Världens knäppaste nyårstraditioner

Världens knäppaste nyårstraditioner

Nyårsafton är en tid av firande över hela världen. Men visste du att olika länder välkomnar det nya året på ibland mycket udda sätt? Från att proppa i sig druvor i Spanien till att kasta möbler i Italien, här är en fascinerande lista över några av de mest unika nyårstraditionerna som du kanske vill införliva i ditt eget firande.

Nyårsafton är en tid av firande över hela världen. Men visste du att olika länder välkomnar det nya året på mycket unika och ibland udda sätt? Från att äta druvor i Spanien till att kasta möbler i Italien, här är en fascinerande lista över några av de mest unika nyårsbruk som du kanske vill införliva i ditt eget firande.

En druva för varje önskan

I Spanien är det en tradition att äta tolv druvor vid midnatt, en för varje månad av det kommande året. Denna sed har sina rötter i ett överskott av druvskördar i början av 1900-talet. Man behövde helt enkelt ha någonstans att stoppa druvorna och varför inte tolv stycken direkt i munnen? Det är en symbolisk handling som sägs bringa lycka och framgång. Varje druva representerar en önskan eller ett hopp för varje månad, och det är viktigt att äta dem i takt med klockslagen för att säkerställa att önskningarna går i uppfyllelse.

CUT
Blygjutning och krapfen

I Tyskland firas det nya året in med mystik och skratt. Blygjutning är en gammal tradition där man smälter bly eller tenn och häller det i kallt vatten för att se vilken form det antar. Denna form tolkas sedan som en förutsägelse för det kommande året. Även Krapfen, en typ av munk, är en populär delikatess under nyårsfirandet. Traditionen att ibland fylla dem med senap är ett skämt som syftar till att överraska och roa gästerna. En lite tysk variant av rysk roulette—

Krossade Tallrikar och Hoppfulla Hopp

Att kasta porslin mot vänners och grannars dörrar på nyårsafton är en symbol för vänskap och lycka i Danmark. Ju större högen av krossat porslin du hittar, desto mer tur och vänskap anses man ha. Traditionen att hoppa från stolar vid midnatt är också en symbolisk gest för att hoppa in i det nya året och lämna gamla bekymmer bakom sig.

Den Lyckobringande Första Gästen

“First-footing” är en tradition i Skottland där den första personen som korsar tröskeln efter midnatt anses bringa lycka till hushållet. En mörkhårig man anses vara särskilt lyckobringande, speciellt om han bär med sig gåvor som mynt, bröd och whisky, vilket symboliserar välstånd, mat och glädje. En blond karl är däremot inte bra! Det symboliserar olycka och detta kan spåras tillbaka till Vinkingarnas härgningar på de brittiska öarna.

Kasta möbler, helst i röda underkläder

I Italien är nyårsafton en tid för förnyelse. Traditionen att kasta ut gamla möbler är en symbolisk handling för att göra sig av med det gamla och välkomna det nya. Att bära röda underkläder anses bringa lycka, kärlek och fertilitet under det kommande året.

Maskerade dansare i natten

I Rumänien är nyårsfirandet en färgstark och mystisk händelse där folk klär sig i pälsar och masker. Dessa traditioner är en del av gamla ritualer som syftar till att skrämma bort onda andar och säkra ett gott nytt år. Dans och musik är centrala delar av dessa firanden. Låter ändå lite härligt tycker vi att dansa loss utan hämningar i masker och päls.

En smak av historia och gemenskap

Oliebollen, (ja i princip en oljeboll) som är en traditionell holländsk delikatess, liknar munkar och äts traditionellt under nyårsfirandet. Denna tradition har sina rötter i forntida germanska stammar och är en symbol för samhörighet och firande.

Renhet och överflöd vid årets slut

Att strö salt på tröskeln vid midnatt är en tradition som syftar till att rena och skydda hemmet. Öppna granatäpplen symboliserar rikedom och överflöd. Dessa båda traditioner är djupt rotade i den turkiska kulturen och är en del av nyårsfirandet.

Hänga lökar på dörren

Den grekiska traditionen att hänga lökar på dörren under nyårsafton har sina rötter i antika föreställningar och symbolik. I den grekiska kulturen förknippas lökar med återfödelse och tillväxt på grund av deras förmåga att spira på nytt. Löken, med sina många lager, är också en symbol för livets cykler och idén att med varje år som går läggs nya lager av erfarenheter och kunskap till ens liv. Att hänga en lök på dörren är ett sätt att framkalla denna känsla av tillväxt och förnyelse för hushållet under det kommande året.

Äpplets hemligheter

I Tjeckien är det tradition att skära ett äpple på mitten för att spå framtiden. Denna tradition är en form av spådom och är djupt rotad i den tjeckiska kulturen. Formen på äpplets kärnhus anses ge insikter om det kommande årets händelser.

Måltidernas magi

I Estland är det tradition att äta upp till sju, nio eller tolv måltider på nyårsafton. Denna tradition är en symbol för överflöd och välstånd. Genom att äta dessa måltider tror man att man säkrar tillräckligt med mat och välstånd för det kommande året.

Mistel under kudden

I Irland är det en tradition för ogifta kvinnor att lägga mistel under kudden på nyårsafton i hopp om att finna kärlek. Denna tradition är en del av den irländska folklore och är en symbol för hopp och romantik.

Oavsett om du väljer att adoptera någon av dessa traditioner eller hålla dig till dina egna, är nyårsafton en tid för firande, reflektion och förhoppningar om ett lyckligt och framgångsrikt nytt år. Vi på Bulbication önskar dig allt detta inför det kommande året!

Psst vill du veta mer om lite underliga traditioner så missa inte våra fact nuggets:
Från gisslan till fiskfajt – 10 bröllopstraditioner du inte känner till
Världens konstigaste jultraditioner: Från gömda gurkor till bajsande stockar

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Green finance: Framtidens ekonomi eller flyktig trend?

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now