NFT:s tar plats i lyxmode

NFT:s tar plats i lyxmode

Internetfenomenet NFT är på allas läppar. Att samla på digital konst och andra virtuella verk är den senaste internettrenden som allt fler hoppar på. Men vad är non-fungible tokens, hur fungerar de – och ska vi också hoppa på tåget och investera i fenomenet?

Vad är en NFT?

En non-fungible token, vanligtvis kallad NFT, är ett unikt digitalt kontrakt på en blockkedja. För personer som inte är särskilt insatta i blockkedjor eller kryptovalutor kan ovanstående beskrivning vara obegriplig. Förenklat kan NFT beskrivas som en särskild typ av kryptoteknik som används vid försäljning och ägande av digital konst och andra virtuella verk.

Non-fungible token betyder att objektet inte är utbytbart samt att det är unikt. NFT bygger på blockkedjeteknik där en så kallad ”token” är ett smart kontrakt i blockkedjan. Det betyder att ägaren till en NFT äger en unik digital produkt, där ägarbeviset skrivs in i blockkedjan i form av ett kontrakt. En NFT som köps och säljs kan vara ett digitalt konstverk, som en bild, men digitala ägandebevis fungerar även för videoklipp, foton, AI, musik och spelföremål.

NFT:s introducerades redan 2014, men det var först 2017 som de började bli populära. Intresset för unika digitala produkter har rusat sedan dess – vilket också fått priserna att skena.

Hur fungerar NFT:s?

CUT

Liksom Bitcoin och andra kryptovalutor så lever NFT:s i blockkedjan. Skillnaden mot Bitcoin är att NFT:s är non-fungible, alltså icke-utbytbara. En bitcoin kan bytas mot en annan bitcoin utan att det förändrar något för dig som ägare. En NFT kan däremot inte bytas ut mot en annan NFT eftersom det är ett unikt objekt.

Det är alltså en form av ägandebevis till det virtuella objektet. Dock är det upphovsmannen till verket som behåller upphovsrätten, precis som vid försäljning av fysiska konstverk. Ägarskapet till objektet lagras digitalt i en blockkedja vilket gör alla NFT:s spårbara.

En blockkedja kontrolleras av alla som använder kedjan. Alla användare har möjlighet att se det digitala verket, men endast en person äger det. En NFT har sin metadata och kryptografiska stämpel lagrad i blockkedjan där ägarens adress framgår. Metadatan beskriver vad en NFT representerar, exempelvis ett videoklipp eller en illustration. Datan kan inte manipuleras och ingen annan förutom ägaren kan ändra ägarskapet, vilket gör det säkert.

Hur värderas NFT:s?

Vi har sett digitala apor som säljs för multimiljonbelopp, att Twitters grundare säljer sin första tweet som en NFT för 2,9 miljoner dollar och att kända YouTube-klipp köps för tiotusentals dollar. Värderingen känns just nu lite High Chaparral. Hur är det möjligt att digitala objekt kan kosta så mycket?

För att förstå hur NFT:s värderas är det viktigt att förstå att en NFT endast har en unik ägare. Precis som andra konstverk kan objektet kopieras, men det finns bara ett original och en ägare till originalobjektet. Det gör det möjligt att samla på digital konst precis som det är möjligt att samla på fysisk konst. En händelse som troligtvis varit en bidragande faktor till den rådande hypen – och som även introducerade fenomenet i den etablerade konstvärlden – var när det välrenommerade auktionshuset Christie’s nyligen auktionerade ut konstnären Beeples NFT-verk för 69 miljoner dollar(!).

En annan faktor som bidrar till populariteten är tillgängligheten. Alla kan köpa en NFT, långt ifrån alla säljs till höga belopp. 12-åriga Benyamin Ahmed är ett bra exempel på hur NFT:s, i hans fall samlingen “Weird whales”, kan generera en rejäl förmögenhet. Trots sin unga ålder har Benyamin redan tjänat över 3,5 miljoner kronor på sin digitala kontsamling.

Modehus hoppar på trenden

Trenden har lockat fram kreativiteten hos många modehus som också vill vara en del av NFT-hypen. Burberry har exempelvis lanserat egna NFT:s i den privata blockkedjan EOSIO och Louis Vuitton har lanserat en kollektion med runt trettio NFT:s i samarbete med artisten Beeple. Även Balenciaga lanserar NFT:s som går att använda för att bygga en virtuell garderob och Dolce & Gabbana har skapat NFT:s som gör det möjligt att förflytta lyxkläder och accessoarer mellan digitala världar.

Det råder delade meningar kring huruvida NFT är en trendbubbla som kommer att spricka eller ett fenomen som är här för att stanna. Många experter spår en spännande framtid där NFT:s blir en mer integrerad del av modehus, företag och auktionshus.

Ingen vet hur framtiden ser ut, men vi kan konstatera att NFT ligger helt rätt i tiden och att vi troligtvis endast har sett början av möjligheterna till att skapa, sälja, köpa och använda virtuella verk i en digital miljö. Bublication följer vidare med spänning – och kanske en och annan investering.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now