Privatjuridiken du inte visste att du behövde

Privatjuridiken du inte visste att du behövde

Som konsument är det lätt att känna sig svag gentemot stora företag, men du har betydligt större rättigheter än du kanske tror. Och hur ska du deala med den där arvstvisten egentligen? Bublication brings you: vardagsjuridiken du måste känna till!

Reklamera mera

Har du köpt något det är fel på har du rätt att reklamera. Varan behöver inte vara trasig, det räcker att den inte stämmer överens med informationen du fått! Tröjan du klickat hem visar sig kanske ha en helt annan nyans i verkligheten, sladden som butiksbiträdet sa skulle passa till din laptop gör inte det, och så vidare. Du behöver heller inte vara snabb – alla fel kan inte upptäckas direkt och du har faktiskt upp till hela tre års reklamationsrätt, även i secondhandbutiker.

Du kan traska tillbaka till butiken för att reklamera, men bäst är att reklamera skriftligt så att du har underlag om det skulle uppstå oenigheter. Är du osäker på vad du ska skriva har Hallå Konsument en mall i artikeln “Reklamera felaktig vara” som du kan kopiera in i ett mejl.

LODA och ångerrätt
CUT

Jaha, men om du helt enkelt bara har ångrat dig? Misströsta icke! HKonsar du handlat på internet, postorder, via telefon eller på ett “homeparty” gäller LODA: lagen om distansavtal. Den garanterar ångerrätt i 14 dagar om du handlat för minst 400 kronor (även om vissa butiker låter dig ångra även billigare köp). I fysiska butiker har du inte ångerrätt, men många erbjuder öppet köp som funkar ungefär likadant.

Telefonförsäljare kan vara luriga, kom ihåg att telefonköp inte är giltiga förrän företaget skickat en skriftlig bekräftelse som du i din tur godkänt skriftligen (via sms, mejl, bank-id eller underskrift på papper).

Några undantag är event, livsmedel, underkläder vars förpackning du öppnat och digitala tjänster som appar eller streamingtjänster. Men! Du som konsument måste ha informerats på förhand om att ångerrätten inte gäller.

Ångerfrist

Den period du har på dig att ångra dig kallas ångerfrist. För en fysisk vara börjar den gälla när du fått varan, men dag 1 av 14 är tekniskt sett dagen därpå. Alltså, beställer du ett mobilskal på måndag som dimper ner i brevlådan på onsdag, så börjar ångerfristen på torsdag.

Är dag 14 en lördag, söndag eller helgdag förlängs ångerfristen till nästa vardag.

Men! Det förutsätter att du fått den information om ångerrätt som företaget enligt lag ska ge dig. Om inte så börjar ångerfristen den dag du fått informationen, och om du aldrig får den har du ångerrätt i upp till ett år.

ROT, RUT och tjänster

ROT och RUT är skatteavdrag för tjänster i ditt hem. ROT gäller hantverkstjänster och står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad. RUT är “hushållsnära tjänster” och står för Rengöring, Underhåll, Tvätt. Installationer och reparationer på datorer räknas till hushållsnära tjänster, så betalar du någon för att fixa datorn hemma kan du kanske göra RUT-avdrag!

Ingen är skyldig att erbjuda ROT- och RUT-avdrag, så kolla upp om den du tänker anlita erbjuder det. Och se till att få med det i avtalet – du kan inte göra avdraget efteråt. 

Checklista när du beställer tjänster till ditt hem
  • Ha alltid skriftligt avtal. Mallar till avtal kan du lätt googla fram!
  • Ett fast avtalat pris gäller och får inte överstigas.
  • Har ni kommit överens om ett ungefärligt pris får slutpriset bli högst 15% högre.
  • Betala aldrig en hantverkare innan jobbet är klart.
  • Tänker du att du kan göra jobbet bättre själv? Kör på! Kom bara ihåg att det finns många arbeten, särskilt kopplade till el och avlopp, som du inte får utföra själv – om du inte är kvalificerad.
Arv

Arvstvister kan vara en plågsam sörja med drama och intriger. Oavsett är det bra att ha koll på grunderna!

Grundprincipen är att arvsrätten och testamentet alltid går först. Läser du på om arvsrätt lär du stöta på begreppet “bröstarvinge”, ett snitsigare ord för någons barn. Eventuella barn samt make/maka är “by default” först i tur till arvet.

Vill du skriva testamente behöver du ha två vittnen närvarande för att det ska godkännas. Dina vittnen får inte vara föräldrar, barn, syskon, sambo eller make/maka till dig. Att kalla in grannungarna funkar inte heller, vittnen måste vara minst femton år gamla. 

Eftersom arvsrätt och testamente har företräde kan man inte avtala att dra tillbaka sitt testamente. Man kan i praktiken “trampa över” någons arvsrätt genom avtal med någon annan, men bara om de rättmätiga arvingarna inte överklagar – då blir avtalet ogiltigt.

Olika länder har olika krav på testamenten så om du bor, eller har medborgarskap, i flera länder är det klokt att antingen slipa på ett testamente som uppfyller kraven inom alla aktuella länder – eller sätta igång och skriva flera varianter.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now