Morötter – ett hemligt krigsvapen
Fick du som barn höra att det är bra för synen att äta morötter? Då är du långt ifrån ensam, det har barn uppmanats till sedan 1940-talet. Men förbättrar verkligen en morot såväl syn som mörkerseende? Bublication djupdyker i fenomenet – som tagit sig hela vägen till den militära frontlinjen.
Kopplingen mellan kost och hälsa
Samtidigt som det alltid funnits skrönor om specifika livsmedel har det också funnits en hel del korrekta slutsatser. Ta till exempel citrusfrukter – redan på 1700-talet började brittiska sjömän ta med sig citroner och apelsiner under sina långa resor, för att slippa den fruktansvärda sjukdomen skörbjugg. Själva trodde de att det berodde på frukternas syrliga juice och fruktkött, det var först långt senare som C-vitamin – och vad brist på det ämnet leder till – upptäcktes. Slutsatsen var korrekt, men orsaken lite off. På liknande vis har en koppling dragits mellan morötter och människans syn. Modern krigshistoria har spelat en avgörande roll. Under andra världskriget blev moroten ett brittiskt hemligt vapen i kampen mot tyskarna – men syftet var i själva verket att dölja ett annat, ännu mer hemligt, vapen.
Kampen om natthimlen
Under andra världskriget utkämpades många strider i luften. Tyska bombflygplan tog sig över Engelska kanalen och attackerade både militära och civila mål i Storbritannien. Befolkningen levde i konstant skräck för nattliga räder och inom det brittiska försvaret arbetade man febrilt för att stoppa attackerna. En av de främsta innovationerna under den här tiden var radarn. Med hjälp av denna geniala maskin kunde britterna se flygplan redan innan de kommit fram till Engelska kanalen och varna sin befolkning, samt skicka egna plan. Innan dess hade spanare fått hålla ögon och öron på spänn. När vädret tillät kunde de se svarta skuggor mot den stjärnspäckade natthimlen som ett tecken på ankommande flyg. Med radarn blev det nu möjligt att ge igen.
Cunningham – piloten som gav moroten en ny status
Under striderna utmärkte sig en ung pilot, John Cunningham, som särskilt skicklig. Han fick äran att bli den förste stridspiloten med en luftburen radar på sitt plan. Det blev succé och Cunningham lyckades skjuta ner flera fiendeplan. Men ett nytt problem uppstod: hur skulle orsaken till framgångarna döljas från tyskarna? Det brittiska försvarsministeriet kom nu med en plan: Cunninghams extremt skarpa syn skulle framhållas. Genom att ge honom smeknamnet “Cat’s Eyes” fick den stilige pilotens syn stor uppmärksamhet. Hur hans superkraft förklarades? Med morötter!
Att moroten innehåller betakaroten visste vetenskapsmän redan på 1800-talet. Att det var ett nödvändigt ämne för synen hade fastställts innan andra världskriget. Nu drog den brittiska regeringen nytta av vetenskapen och genomförde en propagandakampanj där Cunningham fick stå modell. Tack vare sin höga konsumtion av morötter hade han skördat så stora framgångar stod det på affischer som sattes upp över hela landet, tillsammans med uppmaningar till den brittiska befolkningen att äta fler morötter – ett livsmedel som inte ransonerades – för att få lika skarp nattsyn som den unge hjälten. Om tyskarna gick på den avledande manövern eller inte är det ingen som vet helt säkert- men det skulle dröjda länge tills de utvecklade en egen radarteknologi.
Kopplingen mellan morötter och nattsyn
Finns det någon substans bakom påståendet att morötter ger bättre syn? Svaret på den frågan får bli det unikt svenska ordet “nja”. Visst vet vi att det finns ämnen i morötter som kroppen behöver, inte minst för synen. Våra ögon behöver A-vitamin, eller retinol som det också kallas, för att kunna fungera normalt. Det omvandlas av kroppen från betakaroten, ämnet som morötter innehåller. I många fattiga länder lider barn och vuxna av A-vitamin-brist, vilket kan leda till blindhet i värsta fall.
Våra ögon består av små stavar, pigmentceller som är känsliga för ljus. När de inte får tillräckligt med näring blir ljusupptaget sämre. Tillskott av A-vitamin kan vända processen och göra ljusupptaget normalt igen. Men inte bättre. Det är alltså här som myten om morötterna kommit in! För en myt är det.
Även om morötter är rika på betakaroten är morotsknaprande inte tillräckligt för att göra någon större skillnad. Du skulle behöva äta hundratals morötter för att det skulle ge dig ditt nödvändiga dagsintag. Precis som i fallet med sjömännen och citrusfrukterna är tänket med andra ord rätt, men fel.
Så kan du förbättra synen
Enbart morötter må inte göra så mycket för din optimala ögonhälsa men genom en sund och varierad diet kan du hålla synen i trim! Livsmedel som är särskilt rika på betakaroten är tomater, gröna bladgrönsaker, nypon och aprikoser. A-vitamin får du i dig från nötlever, torskleverolja, broccoli och sötpotatis. Även morötter innehåller retinol så du kan fortsätta knapra i dig den orangea rotfrukten för hjärtats lust – även om den inte kommer göra dig till en skarpseende nattvarelse!