Rundgång i reklamens historia?

Rundgång i reklamens historia?

Nog måste väl marknadsföring och kampanjer år 2022 skilja sig enormt från antikens hällristningar? Nja, faktum är att vi på sätt och vis är tillbaka vid de gamla lägereldarnas mun mot mun-metod. Bublication gives you: reklamens historia!

Vad är reklam?

Ordet kommer från latinets “reclamo”, som betyder “ropa högt”. Oavsett om man vill få folk att köpa en vara eller skänka pengar till välgörenhet kallas det reklam, så länge man försöker få människor att agera på ett visst sätt.

Redan runt de första lägereldarna påverkade “the word of mouth”, alltså marknadsföring genom att en person berättar om något den uppskattar för en annan person, människors konsumtion. Till de tidigaste exemplen på fysisk marknadsföring hör reklam för bordeller och gladiatorspel i Pompeji.

reklam
Tydligt skyltat: reklam och vägvisning till bordell i Pompeij 79 A.D.
CUT
Kyrkan snabba på pucken

När Gutenberg uppfann tryckpressen på 1400-talet kom det verkliga genombrottet. Plötsligt kunde man massproducera affischer, böcker och flygblad! Visst stod det fortfarande utropare på gator och torg men nu kunde man nå längre, även om reklamen fortfarande var ganska enkel. Den engelska kyrkan var dock inte sen med att utnyttja uppfinningen och tillverkade den första tryckta reklamannonsen 1472, då ett flygblad sattes på en kyrkdörr för att marknadsföra en bönbok.

tryckpress reklam
Mellanhanden får betalt

På 1600-talet började den första nyhetstidningen ges ut i Nederländerna samtidigt som veckotidningar blev ett fenomen i England – perfekta forum för företag som ville marknadsföra produkter genom köpt annonsplats! Den första regelrätta tidningsreklamen kom inte förrän på 1700-talet när Benjamin Franklin började ge ut The General Magazine genom reklamfinansiering. En ny fas inleddes: reklamen gick inte längre bara ut på att sälja produkter, den drog också in cash till den som publicerade annonsen.

The Dawn of Slogans

Konkurrensen hårdnade. Det blev viktigt att sticka ut och kännas igen, kort och gott: varumärkesbyggande blev en grej. Coca-Cola är ett bra exempel. Först marknadsfördes drycken genom små textannonser där det stod “Drink Coca-cola” – sedan kom en mer visuell och igenkännbar karaktär, med unikt formad flaska och kopplingar till julen. Reklamslogans blev mer och mer poppis. Idag känner vi igen många företag så fort vi hör en fras som: “Just do it”, “Because you’re worth it” eller “Plötsligt händer det”.

coca cola reklam
Reklambyråns födelse

Under den industriella revolutionen på 1800-talet växte en bred och köpstark medelklass fram – vilket fick reklamen att explodera. Det ledde också till reklambyråernas födelse. Byråerna köpte först annonsplatser och sålde dem till annonsörer med god vinst. Men 1869 öppnades N.W. Ayer & Son av en ambitiös 21-åring som insåg värdet i reklam. Den unge Wayland Ayer såg till att hans byrå både designade och planerade kampanjer, och med det var den moderna marknadsföringen född!

Får ett ansikte

När radio och tv tog världen med storm kunde reklamen plötsligt påverka konsumenterna med ljud, modeller och film. “Reklamens guldålder” var ett faktum – nu kunde miljontals människor nås på några sekunder.

William Bernbach, 60-talets IT Mad man (reklamarna kallade sig själva mad men eftersom navet i deras business låg på Madison Avenue i New York) insåg värdet i att göra reklam personlig och utvecklade “story telling”: reklam med en specifik berättelse innehållande en handling och karaktärer som väcker känslor hos konsumenten. Som Marlboromannen, eller dagens ICA-Stig. Reklam började sälja hela livsstilar och det blev allt vanligare att kändisar blev ett företags ansikte utåt. Att bära samma jeans som sin idol blev för många viktigare än produktens egentliga värde.

Tänjer på lagen

Redan på 1800-talet visade showmannen Phineas Barnum hur människor kan manipuleras till att göra saker om man väljer sina ord rätt. På en utställning satte han upp en skylt med texten “This Way to the Egress”. Eftersom folk inte visste vad Egress betydde blev de nyfikna och följde skylten – bara för att hamna utanför utställningen och bli tvungna att betala nytt inträde om de ville in igen. Egress betydde utgång, så Barnum hade inte gjort något olagligt.

exit skylt

Men, i samband med att sexig reklam gjorde entré i början av 1900-talet började debatten om reklam påverka lagstiftningen. I Sverige finns en hel del lagar som förbjuder falsk marknadsföring, direktreklam till barn och reklam som innehåller sexism eller rasism.

Att “sex säljer” har varit en sliten men tyvärr sann fras genom åren, och linjen mellan vad som är “för” sexistiskt eller inte är hårfin. Många har tänjt på gränserna. Du minns kanske American Apparel? Klädkampanjerna som ofta innehöll omotiverade nakna unga kroppar, eller tjejrumpor med röda handavtryck på som efter ett kraftigt slag, ledde till kritik i flera år. Det var dock inte förrän vd:n själv åtalades för sexuella trakasserier som företaget till slut gick i konkurs.

Back to the beginning?

Teknologins utveckling har lett till många nya sätt att göra reklam på och via internet är den både snabbare och mer personligt skräddarsydd idag. Ironiskt nog har mycket marknadsföring gått tillbaka till lägereldens “word of mouth”: idag är det konsumenten själv som gör den bästa reklamen genom att blogga, lägga ut bilder på Instagram eller skriva recensioner om produkter, platser och tjänster man gillar. Det har till och med blivit ett helt nytt yrke! Kommer vi alla betraktas som influencers om tio år? Den som lever får se.

Psst missa inte podden om reklamens ursprung och why everybody loves a good story, MARLBOROMANNEN & CO!

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now