Kan mat verkligen göra oss mer sugna?

Kan mat verkligen göra oss mer sugna?

Jordgubbar och champagne står ofta på menyn när folk ger råd om mat som ska få det att hetta till. Men går det verkligen att krydda sexlivet med…krydda? Häng med Bublication på en kulinarisk resa från brunst till total könskyla.

Är det dags att spice up you sexlife? Har du en het dejt på gång? Känns det som att saker och ting har svalnat down there? Då kan det vara dags att se över skafferiet! Vissa livsmedel kan få det att hetta till i sovrummet medan andra är rena rama erotik-dödarna. Undersökningar visar att många, särskilt kvinnor, föredrar mat framför sex. Men vem säger att det ena måste utesluta det andra? Köket kan ju till och med bli en källa till erotik sägs det ju!

Set the mood

Stämningen är förstås mer avgörande än matvarorna i sig. När du verkligen MÅSTE ha någon spelar det ingen roll om ni båda just slafsat i er löksoppa. Men, så kåta är vi inte alltid. Och framförallt, mat kan visa intention. Blir du bjuden på öl och en pizza med burkchampinjoner ur kartongen får du förmodligen andra vibbar än om vin och hummer dukats upp med sensuell musik i högtalarna.

Kemiska komponenter

Mat som höjer sexlusten kallas afrodisiakum efter den grekiska kärleksgudinnan Afrodite. Genom tiderna har allt från granatäpple till kakaobönor använts för att få kroppstemperaturen att stiga.

Idag är det främst ostron som anses lusthöjande, men också choklad, honung, mandlar, sparris och kryddor som ingefära och chili.

Men, finns det någon vetenskap bakom det?

CUT

Sätter vi på oss laboratorierockarna kan vi konstatera att oxytocin (lax, avokado) faktiskt ger starkare orgasmer medan dopamin (mörk choklad) leder till ökad sexdrift. Vitaminerna B6 och B12 (kött, ägg och fet fisk) sätter igång testosteronet och lusten. Aminosyran L-arginin (kött och fisk) ökar blodcirkulationen mellan benen och zink (ostron) kan ge högre testosteronhalt, ökad fuktighet i vaginan och starkare sexlust.

Naturmedicin så potent att du bör fråga doktorn

Bockhornsklöver har använts i många kulturer och verkar faktiskt höja sexualdriften hos kvinnor. Stoppar du i dig för mycket kan örten dock ha blodförtunnande effekt.

Även johannesört kan påverka sexdriften positivt, den är avstressande och kan ”ta udden” av ångest. Å andra sidan är örten så potent att den faktiskt kan motverka andra mediciner. Stäm alltså av med läkare först!

Konsten att äta snyggt

Let’s be real: viss mat är helt enkelt inte särskilt smickrande att äta. Hur slukar man en Big Mac på ett sexigt vis? Hur snyggt blir leendet efter att du gått loss på en majskolv? Ska du äta med någon du vill komma i sexig stämning med är det klokt att välja mat som inte dryper av sås eller fastnar mellan tänderna.

Magen – potentiell stämningsdödare

En stor ärtsoppa eller böngryta kan bli en ren disaster i sovrummet när gaserna ansamlas. Stora mängder mjölkprodukter likaså. Vi har alla varit där, och det är inte kul att avbryta sexig stämning för att rusa mot toaletten.

Ägg kan få dig att osa svavel och vitlöksodör kan komma från både munnen och porerna. Försök dock inte dölja lukten genom att tugga menthol — det ämnet kan nämligen få testosteronet att sina. Om möjligt, förebygg genom att helt enkelt äta något som du vet inte kommer börja bråka med magen.

Sugen på sikt – med kokos

Så, funkar det att häva i sig massa ostron för att sexet ska bli bättre? Visst, den legendariske älskaren Casanova hävdade det, men det var också för 300 år sedan. Det finns ingen mat som kemiskt kan göra dig upphetsad på direkten. Däremot kan bra kost ge dig en boost på längre sikt.

Genom att få i dig rikligt med nyttiga fetter från exempelvis olivolja och kokos sätter du igång könshormonerna, fet fisk höjer humöret och förbättrar blodcirkulationen medan yoghurt och kolhydrater kan sänka stresshormonet kortisol. Ett väldukat bord och r’n’b i bakgrunden gör resten! Bon appetit!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now