperson
  • Sparar långsiktigt, kanske till pensionen
  • Vill ha ett sparalternativ med låg driftkostnad
Andra sätt att spara och investera

Beroende på dina sparmål finns flera alternativ. Vill du bara lägga undan några slantar till en resa, en ny dator eller att ha i nödfall funkar förstås ett vanligt sparkonto att flytta pengar till.

För långsiktigt sparande är kapitalförsäkring ett bra val som är tillgängligt både för privatpersoner och företag. Framförallt om det är en investering du är säker på kommer betala sig, eftersom du inte behöver betala skatt på vinsten.

Fördelen med fondkonto är att du kan dra av eventuella förluster i deklarationen. Men att spara i fonder är ett spel med risk, där du kan få bra avkastning men också göra stora förluster.

Olika sparformer har olika fördelar, nackdelar och risknivåer, så vill du både spara kort- och långsiktigt, eller jaga börsklipp men samtidigt ha en trygg ekonomisk grund att stå på, är det oftast en bra idé att kombinera olika sparformer efter ändamål.

Så ser spartrenderna ut

Fondbolagens förening har i många år undersökt hur svenskarna sparar. 2022 visade deras undersökning att allt fler sparar i fonder – hela 73% av befolkningen. Nästan hälften menar att just fonder är bästa sparformen för långsiktigt sparande.

I åldersgruppen 51-64 är fonder den vanligaste sparformen, medan de andra åldersgrupperna framförallt sparar på vanliga sparkonton.

Bara 36-38% av svenskarna från 34 år och uppåt vet precis vilka fonder de har, jämfört med 18-33-åringarna där över hälften har stenkoll.

Av de hushållen som har barn att hemma sparar de allra flesta – nio av tio – på sparkonto eller i fonder åt sina barn.

Hållbarhet hos bolagen har blivit en viktigare fråga när det gäller att placera sina besparingar, särskilt för kvinnor.

Vad är det då svenskarna sparar till?

Allra vanligast är att spara till pensionen. Förutom för 65-plussarna, förstås, som framförallt sparar som buffert.

Guld som glimmar

ISK och aktier i all ära. Men kanske är den uråldriga klassikern guld fortfarande en bra sparform? En del tyder faktiskt på att det är så, framförallt under ekonomiska kristider. Guld har nämligen ett stabilare värde eftersom det inte är kopplat till börsen såsom pengar är. Därför drabbas det inte heller av exempelvis inflation utan behåller eller till och med ökar i värde.

Är du sugen på att köpa guld bör du enligt tyska centralbanken slå till under sommarhalvåret då priserna är som lägst. Och saknar du ändå börsens adrenalinkickar kan du handla med CFD-certifikat, som går ut på att spekulera i om guldvärdet kommer öka eller minska.

Mer på ämnet sparande och privatekonomi hittar du här: 5 steg till en bra privatekonomi, Så här boostar du din ekonomi snabbt.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Moulin Rouges guldgosse: Henri de Toulouse-Lautrec

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now