Tvingades föda barn – inför publik

Tvingades föda barn – inför publik

Vilda fester, shopping för hisnande summor och ett liv indränkt i lyx. Men också: tvingad att föda barn inför publik och halshuggen som 37-åring. Välkommen till Bublications crash course i den mytomspunna drottningen Marie–Antoinette.

De flesta känner till Marie-Antoinette genom citatet: “Låt dem äta tårta!”, en något tondöv kommentar under en tid när vanligt folk inte hade råd med bröd. Men, det var faktiskt inte hon som sa det – utan en annan prinsessa, dessutom flera hundra år tidigare. Att Marie-Antoinette förknippats med uttalandet beror troligtvis på hennes extravaganta lyxliv.

Hets i hovet fram till hemlig kur

Marie-Antoinette var barn nummer 15 (!) när hon föddes i den österrikiska kejsarfamiljen 1755. Hon fick ingen utbildning men var duktig på flera instrument – kanske inspirerad av självaste Mozart, som 6 år gammal spelade för hennes familj.

När prinsessan ännu lekte med dockor och knappt kunde skriva giftes hon vid fjorton års ålder bort till den franske kronprinsen Ludvig. Några gnistor slog det dock inte om paret. Tråkmånsen Ludvig var mer intresserad av att konstruera lås (…) än att umgås med Marie-Antoinette. Att det tog lång tid innan paret hade sex var en mindre katastrof: prinsessors enda syfte i livet ansågs vara att producera tronarvingar. Modern skrev bannande brev från Österrike och de franska hovläkarna prövade olika kurer. Läget blev mer brådis när Ludvig besteg tronen.

CUT

Men, som ett mirakel, fick paret till slut den hjälp de behövde under ett besök av Marie-Antoinettes storebror. Vad han gjorde är oklart, men sju år efter bröllopet blev hon äntligen gravid. Paret fick fyra barn men bara ett överlevde till vuxen ålder. Marie-Antoinette avgudade sina barn men att föda dem var inte… jättekul. Utöver smärtan alla mödrar måste ta sig igenom skedde förlossningarna dessutom offentligt. Hovdamer, tjänstefolk och hantverkare trängdes i kammaren för att se på.

Marie-Antoinette
Marie-Antoinette med sina barn
Kläder för 30 miljoner – per år

När Marie-Antoinette kom till Frankrike blev hon poppis bland folket – annat var det i hovet. Österrike var en gammal ärkefiende och hur charmig hon än var blev hon ständigt baktalad. Även folket tröttnade till slut på hennes extrema lyxliv. Medan människor svalt ägnade sig drottningen mest åt att partaja och shoppa. Hon ska ha lagt över 30 miljoner kronor per år enbart på kläder. Det spenderades också friskt på baler, konserter, spel, smycken, enorma peruker och håruppsättningar – vissa så avancerade att hon fick sova med huvudet i en specialställning.

Själv drack hon inte alkohol, men beställde hem en privat chocolatier från Österrike som försåg henne med favoritdrycken varm choklad. Hennes dekadenta leverne gav henne öknamnet Madame Déficit, “Fru Underskott”.

Marie-Antoinette
Utsatt för falska rykten

Få minns Marie-Antoinette som folkets hjälte, men hon gjorde faktiskt insatser för att hjälpa fattiga. Hon lade lika stora summor på välgörenhetsarbete som på kläder och tog hand om flera föräldralösa barn. Det växande hatet överskuggade dock allt och när hon drogs in i en stor skandal blev det droppen. Efter att en bedragerska utgett sig för att vara Marie-Antoinette fick hon en kärlekskrank kardinal att köpa ett diamanthalsband på 2800(!) karat åt henne. Bedragerskan försvann med halsbandet, men trots att Marie-Antoinette senare blev rentvådd fick hon ändå skulden.

Vithårig över en natt

Livet blev allt mörkare. I maj 1789 utbröt den franska revolutionen och strax efter dog Marie-Antoinettes son av en sjukdom bara 7 år gammal. I oktober samma år stormade arga folkmassor Versailles och hela kungafamiljen sattes i husarrest i Paris.

Den svenske adelsmannen Axel von Fersen, Marie-Antoinettes före detta lover och nära vän, hjälpte familjen att fly – men de kom inte särskilt långt. En man kände igen Ludvig XVI, vars ansikte prydde vissa sedlar, och familjen greps. Marie-Antoinettes hår ska ha blivit “vitt över en natt” enligt ett vittne. Familjen slängdes i fängelse och kungen avrättades.

Marie-Antoinette
Bad bödel om ursäkt

Nio månader senare dömdes även Marie-Antoinette, bland annat för högförräderi och för påstådda sexuella övergrepp på sin son. Den 16 oktober 1793 fördes hon på en vagn, genom en upphetsad folkmassa, fram till giljotinen på Place de la Concorde i Paris. Vad folk än tyckte om Marie-Antoinette var många imponerade av modet under de sista minuterna i hennes liv. Bland annat ska hon ha bett sin egen bödel om ursäkt när hon råkade trampa honom på foten. Den älskade och hatade drottningens liv var över – men vissa hävdar att den olycksaliga Marie-Antoinettes vålnad vandrar vidare i Versailles korridorer.

Psst, du har väl inte missat filmen om Marie-Antoinette? Filmen är skapad av Sofia Coppola, som bland annat ligger bakom filmerna Virgin Suicides, Lost in Translation och nu senast Priscilla.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Moulin Rouges guldgosse: Henri de Toulouse-Lautrec

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now