Så handlar du med kryptovaluta
Kryptovaluta står till viss del utom räckhåll för myndigheter och regeringar och avsaknaden av mellanhänder gör både sparande och direktbetalningar betydligt enklare. Hajpen ser inte ut att klinga av – tvärtom, även om en del kurser skakat ordentligt det senaste. Så, hur gör du egentligen om du vill ge dig in? Bublication guidar!
Vad är kryptovaluta?
Är du novis inom området kan det vara svårt att veta vad kryptovaluta faktiskt är. Don’t worry! Även om många är riktiga krypto-fantaster så har en majoritet ingen aning om hur det funkar.
Kryptovaluta är digital valuta som inte kan tas ut i “riktiga” pengar. Du kan alltså inte gå till en automat och hämta ut Bitcoins eller Litecoin på samma sätt som du kan hämta ut svenska sedlar. Pengarna kan inte flyttas från den digitala världen och de kan heller inte omvandlas till annan valuta. Det innebär dock inte att de inte är värdefulla.
Tekniken bakom
Blockchain är tekniken som möjliggör produktionen och transaktionen av kryptovaluta. Systemet, som på svenska kallas blockkedjeteknik, dokumenterar alla transaktioner som görs med valutan publikt i blockkedjan – utan att ditt namn sparas.
När en överföring görs verifieras den av andra datorer i blockkedjan, som ser till att du inte försökt föra över pengarna till någon tidigare (eller samtidigt) som transaktionen görs. Både ”säljaren” och mottagaren måste verifiera transaktionen med privata nycklar.
Transaktionen säkras av andra datorer i kedjan som kallas miners. Miners får en liten del kryptovaluta som tack för att blockkedjan fungerar som den ska och är säker.
Vilka kryptovalutor finns och vilken är bäst?
Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin, men det finns många andra alternativ om du är intresserad av att börja handla.
- Bitcoin
- Bitcoin Cash
- Ethereum
- Monero
- Dogecoin
- Litecoin
- Enjin
Att det finns många alternativ ger fler möjligheter, men vilken kryptovaluta är bäst? Frågan är svår att besvara, men det är en bra startpunkt för den som vill utforska alternativen närmare. Det finns tusentals olika alternativ där alla har sin egen marknadsattraktion såväl som merit och syfte. Många skulle nog svara att Bitcoin är bäst, men tittar man på hur ökningen av värde ser ut ligger andra faktiskt steget före. Sen ska man vara medveten om att världens kryptokurser är mycket volatila och kan både rusa och sjunka dramatiskt – något vi sett mycket av den senaste tiden.
Så köper du din första kryptovaluta
Att handla med något som man inte har så stor kunskap om kommer naturligtvis att kännas osäkert, men det är enklare än man kan tro!
Idag finns det mängder med olika betalningsplattformar som du kan använda dig av, men också P2P-marknader, e-plånböcker och börshandlare. Här kan du sälja och köpa olika kryptovalutor direkt. Tittar man exempelvis på Kriptomat så kan du använda dig av betalningsmetoder som SEPA banköverföring, Neteller, Sofort, Skrill och vanliga kreditkort.
Ett enkelt och snabbt sätt att köpa kryptovaluta på är dock med hjälp av ett certifikat hos en populär och pålitlig nätmäklare, som Nordnet eller Avanza. Genom att köpa ett certifikat kommer du dock inte att äga själva kryptovalutan, du får istället ett certifikat som följer samma kurs som kryptovalutan. För Bitcoins heter certifikatet Bitcoin XBT.
Vill du inte köpa med hjälp av certifikat kan du istället köpa den faktiska kryptovalutan. Den metoden är en aning krångligare men känner du att du har koll på läget så är ett sätt att gå via etablerade kryptovalutamäklare som Binance och Coinbase, som också erbjuder mycket kunskap om du vill lära dig mer.
Kryptovalutor behöver förvaras på annan plats än hos själva nätmäklaren, tyvärr finns det exempel på nätmäklare som har gått i konkurs och sprungit iväg med kundernas tillgångar. Det fick kunder hos bland annat MtGox och Bitconnect erfara. Säkrast är att ladda hem stålarna till en privat e-plånbok där bara du har tillgång till “nyckeln”. Din e-plånbok kan vara kopplad till nätet, men den kan också vara “stationär” och ligga direkt på din hårddisk (se till att den inte krashar!).
Miljömarodör?
Det finns inte bara fördelar med kryptovalutor. Förutom att de är oreglerade och att det finns en hel del crooks i branschen, så är fenomenet också en miljöbov – något det blivit en alltmer högljudd debatt kring.
En undersökning av Bitcoin-nätverket har visat att det förbrukar lika mycket elektricitet som hela Finland. Det beror på den process som krävs för att utvinna kryptovalutan, det som kallas för Bitcoin Mining. Man använder sig av mycket avancerade och specialiserade datorer i en enorm skala som arbetar hårt, och energislukande, med att bekräfta och beräkna alla transaktioner som görs – för att sedan placera dessa i blockkedjan.
Fördelar med kryptovaluta
Genom att ha kryptovalutor eller certifikat är du förberedd om valutan skulle bli den ledande betalningsmetoden i framtiden. Du sprider också dina risker när du diversifierar din tillgångsportfölj. När kursen stiger kommer du också att kunna tjäna en hel del pengar, något som redan sker med rasande fart. MEN som med allt som utlovar guld och gröna skogar – riskerna är stora! Upp som en sol, ned som en pannkaka är more often true than not i kryptovärlden!
SIDE NOTE:
Decentralisering är ett av fundamenten bakom blockchaintekniken som gör att användarna gemensamt äger all data. Tänk om det kunde fungera på samma sätt med en social mediaplattform? Ett Instagram där användarna själva ägde allt content och ingen central databank hade rättigheterna till all privat innehåll eller uppgifter. Det skulle inte bara innebära en förbättrad integritetssituation utan även ett stort värde (Instagram är värderat till över 100 miljarder dollar).