Picasso på 3 minuter

Picasso på 3 minuter

Känner du till Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso? Ja, så hette han faktiskt, världens kanske kändaste konstnär. Hur han blev berömd? Bublication breaks it down!

Pablo Picassos lååånga fullständiga namn är en kombination av olika helgon och släktingars namn. När Picasso, född 1881, för första gången signerade en målning som tioåring valde han helt enkelt sin mors mer catchy flicknamn: Picasso.

Trumfade farsan

Picassos pappa var bildlärare och lärde sin son grunderna i måleri. Pappa upptäckte ganska snabbt att sonens talang var större än hans. När Pablo gick en förberedande kurs inför högre studier, vilket tog minst en månad för andra elever, klarade han den på en vecka. Picasso avslutade dock sina studier på San Fernandos Kungliga Akademi i Madrid. Regler tilltalade inte Picasso så föga förvånande tog han aldrig någon examen.

Mångsidig konstnär

Picasso pysslade inte bara med måleri. Han skulpterade, var keramiker och ägnade sig åt det litterära. Han var även dramatiker och teaterförfattare och började skriva poesi på äldre dagar. Han var verksam från tidig ålder ända fram till sin död 1973 – och efterlämnade en  imponerande konstskatt i form av 13 000 dukar, 34 000 illustrationer, 100 000 litografier och 300 skulpturer.

Olika perioder

CUT

Under den blå perioden, 1901-1904, präglades målningarna av lidande och fattiga människor. Han använde återhållsamma färger och förenklade former. Den gamle gitarristen (1903) är ett känt verk från perioden.

1904 bosatte sig Pablo i Paris och måleriet blev ljusare, både i sinnesstämning och färgskala. Tiden kallades för hans “rosa period” då han bland annat målade cirkusscener och harlekiner. Pojke med häst (1905) är ett känt verk.

1907-1914 ägnade han sig, tillsammans med den franska konstnären Georges Braque, åt en måleriform som kom att kallas kubism. Konstkritikern Louis Vauxcelles skapade ordet kubism när han upptäckte att både Braque och Picassos målningar hade geometriska former som innehöll “bisarra kuber”. Målningarnas motiv var sönderdelade i geometriska former som framställde motiven som mer mångfacetterade, eftersom man kunde se flera sidor av verket. I början var verken i monokroma färger som grå, blå, bruna och vita toner. Dessa ersattes senare av mer färgglada nyanser och vips! Den syntetiska kubismen var född.

Tavla mitt i politiken

Picassos verk blev alltmer groteska och våldsamma. Guernica (1937) är en av de mer kända målningarna från den perioden och en reaktion på bombningen av den Baskiska staden Guernica. Tavlan är enorm med sina 3,49 x 7,76 meter och finns numera på museum i Madrid. Tavlan skickades till USA när Franco tog makten i Spanien och fanns fram till 1981 på MOMA i New York. Picassos önskan var nämligen att den inte skulle återvända till Spanien förrän fred och demokrati rådde i landet!

Guernica 1937

Picassos kvinnor

Picasso var känd för sina många kvinnoaffärer. Han var bara gift två gånger men hade desto fler älskarinnor under sin livstid.

När Pablos vän Carles Casagemos tog sitt liv 1901 påverkades Pablo djupt. Det sägs vara en bidragande orsak till hans dystra “blå period”. Sorgen hindrade honom dock inte från att efter vännens död ha en romans med hans flickvän: Germaine Gargallo Florentin Pichot. Hon gifte sig senare med en av Picassos vänner, Ramon Pichot.

1904 hade han en romans med en modell vid namn Madeleine. Hon blev gravid men gjorde abort. Madeleine återkom ofta i hans konst och han målade många motiv med mödrar och deras barn.

Fernande Olivier lär ha varit hans första stora kärlek och de hade ett förhållande som varade i sju år.

Madeleine Nue 1905

Picassos barn

1918 gifte han sig med ballerinan Olga Khokhlova och de fick sonen Paulo tillsammans. De var gifta fram till Olgas död men äktenskapet var över långt dessförinnan. Pablo ville dock inte riskera att behöva dela sin förmögenhet vid en skilsmässa och förblev därför gift. 1927 inledde han en hemlig affär med den 17-åriga Marie-Therese Walter. De fick dottern Maya tillsammans. Marie-Therese’s drömmar om ett giftermål med Pablo uppfylldes aldrig och deras förhållande tog slut 1936.

Pablo fick ytterligare två barn när han 1943 träffade den då 22 år gamla Francoise Gilot. De fick barnen Claude och Paloma tillsammans.

1961 gifte sig Picasso för andra gången med den 34-åriga Jacqueline Roque. Hon är den kvinna som fått ta mest plats bland Picassos verk. Under ett år målade han mer än 70 porträtt av henne (obsessed much?). Hon var den enda kvinna som han avbildade under de sista 17 åren av sitt liv.

Picasso dog i Frankrike mitt under en middag som han och Jacqueline höll för sina vänner. Hjärtat orkade inte mer, men efter ett långt och spännande liv lämnade han efter sig ett konstarv som ingen kommer glömma!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Green finance: Framtidens ekonomi eller flyktig trend?

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now