Familjen Medici – bankers som tog över världen
Kennedy. Wallenberg. Rothschild. Rockefeller. Kamprad. Kända och framgångsrika familjer som alla känner till. Den florentinska familjen Medici var dock next level! Utan dem hade världen till största sannolikhet sett annorlunda ut idag - kanske att vi inte ens hade haft glass, modern konst, förvaltningsbolag eller ätit med bestick.
En blygsam början
Under medeltiden hade familjen Medici gjort sig förmögen som lantbrukare i Toscana utanför Florens. På 1300-talet beslöt sig Giovanni Medici för att börja arbeta inom bankväsendet, varpå en släkting hjälpte honom in i branschen. Efter 30 års slit blev han bankdirektör och lyckade snappa åt sig en av de bästa klienter man kunde få på den tiden – påven! 1397 grundade Giovanni den första Medici-banken, och han kunde säkert knappt där och då drömma om hur enorm den och hans familjs legacy skulle bli.
Konst och konkurrens
Giovanni Medicis vision gick längre än bara bankväsendet. Genom att engagera sig i samhällsfrågor och att lägga stora delar av sin förmögenhet på konst och arkitektur lät han unga konstnärer få synas. Giovanni var också noga med att både han och hans barn skulle bete sig på ett blygsamt sätt och aldrig försöka visa upp sin rikedom och makt med kläder och snorkiga attityder. Det gjorde familjen Medici populär. Samtidigt fanns det naturligtvis rivaler som generation efter generation skulle försöka krossa familjen.
Cosimo startar renässansen
Det var Giovannis son Cosimo som var uppho idag kallar för renässansen. Ordet betyder pånyttfödelse, och syftar till hur man efter medeltidens tvådimensionella konst och samhälle nu vände blickarna tillbaka till antikens ideal med människan i centrum. Cosimo öppnade många banker runtom i Italien och Europa och blev en inflytelserik person både i Florens och utanför dess gränser. Med pengarna sponsrade han konstnärer som Donatello och Fra Filippo Lippi, lät bygga palats, färdigställde Florens ståtliga katedral, grundade stadens första bibliotek och en filosofisk akademi.
Den Magnifike
Cosimos son Lorenzo kom att bli känd som den Magnifike. Han klassades inte som snygg men hade en stark karisma och var inte rädd för att gå emot strömmen. Tack vare honom kom några av världshistoriens största talanger att få komma till sin rätt: en ung Michelangelo fick bo hos honom medan han arbetade som lärling och Lorenzo omgav sig med namn som Leonardo da Vinci, Botticelli och Ghirlandaio. Precis som sin far ansåg Lorenzo att konstnärer måste få vara fria, även om det innebar att de gick emot kyrkans och samhällets normer stöttade han dem i vått och torrt. Det här tankesättet bars även vidare av senare generationer: när Galileo Galilei dömdes till husarrest för att ha påstått att jorden kretsar runt solen och inte tvärtom var det familjen Medici som tog hand om honom.
Den svarta drottningen
Trots sina rikedomar och influens på politiken och konsten var familjen Medici varken kunglig eller adlig. Flera medlemmar blev dock påvar, och Caterina av Medici blev Frankrikes drottning på 1500-talet då hon gifte sig med kungen. Hon blev känd som “Den svarta drottningen” då fransmännen misstänkte henne för både intriger och giftmord för att behålla makten åt sig och sin familj. Hon var hatad i Frankrike, men också beundrad i smyg och särskilt kvinnor ville gärna klä och uppföra sig som henne. Hon importerade en hel del saker från sitt hemland Italien som spred sig i hela västvärlden senare – inklusive glass, att äta med både kniv och gaffel, att gå i stilettskor och bära korsett. Hon gjorde också sin mystiske läkare och siare Nostradamus världsberömd.
Uppgång och fall
De sista Medicis var Gian Gastone och Anna Maria Luisa, ett olyckligt gift par som dog barnlösa. När Anna Maria Luisa gick bort 1743, några år efter sin make, efterlämnade hon familjens enorma konstsamling i Florens. Den kan idag ses i familjens gamla kontor, Uffizierna, som idag är en av världens främsta museer. Många menar att hennes testamente säkrade Florens ekonomi för all framtid.
De mystiska bollarna
Familjen Medicis vapen syns fortfarande överallt i Florens: på byggnader, konstverk, souvenirer och menyer. Karaktäristiskt är de bollar som syns i vapnet, vilka än idag är något av ett mysterium. Är det piller? Medici betyder ju läkare så kanske bollarna syftar till förfädernas läkemedel? Är det apelsiner – familjen startade ju som bönder? Eller är det en typ av gamla mynt som var formade som bollar? Ingen vet med säkerhet.
Arvet från familjen Medici
Förutom böcker, filmer och massor med konst har familjen Medici efterlämnat mycket som vi idag fortfarande använder. Några exempel är:
- Glass – gelato. Det var familjens kockar som framställde det vi idag kallar för glass.
- David – den bibliska statyn av Michelangelo som idag är Florens symbol sponsrades av familjen.
- Checkar, kreditbrev, dubbel bokföring och förvaltningsbolag var Medicis uppfinningar.
- da Vincis uppfinningar – många av dem kom till tack vare familjens finansiella stöd.
- Medelklassen – en ny samhällsklass skapades genom handel och bankväsendet tack vare familjen.