Miljardskatt “försvunnen” i Ryssland

Miljardskatt “försvunnen” i Ryssland

Super-pimpade påskägg i guld, silver, ädelstenar, pärlor och kristaller. Skumbananer, släng er i väggen! Ryska Fabergéägg fortsätter att fascinera, men visste du att flera av dyrgriparna försvunnit – och att de innehåller lika mycket gnistrande glamour som mörka hemligheter?

Först och främst: har Fabergéäggen överhuvudtaget något att göra med dagens i jämförelse ganska sorgliga påskvarianter? Da! som ryssarna själva skulle säga.

Bland ortodoxa kristna är påsken årets främsta högtid – med traditionen att byta ägg som symbol för pånyttfödelse. Men för en rysk tsarfamilj duger det inte med något som en simpel höna värpt fram, eller några kartongsubstitut likt de påskägg vi är vana vid i dag. Nej, när den förmögna tsarfamiljen Romanov skulle fira påsk för sisådär hundra år sedan var det istället tradition för tsaren att ge sin fru och mor vackra utsmyckade ägg, som specialtillverkats till tsaren av mästersmeden Peter Karl Fabergé.

miljardskatt ryssland faberge
Peter Karl Fabergé
CUT

Med tiden blev Fabergéäggen, som alla hade egna namn, allt mer enastående. Förutom dyra metaller och ädelstenar bestod de också av fiffiga detaljer; allt från rörliga små elefantrobotar och gömda blommor till miniatyrer av palats kunde överraska i ägget. Varje enskilt ägg tog ett helt år att tillverka så vid påsk hade Fabergé redan satt igång med nästa mästerverk. Överdådigt material samt att varje ägg var unikt innebar extremt höga priser – något som inte bekymrade tsar Nikolaj. Han skulle dock snart få annat att bekymra sig över.

Lyxäggen skulle dock komma att bli tätt sammanflätade med tsarfamiljens blodiga historia.

miljardskatt ryssland faberge tsar familjen
Den ryska tsarfamiljen 1913
Hemlighet blev dischohit

När tsarfamiljen Romanov mördades 1917 blev det slutet för monarkin i Ryssland. Den ryska revolutionen skördade många offer, inklusive de allra yngsta medlemmarna i familjen. Inom några minuter hade tsaren Nikolaj, hans fru Alexandra och deras fem barn skjutits ihjäl. Bara månader tidigare var allt frid och fröjd – åtminstone officiellt.

Under ytan bubblade problem. Sonen Alexei hade blödarsjukan hemofili vilket föräldrarna försökte dölja, det betraktades som ett svaghetstecken på den tiden. Läkarna gjorde vad de kunde utan resultat. Alexandra, som var djupt religiös, vände sig till kyrkan men även till en mystiker vid namn Rasputin för att få hjälp. Det ledde till rykten om förbjuden kärlek såväl som en discohit på 70-talet:  låten “Rasputin” av Boney M beskriver det skvaller som kretsade runt tsarinnan och den märklige, svartklädde mannen med det vildvuxna skägget.

Tsar Nikolaj den II med sonen Alexei

Ryska revolution

Efter militära förluster hade armén bland annat börjat vända sig mot regimen. Att befolkningen levde under svåra förhållanden gjorde att motståndet började koka även bland andra ryssar. Måltavlan blev tsar Nikolaj och hans familj, som representerade tyranni och förtryck. Hela familjen utplånades. I revolutionens turbulens plundrades tsarfamiljens palats och egendomar, inklusive Fabergéäggen. De flesta såldes till privatsamlare och museer.

Jakt på försvunna juveler

Totalt hade 50 customized ägg överlämnats inom tsarfamiljen, varav 44 överlevt till idag. Det allra sista ägget, Konstellationen – ett blått glas-ägg med diamanter som föreställde Alexeis stjärntecken – hann dock inte fram till tsarinnan. De sex försvunna äggen, som alla tillhörde Nikolas mor, har aldrig återfunnits. Men även om de är borta vet vi exakt vilka dyrgriparna är: Höna med Safir, Ängel med Vagn, Necessär, Gredelin, Kungliga Danska och Minnesägg för Alexander III.

Fabergéäggen anses än idag vara bland det absolut bästa som skett inom juvelerarkonsten och många ha försökt spåra äggen utan resultat. De flesta tycks ha sålts för att finansiera revolutionen men det Kungliga Danska och Alexanderägget kan ha smugglats ut ur landet innan allt gick åt pipan för familjen Romanov. Nikolas mor, danskan Maria Feodorovna, hade nämligen lyckats fly med hjälp av sin släkting, den brittiske kungen.

Jackpot för skrotsamlare

Förutom de sex försvunna äggen har några Fabergéägg först försvunnit men sedan hittats igen. 2012 köpte en amerikan ett förråd för 14 000 dollar (tänk tv-programmet “Storage Wars”) som innehöll metallföremål som han tänkte sälja som skrot. Mannen bestämde sig dock för att undersöka ett äggformat föremål lite närmare. Det visade sig vara ett av de förlorade Fabergéäggen, det Tredje Kejserliga Ägget, och värderades till…33 miljoner dollar!

Ett sällsynt Fabergé-ägg värderat till flera miljoner dollar upptäcktes i somras ombord den ryska oligarken Suleiman Kerimov superyacht i samband med att amerikanska myndigheter gjorde ett ingripande.
Ägg på turné

Idag kan många Fabergéägg ses på muséer runtom i världen, från USA och Storbritannien till Ryssland och Dubai. Den största samlingen, med tio ägg, finns på det populära Fabergémuseet i Sankt Petersburg. När ägg lånas ut till utställningar sker det under högsta sekretess. Vill du överraska en närstående med ett original blir det svårt, men du kan hitta billiga versioner i samma stil i alla möjliga butiker. Men, med handen på hjärtat – kanske de bästa påskäggen trots allt är de vanliga med lösgodis?

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Plastikkirurgi: Från antikens näsor till BBL

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now