Det finns i Nasas flaskpost till utomjordingar
För 45 år sedan skickade Nasa upp en obemannad farkost i rymden. Målet var att analysera magnetfält och ringar runt Jupiter och Saturnus. Men farkosten var också full med bilder, ljud och musik – som ska framställa vår planet i god dager om de hamnar i händerna på utomjordingar.
Om du hamnat här i hopp om att läsa något kul om sci-fi-serien “Star Trek Voyager” så har du kommit fel – men inte helt fel. Vi befinner oss i rymden, till och med i en rymdfarkost som heter “Voyager”. Men, till skillnad från Star Trek-versionen, existerar den på riktigt!
Interstellär flaskpost?
Vi känner alla till idén om att gräva ned en låda med grejer för framtida arkeologer att upptäcka om hundratals år. Ett vanligt projekt, framför allt på skolor, som får oss att tänka efter kring vilka objekt som bäst representerar vår tids kultur. Carl Sagan på Nasa tog på sig uppdraget att skapa en sådan låda, men med ett något knivigare mål: att representera hela mänskligheten genom alla tider.
Voyager Golden Record
Drygt ett år tog det för Carl Sagan och hans team att välja ut vilka bilder och ljud som bäst skulle representera mänskligheten ur ett positivt perspektiv inför uppskjutningen 1977. Man vill ju inte verka oskön inför eventuella rymdvarelser. Resultatet blev en grammofonskiva med 115 bilder och ljud av olika slag. Det var allt från ljud typiska för vår planet – som åska, vind och fågelkvitter – till hälsningar från människor på 50 olika språk. Ett kom från Sagans egen son Nick, som sa “Hello from the children of planet Earth”.
Skivan, som är gjord av guldpläterad brons med en diameter på 30cm kallas “The Golden Record”. Den innehåller även extremt varierad musik – Beethoven, azerbajdzjansk folkmusik, elektroniskt och Chuck Berry. Beatles “Here Comes the Sun” var planerad att vara med, men skivbolaget som ägde rättigheterna satte stopp.
Var är flaskposten nu?
23 miljarder kilometer bort är Voyager 1, med hälsningarna till utomjordingar ombord, den rymdfarkost som rest längst från jorden – åtminstone av dem vi fortfarande har kontakt med. Redan 1981 passerade den Saturnus. 2013 såg det ut som att Voyager skulle lämna vårt solsystem, men den gjorde en svängom och ligger i dag på en bana som gör att den inte kommer lämna vårt solsystem förrän om 30 000 år.
Farkosten är dock tyvärr ett skal av vad den en gång var. Några system har kraschat och även om Nasa har kontakt med den så går den lite av sin egen väg. I maj 2022 skickades några mystiska signaler från Voyager 1 till Nasas högkvarter i Washington – som skapade stora rubriker. Hade vi, efter alla dessa år, fått kontakt med okända varelser?! Well, det visade sig inte vara mer spännande än ett fel i en av farkostens antenner. Nasa lyckades åtgärda problemet och nu återstår väntan på vilka äventyr som Voyager kommer att berätta om i framtiden.