Strategiskt lyssnande – så blir du en bättre chef
Vill du vara en bra chef behöver du lyssna. På riktigt. Bublication guidar dig till hur du bemästrar konsten att spetsa öronen, så att du inte bara får alla att trivas på jobbet – utan dessutom tar företaget till nästa nivå.
Skillnad mellan att lyssna och höra
Att aktivt lyssna, det vill säga bearbeta informationen du hör, är något annat än att passivt ta emot vad som sägs. Inom strategiskt lyssnande är det förstås det första vi vill åt. I det senare fallet finns risken att informationen “går in genom ena örat och ut genom andra”.
Två sorter
Kunskapsorienterat lyssnande respektive bekräftande lyssnande är båda viktiga inom en organisation. Båda sorterna är målinriktade. I det första fallet är målet att få nya kunskaper och perspektiv; i det andra att bygga och vårda relationer.
Kunskapsorienterat lyssnande
Detta kräver att mottagaren är öppen för andras åsikter och perspektiv, och dessutom är beredd att ändra ståndpunkt. Som chef är det lätt att tro att du borde ha koll på allt (eller åtminstone verka som om du har det), men att vara mottaglig för nya fakta och perspektiv är ovärderligt. Inte minst eftersom företagets anställda ofta har mer direktkontakt med kunderna än cheferna har, och sitter på mycket kunskap om vad som funkar bra och vad som kan förbättras.
Kunskapsorienterat lyssnande ger en bra överblick och viktiga insikter om företaget, du får en grund som leder till bättre beslut. Dessutom kommer dina medarbetare känna sig mer delaktiga i organisationen vilket också gör dem mer lojala.
Bekräftande lyssnande
Detta är mer relationsorienterat, men precis lika viktigt! Målet är att den som pratar ska uppleva att den har lyssnarens fulla uppmärksamhet och är sedd, hörd och respekterad. Ungefär som när du lyssnar på en kompis som berättar om personliga problem.
Med bekräftande lyssnande skapar du förtroende hos dina medarbetare, en viktig förutsättning för en god arbetsmiljö. Särskilt viktigt är det om en eller flera anställda är osäkra, om företaget går igenom någon slags kris eller om ni är mitt i en större förändring. Att vårda relationer är såklart dock alltid bra för arbetsklimatet och -prestationen.
Båda typerna av strategiskt lyssnande är fokuserat, målinriktat och deltagande. Istället för att det blir en aktiv talare och en passiv åhörare skapas en ömsesidig dialog, där även du som lyssnar spelar en viktig roll!
Hur får man till det?
Det behövs en miljö där du som lyssnare kan fokusera och ta in vad den andra säger, samtidigt som personen i sin tur känner att hen har din uppmärksamhet och kan prata fritt. Med Zoom-möten och ständigt plingande mobiler är det viktigare än någonsin att jobba aktivt med att skapa förutsättningar för just det. Några tumregler:
- Ett fysiskt möte är generellt bättre än ett digitalt. Att ses öga mot öga minskar risken för distraktioner och är förtroendeingivande.
- Bäst är att hålla samtalet i ett slutet rum, utan störande ljud och andra intryck.
- Avsätt ordentligt med tid för lyssnandet! Att pressa in det i schemat och sedan stressa igenom själva mötet gynnar ingen.
Vägen framåt
För att bemästra strategiskt lyssnande krävs träning. Kom ihåg att det inte bara är du som chef som har nytta av att lyssna som ett proffs, det har även dina medarbetare. Först och främst är det alltså bra om du själv medvetet övar upp ditt lyssnande så att du kan föregå med gott exempel!
Senare kan du lyfta ämnet och se till att ni tränar tillsammans. Det strategiska lyssnandet kan inte bara användas internt, det kommer även att visa sig väldigt användbart i möten med exempelvis kunder. Med öppna öron och ett öppet sinne kommer företaget gå långt! Kanske längre än du trodde var möjligt.