Betongkeps, pizza och Ivanhoe i Sverige men hur hor botar resten av världen bakfyllan?

Betongkeps, pizza och Ivanhoe i Sverige men hur hor botar resten av världen bakfyllan?

Nyårsdagen i Sverige är en tid av firande, reflektion och nybörjade löften. Efter en natt av festligheter med fyrverkerier, god mat och champagne, möter många svenskar det nya året med både glädje och en och annan tung baksmälla. Men oroa dig inte, världen är full av udda och intressanta kurer mot just baksmälla, och några av dem kan till och med finnas närmare än du tror.

Efter en natt av firande kommer ofta tyvärr verkligheten ikapp en. Nyårsdagen är en officiell helgdag i Sverige, och många tillbringar dagen med att återhämta sig. För de som vaknar upp med en baksmälla, finns det en rad traditionella och mindre traditionella metoder för att må bättre.

Udda kurer mot baksmälla från världens alla hörn:

CUT
 • Inlagd Gurkjuice (Östeuropa): I länder som Polen och Ryssland är det populärt att dricka juice från inlagda gurkor. Saltet och vinägern tros återställa elektrolyter och återhydrera kroppen.
 • Prairie Oyster (USA): Denna blandning innehåller rått ägg, Worcestershiresås, het sås, salt och svartpeppar. Det sägs bota baksmälla med sin kombination av protein och kryddor.
 • Umeboshi-plommon (Japan): Dessa inlagda, sura plommon är en traditionell japansk kur. Deras syrlighet tros hjälpa till att lindra illamående och stödja leverfunktionen.
 • Fårs Hjärna (Mongoliet): En traditionell mongolisk kur innebär en frukost med inlagda fårsögon i tomatjuice, känd som en “Mongolisk Mary.”
 • Soppa på komage(Rumänien, Mexiko, Turkiet): Varianter av soppan konsumeras i flera länder som en kur mot baksmälla. Soppan tros stabilisera magen och återställa näringsämnen.
 • Tjurpenis (Sicilien, Italien): En gammal siciliansk kur innebär att äta torkad tjurpenis. Det tros återställa hälsa och vitalitet.
 • Vegemite på Toast (Australien): B-vitaminerna i Vegemite, en tjock, svart australisk matpasta gjord av rester från bryggerijästextrakt, tros hjälpa till med återhämtningen.
 • Fernet (Argentina): Denna bittra, aromatiska sprit gjord på en mängd olika örter är en populär baksmällakur i Argentina, ofta blandad med cola.
 • Buffelmjölk (Namibia): Inte faktiskt gjord på buffelmjölk, denna blandning inkluderar klumpgrädde, mörk rom, kryddad rom, gräddlikör och hel grädde.
 • Irländsk Fry-Up (Irland): En rejäl frukost med ägg, korv, bacon, svamp, tomater och bröd tros suga upp alkoholen och återställa utarmade näringsämnen.
 • Gurkmeja (Indien): En traditionell indisk kur innebär att blanda gurkmeja med vatten eller mjölk. Gurkmeja är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper.
 • Katerfrühstück (Tyskland): Denna “baksmällafrukost” består av marinerad sill inlindad runt bitar av gurka och lök. Det tros återställa elektrolytbalansen.
 • Begrava Sig Själv i Sand (Irland): I vissa irländska kuststäder tror man att det att begrava sig själv i fuktig sand upp till halsen kan hjälpa till att bota en baksmälla.

Oavsett om du väljer att prova någon av dessa udda kurer eller bara ta det lugnt med en kopp te, är det viktigaste att försöka börja det nya året med en positiv inställning- hur tung baksmällan än må vara.

Gott Nytt År!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now