Kina först ut med allas must-have – solbrillorna
Få saker förknippas så kraftigt med coolhet som solglajjor. Men den populära accessoaren har en brokig bakgrund – där olika takes på skydd mot sol i ögonen bland annat räddat livet på såväl amerikanska soldater som inuiter på Grönland. We give you: solglasögonens historia!
Från Garbo till Matrix
Ända sedan 30-talet, när de första filmstjärnorna började synas med solglasögon, har det ansetts chict med ett par passande shades. Greta Garbo, Joan Crawford och Marlene Dietrich blev bara ännu mer spännande bakom ett par solglasögon. Manliga kändisar gjorde också solglasögonen till en del av sina varumärken och skapade ikoniska looks. Vad vore John Lennon utan sina små runda – eller Steve MacQueen utan sina italienska Persol? För att inte tala om vad solglasögon gjort för fiktiva karaktärers kultstatus: Keanu Reeves Neo i Matrix, Arnold Schwarzeneggers Terminator och Tom Cruises roll Maverick i Top Gun.
Egyptier, inuiter och amerikanska fotbollsspelare
I länder där solen lyser starkt har behovet av skydd varit extra stort. I de flesta antika kulturer bar man vidbrättade hattar och använde parasoll för att skydda såväl ögon som hud. Egyptierna brukade måla tjocka streck med kol vid sina ögon för att avvärja strålarna så mycket som möjligt – precis som amerikanska fotbollsspelare i dag målar ansiktet för att skydda från både strålande sol och stark arenabelysning.
Kombinationen av sol och snö kan göra ljuset extra olidligt och därför brukade inuiterna i Nordamerika och på Grönland tillverka särskilda ögonskydd av valross-betar, som de karvade tunna springor i för att kunna se igenom. Betarna bars över näsan och gav bra skydd åt ögonen, även om de inte direkt motverkade solstrålarna utan snarare minskade ytan som ljuset sken på – ungefär som om man skulle gå och kisa hela tiden. Uppfinningen underlättade jakt och fiske och blev viktig för överlevnad.
Kina först ut
Kineserna verkar ha varit först med solglasögon i den form vi ser i dag. De intresserade sig för kristallers effekter på människan redan för 5 000 år sedan och experimenterade med olika sorter inom medicin, vetenskap och konst. För 2 000 år sedan upptäckte kinesiska vetenskapsmän ljusets inverkan på glas och hur olika kristaller kan förvränga eller skärpa synintrycket av det man tittar på. Liknande upptäckter gjordes även i arabländer och i Europa och många började använda sig av kristaller som förstoringsglas när de skulle läsa.
De första riktiga glasögonen uppfanns i Kina på 1100-talet. Snart hade man olika kristaller i linserna för att uppnå olika effekter. För att skydda ögonen mot ljus tillverkade man dem av rökkvarts, en kristall som efter att ha kommit i kontakt med olika mineraler färgats brun eller grå. Solglasögonen hölls på plats genom snören som runt huvudet.
De blev populära inom rättsväsendet – eftersom man kunde dölja sina känslor medan man förhörde brottslingar. Att gömma sig bakom ett par shades är fortfarande vanligt; från rockstjärnor, pokerspelare och skygga celebriteter till mafiosos och bakfyllisar under sin “walk of shame” efter en tuff natt.
Nya syften
Det dröjde flera århundraden innan solglasögon började användas av en bredare publik i olika delar i världen. Vissa menar att det var Marco Polos resor till Kina på 1200-talet som fick européer att höra talas om påfundet, medan andra hävdar att det var tvärtom. Strax innan expeditionerna började de första tillverkas i Italien. Kanske gjordes upptäckterna separat och fristående? Kanske inspirerade man varandra?
På 1300-talet hade Venedigs berömda glastillverkare utvecklat egna glasögon men det dröjde ganska länge innan man började arbeta med solglasögon. Inte förrän på 1700-talet påbörjades experiment med färgat glas som skydd för ögonen – och återigen var det i Venedig som saker började röra på sig.
Överklassdamer ville skydda sin hud och medan de färdades i gondoler använde de grönfärgat spegelglas för att avvärja solstrålarna. Så småningom började man tillverka glasögon av samma material. Den brittiske optikern James Ayscough intresserade sig för hur olika färger kunde ge bättre fokus för personer med synfel. På 1800-talet tillverkades de första solglasögonen i ordets moderna bemärkelse – eftersom man nu upptäckt att UV-strålar är skadliga för ögonen. Då blev det också vanligare att soldater använde dem.
Strandförsäljning gav skjuts
Så, när blev det coolt att ha solglasögon? Som vanligt: när kändisar började använda dem. I början på 1900-talet användes solglasögon när man körde bil eller reste till soliga länder. De var fortfarande dyra och bars nästan enbart av välbärgade. På 20-talet blev det dock billigare att tillverka solglasögon med bra UV-skydd och när de började massproduceras och säljas på amerikanska stränder blev de snabbt populära.
Många Hollywoodstjärnor fortsatte använda dem för att komma undan fotografernas blixtar. Det ökade intrycket av mystik och glamour. Det blev också tufft att bära dem. Piloter, bergsbestigare och racerförare bar alla solglasögon vilket gjorde accessoaren synonym med “cool” bland både män och kvinnor.
Ikoniska modeller
Flera märken har kommit att associeras med specifika personer, yrken och trender. Ta Ray-Bans Aviator-modell, som utvecklades på 30-talet för att skydda amerikanska piloter under andra världskriget. Namnet betyder “strål-avvisare” och med sina reflekterande linser och snygga bågar var det inte vara piloter som ville ha dem; idag associerar vi dem med superstjärnor som James Dean, Marlon Brando och Tom Cruise såväl som Angelina Jolie och Jennifer Aniston.
Även olika designer förknippas med kändisar. När Jackie Kennedy blev modeikon på 60-talet blev hennes alldeles för stora solglasögon en enormt populär modeaccessoar – den typen kallas fortfarande för “Jackie O:s”.
Så kallade “katt-ögon”, solbrillor som är lite spetsiga och pekar utåt och uppåt, är idag en kul vintage-modell som för tankarna till stora idoler som Marilyn Monroe och Sophia Loren, medan mindre, runda modeller gjorts populära av rockstjärnor som Ozzy Osbourne och coola killar som Samuel L. Jackson, som i princip bär dem dygnet runt. Vilken design som passar just dig har alltså inte enbart med din ansiktsform att göra utan också vad du vill utstråla. Vi säger bara: let the sunshine in!
För en mer utförlig och med levande resa i solglasögonens värld missa inte podden Sun’s out- shades out!