Självkörande bilar – fantastisk framtid eller din värsta mardröm?
Från att ha varit ett spexigt inslag i sci fi-filmer har självkörande fordon tagit sig ut från bioduken och ut på vägarna. Men hur mycket kan man egentligen lita på bilarna – och fattar de alltid rätt beslut?
Hur funkar det?
En självkörande bil kräver avancerad teknologi, där bilen kan läsa av sin omgivning och anpassa saker som hastighet, avstånd och riktning. Genom sensorer på hjulen mäts både underlaget och var andra föremål finns i förhållande till bilen. Samma teknologi används av självstyrande dammsugare och gräsklippare, som kan väja för människor och undvika stup och trappor. Man kan också jämföra teknologin med autopiloten i flygplan, som följer en viss rutt utan att piloten håller i spakarna.
Olika system
Redan idag finns självstyrande system för bilar som kan hjälpa dem parkera eller varnar när de kommer för nära andra bilar och föremål. Bilarna har dock alltid en funktion som låter föraren ta över när som helst. En helt självkörande bil är något helt annat! Passagerarna behöver ingen kunskap, bilen kör och fattar beslut på egen hand. Det mest jämförbara vi har idag är de självstyrande robotar som forslar material på sjukhus och fabriker. De följer dock en utstakad rutt, till skillnad från fria vägar.
Köra på distans
En annan variant är fordon som kan köras på distans. En operatör fjärrstyr bilen via internet, precis som i ett dataspel. Kameror åt alla håll visar omgivningarna i realtid. Det gäller dock att uppkopplingen är bra hela vägen – annars stannar allt av. Volvo, exempelvis, har infört en sorts distans-teknologi där ägaren kan värma upp motorerna innan hen sätter sig bakom ratten.
Många risker
Förutom det mest uppenbara – att köra på någon – finns en hel del risker med självkörande bilar. I studier har man exempelvis upptäckt att människor i en självkörande bil får svårare att hålla sig vakna och koncentrera sig på vägen. Även om bilen är självkörande måste föraren snabbt kunna ta över. För att det ska kunna ske ser man till att bilen kan hålla en vaken genom ljud och signaler.
Moraliska dilemman
Ett problem är hur säkerheten ska prioriteras om bilar blir helt självkörande. Är det bilens passagerare eller cyklister som främst ska skyddas? Låt säga att någon plötsligt dyker upp mitt i gatan. Om bilen prioriterar passageraren bör den i princip köra rakt på, även om den bromsar in. Om den ska skydda fotgängaren bör den istället gira snabbt – och därmed riskera att krocka med ett annat fordon, vilket kan bli ödesdigert för passageraren. Och vem vill köpa en sådan bil?!
Det är en svårlöst fråga – bilföretagen vill inte heller riskera krav på enorma skadestånd. Å andra sidan menar vissa att bilolyckor nästan alltid beror på föraren. Om olyckor sker enstaka gånger med självkörande bilar under sällsynta omständigheter är det naturligtvis dåligt, men omöjligt att undvika helt. Vad tycker du själv?
En förarlös framtid
Det sista stora steget är att låta självkörande bilar bli helt autonoma och alltså inte behöva förare som kan ingripa. Jättar som Google, Volvo och Tesla har forskat i över tio år och just nu pågår kapplöpningen om vem som utvecklar den bästa mjukvaran och bilen. Många biltillverkare kallsvettas vid tanken på att personbilar inte längre kommer behövas i samma utsträckning. Vissa bävar också inför att bli beroende av dem som producerar mjukvaran, och vill hellre utveckla sin egen teknologi – men det kostar massor i tid och pengar!
Så, när kommer bilarna?
Det mesta tyder på att helt självkörande bilar kommer att bli verklighet inom 5-10 år. Förmodligen kommer det finnas bilar med en slags autopilot som kan kopplas på vid stora motorvägar innan det. Vem som kommer först får framtiden utvisa!