Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?
Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än så? I så fall är du långt ifrån ensam - uppemot en fjärdedel av alla svenskar har någon gång ägnat sig åt vänsterprassel. Men är det verkligen så konstigt? Enligt många forskare är vi inte skapta att vara monogama!
Olika sorters monogami
Ordet monogami kommer från grekiskans mono = ensam, enbart och gamos = äktenskap/giftermål. Byter du ut mono med poly = många, betyder ordet istället månggifte. Med monogami menas att man endast är gift (eller åtminstone tillsammans) med en person. Förr i tiden betydde det också att man bara var med den personen för resten av livet. I dagens samhälle är vi serie-monogama, det vill säga att vi är gifta med endast en person åt gången men att vi kan gifta oss flera gånger. En polygam person, å andra sidan, är gift med flera partners samtidigt. Den vanligaste formen av polygami är att en man har flera fruar.
Tills döden skiljer oss åt
Går vi tillbaka i historien upptäcker vi snart att människan förr sällan var monogam. Fram tills för ungefär tvåtusen år sedan var faktiskt polygami det allra vanligaste. Nu är det tvärtom – bara runt 2 % av världens kulturer är polygama idag. Är det en biologisk eller kulturell fråga? Allt tyder på det sistnämnda. I västvärlden var det framförallt romarriket som påverkade de många erövrade kulturernas lagar. Romarna vara monogama, även om det inte var ovanligt med älskare/älskarinnor, och alla rikets medborgare förväntades följa den regeln. Däremot kunde man både skilja sig och gifta om sig. När romarna så småningom blev kristna, och därmed krävde absolut trohet, blev det spiken i kistan för allt annat än tvåsamhet. Inom katolicismen blev skilsmässa totalförbjudet. For life!