Nationaldagen till ära – vett och etikett med svenska flaggan
Det finns en mängd traditioner och oskrivna regler som det är god sed att följa – men det finns egentligen inte några formella regler om hur man får flagga i Sverige. Såhär i flaggtider förkovrar vi oss i fenomenet á la flaggfascisten i Sällskapsresan.
Ni har säkert redan hört om de klassiska flaggtiderna (om inte kan du klicka här) och att man inte ska låta flaggan hänga uppe över natten. Men den svenska flaggan har en historia som är mycket mer intressant än reglerna för hur det ska flaggas under midvintermörkret i Kiruna… Det behöver ju bara norrlänningarna veta.
Svenska flaggans utseende är skyddat av lagen
Har du hört talas om flagglagen? Den bestämmer hur vår svenska flagga ser ut, med gult kors på blå bakgrund. Samma lag nämner även att man inte får klottra eller på annat sätt märka flaggan.
“Flaggan får inte i vidare mån än som följer av första och andra styckena förses med märken, bokstäver eller andra tecken. Lag (1994:697)”
Enligt lag måste även flaggan, oavsett storlek, alltid ha samma proportioner – 10:16.
Behandla flaggan som svärmor (med respekt, that is!)
I äldre tider var det kutym att bränna upp flaggan om den hade nuddat marken, den ansågs då besudlad. Det kan låta drastiskt, men denna tradition lever kvar än idag. På flera håll i landet bränner man flaggan i Valborgselden när den är uttjänt – för att hedra flaggan och dess tradition.
Att bränna din gamla flagga är dock kanske inte det bästa alternativet för att göra sig av med den. Flaggor är ofta gjorda av polyester, så det är bättre och mer miljövänligt att bli kvitt flaggan genom att exempelvis klippa ner den till små tygbitar. Då är flaggan inte längre en flagga och kan därför slängas i skräpet (källsorterat givetvis). Grundregeln är att flaggan ska behandlas med respekt, även när den är kasserad.
När du kasserat den gamla kan det ju vara dags att tänka på den nya…
Dubbelmacka göre sig icke besvär (förutsatt att du inte är kungen!)
Det är mot etiketten att hissa två flaggor samtidigt. Du får inte heller hissa två flaggor på samma stång, alltså en flagga under en annan. Om du vill fira Sverige ochett annat land samtidigt behöver du helt enkelt skaffa en till flaggstång!
Tips från coachen: orkar du inte förhålla dig till flaggtider, satsa på en vimpel istället! Den får du ha hissad jämt.
Du får dock inte heller hissa en vimpel tillsammans med en flagga – det får bara kungahuset göra.
Hej och hå på böljan den blå
Det kanske låter orättvist, men på båtar får man flagga dygnet runt – i alla fall så länge båten inte är i hamn. Därför är det inte helt ovanligt att se båtar köra omkring med flaggan hissad, till och med efter mörkrets intrång. Men, gud nåde den som har flaggan uppe efter att hamnvakten blåser i sitt horn i skymningen!
Är ers majestät hemma?
Många av våra flaggtraditioner bygger på seder från den militära sjöfarten, eftersom flaggning förr i tiden var en företeelse som främst skulle förekomma till sjöss. Det var inte förrän 1873 som kung Oscar II bestämde att en flaggstång skulle resas på Stockholms slott och att flaggan skulle hissas när kungen var där. Sedan dess har kungens flagga hissats på slottet varje morgon – en hundraårig tradition som varar än idag.
Under andra hälften av 1800-talet bestämdes också att det skulle flaggas vid skolor, prästgårdar och officiella byggnader och flaggan började långsamt bli en del av det svenska samhället.
Så, hur var det då för norrlänningarna och flaggning när solen inte går ned? Då ska den halas senast klockan 21:00! När solen inte går upp i mörkaste vintern finns det speciella militäriska riktlinjer beroende på var man befinner sig. It’s a djungle.. oavsett så väljer Bublication att just för Nationaldagen gå på Nationaldagens Stiftelses linje som menar att
Flagga hellre än låt bli
även om du inte kan alla regler
Allt för att hedra vårt gamla fria land, som faktiskt är det enda land med en nationalsång som faktiskt inte nämner landet vid namn….