Synd och kvinnokamp – Läpparna som ALLTID är på allas läppar
Vi har målat våra läppar röda i 5000 år och de är lika glödheta nu som då. Varför älskar vi – och män – dem så mycket? Pucker up! Här är läppstiftets historia på 2 minuter.
För 5000 år sedan började en drottning i antikens Sumerien (dagens södra Irak) måla sina läppar röda. Looken fick snabbt fäste – förmögna använde färg av malda ädelstenar, fattiga fick nöja sig med röd lera och fruktjuice. I dag syns de på var och varannan person- men varför blev det just rött läppstift?
Egenskapen ”osa sex” till salu
Enligt psykologer har fascinationen förmodligen med sexuell upphetsning att göra. När vi blir tända pumpas blod till könsorganen, men också till kinder och läppar. Att måla på rouge och rött läppstift liknar upphetsning – och uppfattas som en sexuell signal för potentiella partners. Lite som när babianhonor lockar till sig hanar med röda svullna stjärtar när det är parningsdags. En jämförelse som är mer rimlig än man skulle kunna tro.
Studier har nämligen visat att färgen röd generellt uppfattas som extra erotisk av män. Säkert har du många gånger fått detta tips i diverse tjejtidningar och poddar: vill du fånga en mans uppmärksamhet, bär en röd klänning och vips! Så har du krokat in ditt byte.
Rött är också krigets färg och kan boosta självförtroendet hos den som bär den. Som Coco Chanel sa: ”När du känner dig ledsen, sätt på mer läppstift och gå till attack!”
Först ut: en kirurg
Det första kompakta läppstiftet uppfanns på 1000-talet av den arabiska kirurgen Abulcasis. Han kallade kosmetika “skönhetens medicin” och förvarade sitt parfymerade läppstift, som applicerades med pensel, i små burkar. “Vanliga” kvinnor fick dock nöja sig med att nypa i läppar och kinder för att få lite extra färg.
Rött i toppskiktet
Överklassen hade andra regler. En som älskade rött läppstift var exempelvis den engelska drottningen Elizabeth I. Inte bara kände hon sig snygg, hon trodde dessutom att det skyddade mot sjukdomar.
På 1600- och 1700-talet målade kungligheter och aristokrater sina läppar och kinder röda på ett teatraliskt sätt – med extrema peruker och vitpudrade ansikten som liknade masker. Under 1800-talet blev idealet mer naturligt men vissa fortsatte måla läpparna, dock aldrig ute bland folk. Men vid sekelskiftet kom en radikal vändning…
Politiskt laddat
När kvinnorörelsen drog igång i början av 1900-talet blev läppstiftet symbol för kvinnlig styrka. Eftersom det var tabu för “fina flickor” att sminka sig så visade röda läppar självständighet – man gav helt enkelt fan i förutfattade meningar.
Kosmetikamogulen Elizabeth Arden ska ha delat ut röda läppstift åt demonstrerande suffragetter för att visa sitt stöd, och under andra världskriget bar amerikanska kvinnor läppstift för att visa att de inte var rädda.
Margaret Thatcher visade också självständighet genom att alltid ha röda läppar. En pappersservett med Thatchers läppavtryck gick för 25 000 kronor på auktion 2015. Iconic!
Från mega-glam till less is more
Stjärnor som Rita Hayworth och Marilyn Monroe gjorde röda läppar till en must-have i 40-talets Hollywood. Eftersom det fortfarande var dyrt med läppstift färgade vissa, exempelvis den unga Dolly Parton, läpparna med bär.
Senare gjorde artister som Madonna och Gwen Stefani röda läppar till sina egna – kaxiga och sexiga – trademarks.
80-talets overload med blå ögonskugga, mängder av rouge och rött glansigt läppstift tonades ner med tiden. Idag fortsätter stjärnorna med sitt röda läppstift, men ofta med enklare makeup runt ögonen – för att låta läpparna tala. Smack!