Så överlever du på en öde ö

Så överlever du på en öde ö

I Sverige är vi bortskämda med färskt vatten, mat och värme. Men hur skulle vi klara oss i en riktig överlevnadssituation – till exempel om vi hamnar på en öde ö? Bublication guidar!

1. Vad krävs för att överleva på en öde ö? 
  • Rent dricksvatten. 
  • Skydd – mot väder, vind och eventuella farliga djur. 
  • Enkelt “första hjälpen”-kit med exempelvis förband till skador och sår. 
  • Mat. Kan verka självklart men hamnar långt ner på listan – punkterna ovan är mer akuta. Vi klarar oss bara ett par dagar utan vatten men kan leva en hel månad utan mat. Förhoppningsvis har du hunnit blivit räddad innan det gått så lång tid! Om inte kanske du börjar fundera på om det är dags att äta sin egen skinka?
2. Vad är bra att ha? 
  • Kniv. 
  • Något att göra upp eld med. 
  • Något slags glas. 

Som strandsatt är kniven din bästa vän. Har du ingen? Anropa din inre MacGyver – eller grottmänniska – för att antingen 1. hitta något som kan användas som en kniv, eller 2. hacka fram en kniv ur en bra sten. 

CUT

Eld värmer, skrämmer bort djur och gör att du kan tillaga eventuella ätbara saker du hittar. Råkar du ha glas med dig, kanske en liten sminkspegel eller glasögon, kan du använda det för att rikta solljuset mot något lättantändligt material. En vass glasbit funkar också bra som kniv. 

Annars får du göra upp eld på det gamla hederliga sättet: gnida två stenar eller träbitar mot varandra. Att göra ett hack i en av träbitarna och vässa den andra hjälper – även här har du alltså nytta av din kniv! Målet är att skapa friktion, så var beredd på att jobba hårt och snabbt. Placera fnöske under och blås så fort du ser rök eller gnistor. 

3. Vilka bonusgrejer kan förgylla tiden?  
  • Material till en hydda. 
  • Kärl (helst värmetåliga). 
  • Rep eller snöre. 

Sjok i metall, tyg och trä kan användas till en hydda, liksom grenar och löv. Enklast är att utgå från en gren som lutas mot ett träd för att sedan fylla på med mer material. Tänk koja! 

Någon slags behållare är bra för att kunna koka mat och vatten i. Kokningen dödar bakterier och gör viss mat säkrare att äta. Annars kan du använda ett tomt kokosnötsskal eller ett stort löv som du håller nära glödande kol. 

Har du tur hittar du en hel del användbart på ön. Var inte rädd att smutsa ner dig – tvärtom. Att täcka sig med lera är ett bra skydd mot såväl mygg som stark sol. 

4. Hur hittar man mat och vatten? 

Att hitta färskt vatten på din öde ö ska vara din högsta prioritet. Förhoppningsvis finner du en bäck eller sjö. Tips! Håll utkik efter gröna växter – där de finns, hittar du även vatten.  

Vissa växtrankor har vatten i sig och kokosnötter innehåller som bekant kokosvatten. Man kan också ställa ut något att samla regn i.  

Skulle du få det tufft med vattentillgång: spara. Håll dig undan från solen och ansträng dig så lite som möjligt.  

Kokosnötter är inte bara bra för det livsviktiga vattnet, de är också utmärkt föda – liksom frukt och ätbara växter. Tummen upp för att smaska sjögräs nära stranden, tumme ner för okända bär och svampar. 

Osäker på om något är giftigt på er öde ö? Gör ett exponeringstest! Börja med att röra föremålet med armen, vänta några timmar och se om du får någon reaktion. Om inte, upprepa testet med munnen, sedan tungan för att slutligen ta en liten smakbit. Testet är dock inte hundra procent säkert – och olika delar av samma växt kan vara giftig respektive ätbar. 

Var beredd på att leva på insekter och mask (slemmigt men mättande), eller använd dem som fiskbete. Men det finns fler tricks för att fånga fisk; med några stenar kan du bygga en v-formad fälla med spetsen ut mot havet. Förhoppningsvis fastnar några firrar däri när tidvattnet drar sig tillbaka. 

Du kan också vässa en pinne till ett spjut. Sikta lite närmre än fisken ser ut att vara innan du gör din move, eftersom vattnet förvrider din sikt.  

5. Hur kommer man hem igen?  

Att (över)leva och frodas är inte det enda du behöver göra som strandsatt. Förmodligen vill du helst lämna ön. Har du en flaska att avvara kan du alltid skicka flaskpost men det är troligtvis inte din snabbaste biljett hem. 

Ett storskaligt SOS-meddelande bör på något sätt göras, antingen ritat i sanden eller byggt av pinnar och stenar. Se bara efter så det inte sköljs bort av vågor. Se också till att du alltid har en eld igång, röken syns på håll och är en bra signal. Det är inte för inte som vi har ordet “röksignaler”!  

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now