Testet: Kan du lita på dina minnen?

Testet: Kan du lita på dina minnen?

Vad är Darth Vaders berömda ord till Luke Skywalker i Star Wars? Hur ser loggan ut för klädmärket Fruit of the Looms? Kommer du på någon accessoar som bärs av Monopolgubben? Svaren som poppar upp i ditt huvud säger mer än du tror.

“No, I am your father”, frukt och bär på rad – hög hatt, käpp eller mustasch. Fick du alla rätt? Om du istället svarade: “Luke, I am your father”, frukt och bär i ett ymnighetshorn samt monokel så är du långt ifrån ensam. Men, how come?

Flera minns samma fel

Begreppet kallas “Mandelaeffekten” och beskriver när flera personer, oberoende av varandra, delar samma felaktiga minne. Fenomenet namngavs 2009 när Fiona Broome insåg att hon, och många andra, mindes det som att Nelson Mandela dött i fängelse på 80-talet. Detta trots att Mandela fortfarande levde.

Andra Mandelaeffekter
CUT

Tvärtemot vad många tycker sig vara säkra på, exempelvis, så heter Warner Bros’ tecknade program “Looney Tunes” och inte “Looney Toons”. Och på hemmaplan stavas butikskedjan “Clas Ohlson” just så – inte “Claes Ohlson” som många tror.

En annan Mandelaeffekt kretsar kring 90-talsfilmen “Shazaam”, med Sinbad i rollen som ande. Många hävdar att de sett den som barn – men filmen existerar inte. Kanske tänker folk på filmen “Kazaam” där Shaquille O’Neal spelar ande, eller något av Sinbads tv-framträdanden där han var utklädd till ande.

Har någon snott din story?

Människor kan också råka “ta över” minnen från andra. Har du berättat en anekdot för någon och sedan hört denne berätta samma anekdot – plötsligt med sig själv i huvudrollen? Oförskämt kan tyckas, men det kan vara ett genuint falskt minne.

Kanske är det därför många har liknande minnen gällande Mandelaeffekterna; massor av människor hävdar inte bara att de minns ymnighetshornet i Fruit of the looms logga, utan också att det var tack vare den som de lärde sig dess engelska namn; “cornucopia”. Men, hur kan så många vara bergsäkra på att de sett en sak som inte finns?

Mystiska förklaringar

Våra minnen inte är så pålitliga som vi tror och kan lätt förvrängas enligt forskning. Hur Mandelaeffekten uppstått är fortfarande ett mysterium – och där mysterium finnes tenderar lika mystiska teorier uppstå. Let’s break ‘em down!

Parallella tidslinjer

Världen, enligt teorin, består inte av ett universum utan flera. Mellan dessa förekommer små skillnader, som exempelvis hur ett företags logga ser ut. A glitch in the Matrix!

Ibland ändras också tiden som människor lever i, utan att de själva märker det. De som minns Mandelas död på åttiotalet har kanske alltså inte fel – de kommer helt enkelt från ett universum där detta faktiskt hände.

Konspirationsteorier

En annan förklaringsmodell går ut på att någon eller något – oftast vetenskapsmän eller en amerikansk skuggregering – medvetet mixtrar med världshistorien för att driva sin en egen agenda. Men! Deras teknik är inte perfekt; spår av förändringarna dröjer sig kvar i form av kollektiva minnen som inte stämmer överens med (den nya) verkligheten.

Falska minnens vetenskap

Forskning visar att människor kan påverkas till att inte bara “minnas” händelser som aldrig skett, utan även krydda händelsen med egna detaljer. I ett sådant experiment leddes försökspersonerna till att minnas hur de som små träffade figuren Snurre Sprätt på Disneyworld. Något som aldrig kan ha hänt eftersom Snurre Sprätt inte är en Disneykaraktär, utan finns i Warner Bros’ show Looney… ja, vad hette den nu igen?

Minnen kan alltså inte bara förvrängas – nya “minnen” kan också uppstå utan grund. Ju fler som pratar om det, desto starkare blir minnet.

Så sprids fenomenet

Många tror att Snövits styvmor säger “Mirror, mirror, on the wall” i Disneys klassiker istället för korrekta “Magic mirror on the wall”. Varför? Den första varianten används i andra versioner av sagan och, framförallt, i alla popkulturella referenser. Hur ofta kollar du på Snövit, jämfört med hur ofta du ser eller hör referenser till citatet?

Kulturella förväntningar kan också ligga bakom fenomenet: Monopolgubben har ingen monokel, men den typen av karaktär brukar ha det vilket gör att det ligger det nära till hands att anta.

Vissa vill ha en nervkittlande teori om att parallella universum ligger bakom fenomenet snarare än att det “bara” skulle röra sig om falska minnen. Men är inte det mest fascinerade – och läskiga – vilka spratt våra egna hjärnor kan spela oss?

Läs vidare om hjärnas drömmar – mysteriet som fortsätter förbrylla forskare!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now