Så hamnade världsunika sfären i Sverige

Så hamnade världsunika sfären i Sverige

Har du undrat vilka som ligger bakom Globen, Malmö Arena och andra mäktiga byggnader? Vi kollar in några av Sveriges främsta arkitekter – som fått kämpa en hel del för att få igenom sina imponerande visioner.

Gert Wingårdh

Varje år delas Kasper Salin-priset ut av Sveriges Arkitekter till byggnader av “hög arkitektonisk kvalitet”. Gert Wingårdh har fått det hela sex gånger – fler än någon annan arkitekt. Senast 2021, för Filborna vattentorn i Helsingborg. Vattentornet, en modern variant av romartidens akvedukter, prisades för sin uttrycksfulla form och “storslagna” arkitektur.

Wingårdh har också ritat Arlandas flygledartorn, Malmö Arena och Victoria Tower i Stockholm. Dessutom har han utformat svenska ambassaden i Berlin och i Washington DC.

Svenska arkitekter
CUT

Wingårdhs byggnader är moderna med skarpa snitt och vinklar, och han är inte rädd för hus som syns. Något som väcker starka åsikter – åt båda håll. Wingårdh har också fått det mindre smickrande Kasper Kalkon–priset för “fulaste nyproduktion” två gånger. Dels 2013, för bostadshuset Ting1, som senare kallats “coronahuset” eftersom folk tycker att huset liknar ett virus. Dels 2020, för en tillbyggnad på Liljevalchs konsthall som juryn kallade en “bunkerpastich” och “makaber betongkloss”.

Agnes Magnell

Sveriges första kvinnliga arkitekt hette Agnes Magnell. Hon gick arkitektlinjen på Kungliga Tekniska Högskolan 1897 – när kvinnor egentligen inte tilläts gå utbildningen. Men, eftersom Magnell hade släktingar inom ingenjörsbranschen och få personer sökte utbildningen det året, gjordes ett undantag. Hennes pappa bad självaste kungen om dispens! Magnell fick dock inte plugga på samma villkor som klasskamraterna, hon var “specialstuderande” och tilläts inte ens ta examen när utbildningen var klar.

Trots motgångarna lyckades hon jobba som arkitekt! Hon formgav vattentorn i Sala och Söderhamn, samt kraftverksfasader. Ett fåtal av hennes byggnader är kända för eftervärlden, men de utmärks av en nationalromantisk jugendstil – med små fönster, intrikata mönster och detaljerade tak. Hennes stil har också beskrivits som mjuk och varm.

Aron Johansson

Arkitekten bakom flera viktiga byggnader i Sverige, som Riksdagshuset och flera riksbanker i Stockholm, Gävle och Kalmar. Han ritade även televerk för Uppsala, Lund och Halmstad.

Aron Johansson var verksam i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men byggnaderna han utformade i natursten eller mörkrött regel är ofta inspirerade av barock och renässans.

Han var bara 32 när uppdraget som arkitekt till Riksdagshuset damp ner i knät efter att den förra arkitekten avsagt sig det. Arons formgivning ansågs dock omodern och kritiserades hårt av yngre arkitekter, och Aron själv deltog senare i arbetet att förändra och förenkla byggnaden. Men, hans pampiga stil vann mark och han kom att bli en av de flitigast anlitade arkitekterna i Sverige under sin tid i yrket. Never give up!

Svenska arkitekter
Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad

Globen, som sedan 2021 heter Avicii Arena, är den största sfäriska byggnaden i världen. Den färdigställdes 1989 och arkitekterna Esbjörn Adamson, Svante Berg och Lasse Vretblad från Berg Arkitektkontor låg bakom den ikoniska designen.

Allt började med att Stockholms stad utlyste en tävling 1895, inför bygget av en ny arena för sport och kulturevenemang. De hade bestämt att byggnaden skulle ha en rund botten, vilket arkitekterna drog till sin spets med idén om att göra hela byggnaden klotformad – och världens största i sitt slag! Men, projektets finansiärer hoppade av i sista stund, så Berg Arkitektkontor fick inte bara rita byggnaden utan även hitta nya finansiärer och byggarbetare.

Drygt två år tog det att färdigställa Globen. Inte illa för en byggnad på 85 meter, med en diameter på 110 meter! Den ovanliga formen tvingade arkitekterna att hitta på fiffiga lösningar. Till exempel löper en balkong längs hela Globens ”ekvator”. Den används för inspektion och service av byggnaden.

Sedan 2010 har Globen en gondolbana som man kan åka längs utsidan av byggnaden och ända upp till toppen. Banan, som kallas SkyView, utformades också av Berg Arkitektkontor, och vagnarna som passagerarna åker i är förstås formade som glober de med.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Plastikkirurgi: Från antikens näsor till BBL

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now